7.3 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateNoutăţi în Programul de Vaccinare. Ce trebuie să ştii despre vaccinurile compensate pentru adulţi

Noutăţi în Programul de Vaccinare. Ce trebuie să ştii despre vaccinurile compensate pentru adulţi

De la 1 decembrie 2023, în România sunt disponibile mai multe vaccinuri destinate adulţilor, compensate până la 100% de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Noile vaccinuri sunt destinate, în general, categoriilor aflate la risc care nu beneficiau anterior de compensare. În general, beneficiarii sunt pacienţii cu anumite afecţiuni, femeile însărcinate, dar şi femeile cu vârsta până în 45 de ani, cum este cazul vaccinului anti HPV, compensat în proporţie de 50% pentru acestea.

Adulţii beneficiază de vaccinuri  compensate

“Asistăm la o completare a programului naţional de vaccinare. Se implementează un concept foarte important al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi anume vaccinarea pe tot parcursul vieţii.

Vaccinarea nu se adresează doar copiilor, nici prevenţia, avem nevoie de prevenţie şi la adult, avem nevoie de vaccinuri care sunt destinate anumitor grupe la risc şi la adult. În acest moment schimbarea cadrului legal favorizează ca persoanele de vârstă adultă care au nevoie de un vaccin să poată să beneficieze de acele vaccinuri aflate pe lista medicamentelor compensate. Este vorba despre vaccinuri care existau deja în schema de vaccinare pentru copii, care pot fi folosite şi la adult, dar marea majoritate sunt vaccinuri care se adresează adulţilor”, a transmis medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului Național de Vaccinologie din cadrul Societății de Medicină de Familie  

Vaccinul varicelic, o noutate în programul de vaccinare 

Unele dintre vaccinurile compensate pentru adulţi făceau parte şi până acum din Programul Naţional de Vaccinare, dar exclusiv pentru copii. Acum, există şi vaccinuri care au o compoziţie adaptată pentru adult. Un exemplu este vaccinul împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive, care se administrează copiilor de la două luni, şase luni etc. Acesta va fi disponibil în variantă adaptată pentru pacientul adult.  

„Alte vaccinuri, cum ar fi cel pentru rujeolă, rubeolă, oreion, sunt exact ca acelea folosite pentru vaccinarea copiilor”, precizează dr. Dumitra. 

Iar altele sunt vaccinuri noi. 

Vaccinul varicelic este un exemplu. Acesta intră în Programul Naţional de Vaccinare pentru persoanele care se află într-o situaţie delicată, post transplant de măduvă.

„Când o boală nu este eradicată şi acoperirea vaccinală scade, este primul pas pentru reapariţia unor boli grave”

„Vechiul program de vaccinare, după cum vedem, a dus la eradicarea unor boli. Este vorba de variolă. A dus la eliminarea unor boli în acest moment din Europa, precum poliomielita, şi ne aflăm în situaţia în care putem spune că, prin vaccinare, controlăm anumite boli, cum ar fi difteria. Cu toate că avem ştiri recente care ne arată că, iacătă, după o perioadă lungă, din 1989 încoace, în care am vorbit despre controlul bolii, acum apar două cazuri de difterie cutanată. Ceea ce întăreşte foarte mult mesajul nostru. Atunci când o boală nu este eradicată şi acoperirea vaccinală scade, este doar primul pas pentru reapariţia unor boli grave pe care, uneori, le-am uitat”, semnalează dr. Gindrovel Dumitra.

Medicul spune că România se află într-un trend european. „Pandemia Covid a adus în prim plan nu doar informaţii benefice, ci şi pe antivaccinişti”.

Lista vaccinurilor compensate la adulți și procentul de compensare al fiecărui vaccin:

vaccinul pneumococic – compensat 100%

vaccinul meningococic – compensat 100%

vaccinul HPV – compensat 100% pentru fetele și băieții cu vârsta între 11 și 19 ani și 50% pentru femeile până la 45 de ani

vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular pentru adult (dTPa) – compensat 100%

vaccinul hepatitic B (VHB) – compensat 100%

vaccinul rujeolă–oreion-rubeolă (ROR) – compensat 100%

vacinul varicelic – compensat 100%.

Vaccinurile pentru adulţi sunt compensate pentru persoane din grupe aflate la risc, cu anumite afecţiuni sau post-transplant.  

Citește și: Calendarul anului școlar 2024-2025, în consultare publică

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS