-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDepresia ar putea fi diagnosticată şi tratată mai eficient prin inteligenţa artificială

Depresia ar putea fi diagnosticată şi tratată mai eficient prin inteligenţa artificială

Inteligența artificială (AI) este pe cale să revoluționeze modul în care sunt diagnosticate și tratate bolile, printre care şi depresia.

Aceasta ar putea fi deosebit de utilă în cazul depresiei, deoarece ar putea stabili diagnostice mai precise și ar putea determina ce tratamente au mai multe șanse de a funcționa.

În întreaga lume, 300 de milioane de persoane se confruntă în prezent cu depresia. Din acest motiv, depresia a fost descrisă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca fiind cel mai mare factor care contribuie la înrăutățirea sănătății din întreaga lume. Deci, cum anume ar putea ajuta inteligența artificială?

Depresia poate fi greu de identificat

În ciuda frecvenței sale, depresia este dificil de diagnosticat. Atât de greu, încât medicii generaliști detectează cu exactitate depresia în mai puțin de jumătate din cazuri.
Acest lucru se datorează faptului că nu există un test unic pentru depresie: medicii folosesc simptome auto-raportate, chestionare și observații clinice pentru a pune un diagnostic. Dar simptomele depresiei nu sunt aceleași pentru toată lumea.

Unii oameni pot dormi mai mult, alții mai puțin; unii oameni sunt lipsiți de energie și de interes pentru activități, în timp ce alții se pot simți triști sau irascibili.

Pentru cei care sunt diagnosticați cu exactitate cu depresie, există o serie de opțiuni de tratament, inclusiv terapie prin discuții, medicamente și schimbarea stilului de viață.
Cu toate acestea, răspunsul la tratament este diferit pentru fiecare persoană și nu se poate ști dinainte care tratamente vor funcționa și care nu.

Ce s-a descoperit până acum

Oamenii de știință au comparat diagnosticele și recomandările medicale ale ChatGPT cu cele ale medicilor din viața reală, cu rezultate surprinzătoare.
Atunci când i s-au dat informații despre pacienți fictivi cu severitate variată a depresiei, sex și statut socio-economic, ChatGPT a recomandat în cea mai mare parte terapia prin discuții (psihoterapia). În schimb, medicii au recomandat antidepresivele.

Recomandările din Statele Unite, Marea Britanie și Australia recomandă terapia prin discuții ca primă opțiune de tratament înaintea medicamentelor.

Acest lucru sugerează că ChatGPT ar putea fi mai predispus să respecte orientările clinice, în timp ce medicii de familie ar putea avea tendința de a prescrie în exces antidepresive.
ChatGPT este, de asemenea, mai puțin influențat de prejudecățile legate de sex și socioeconomice, în timp ce medicii sunt statistic mai predispuși să prescrie antidepresive bărbaților, în special celor care au un loc de muncă manuală sau meserii calificate.

Cum afectează depresia creierul

Depresia afectează părți specifice ale creierului. Cercetările mele au arătat că zonele creierului afectate de depresie sunt extrem de asemănătoare la persoane diferite, astfel încât se poate estima dacă cineva are sau nu depresie cu o precizie de peste 80% doar examinând aceste structuri cerebrale pe scanările RMN.
Alte cercetări care utilizează modele avansate de inteligență artificială au susținut această constatare, sugerând că structura creierului ar putea fi o direcție utilă pentru diagnosticarea bazată pe inteligență artificială.

Posibile instrumente de diagnosticare

Studiile care utilizează date de imagistică prin rezonanță magnetică (IRM) privind funcția creierului în repaus pot, de asemenea, să prezică corect depresia în peste 80% din cazuri.
Cu toate acestea, combinarea informațiilor funcționale și structurale din IRM oferă cea mai bună acuratețe, prezicând corect depresia în peste 93% din cazuri.

Acest lucru sugerează că utilizarea mai multor tehnici de imagistică cerebrală pentru AI în vederea detectării depresiei ar putea fi cea mai viabilă cale de urmat.

Instrumentele de AI bazate pe IRM sunt utilizate în prezent doar în scopuri de cercetare. Dar, pe măsură ce scanările RMN devin mai ieftine, mai rapide și mai portabile, este probabil ca acest tip de tehnologie să facă parte în curând din trusa de instrumente a medicilor specialiști, ajutându-i să îmbunătățească diagnosticarea și îngrijirea pacienților.

Ceasurile inteligente ar putea ajuta la diagnosticarea depresiei

În timp ce aplicațiile AI bazate pe IRM sunt promițătoare, o metodă mai simplă și mai ușoară de detectare a depresiei ar putea fi la îndemână, la propriu.
Dispozitivele purtabile, cum sunt ceasurile inteligente, sunt investigate pentru capacitatea lor de a detecta și de a prezice depresia

Ceasurile inteligente sunt deosebit de utile, deoarece pot colecta o mare varietate de date, inclusiv ritmul cardiac, numărul de pași, rata metabolică, datele privind somnul și interacțiunea socială.
O analiză recentă a tuturor studiilor efectuate până în prezent privind utilizarea dispozitivelor purtabile pentru a evalua depresia a constatat că depresia a fost prezisă corect în 70-89% din cazuri.
Deoarece sunt utilizate în mod obișnuit și purtate non-stop, aceste cercetări sugerează că dispozitivele purtabile ar putea furniza date unice care altfel ar putea fi greu de colectat.

Depresie prezisă din emoticoanele folosite

Studiile au apelat, de asemenea, la social media pentru a detecta depresia. Utilizând inteligența artificială, oamenii de știință au prezis prezența și gravitatea depresiei din limbajul postărilor online și din apartenența la comunități pe platformele de socializare.
Cuvintele specifice care au fost folosite au prezis depresia cu rate de succes de până la 90% atât în engleză, cât și în arabă. De asemenea, depresia a fost detectată cu succes în stadii incipiente din emoticoanele folosite.

Citeşte şi: Noutăţi în Programul de Vaccinare. Ce trebuie să ştii

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS