-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCe ştim despre multivitamine? Cât de mult ne ajută?

Ce ştim despre multivitamine? Cât de mult ne ajută?

E bine să luăm multivitamine? Dorind să-și mențină sau chiar să își îmbunătățească starea de sănătate și nivelul de energie, multe persoane apelează la suplimente alimentare de tipul vitaminelor și mineralelor.

Deşi aceasta este o practică uzuală, la momentul actual există dovezi limitate că un complex zilnic de vitamine și minerale poate avea un rol major pentru starea de sănătate.
Cele mai multe studii nu au descoperit niciun beneficiu al multivitaminelor în protejarea creierului sau a inimii. Dar totuși există posibile efecte pozitive ale acestora pentru starea generală de sănătate, atunci când sunt administrate regulat.

Ce știm despre multivitamine?

În ciuda tuturor cercetărilor privind vitaminele și sănătatea, avem doar o mână de studii științifice riguroase despre beneficiile pastilelor de tip multivitamine care conțin necesarul zilnic de 31 de vitamine și minerale esențiale pentru o sănătate bună.

Un studiu realizat timp de zece ani pe scară largă ce a presupus verificarea rezultatelor multivitaminelor versus ale unor comprimate placebo (lipsite de efect terapeutic) au furnizat rezultate mixte, cu reduceri modeste ale incidenței cancerului și cataractei. Dar fără demonstrarea vreunui efect protector împotriva bolilor cardiovasculare sau scăderii funcției mentale.

Există vreun pericol?

Susținătorii multivitaminelor subliniază lipsa dovezilor clare care să demonstreze că administrarea multivitaminelor pe perioade îndelungate este periculoasă. Deși probabilitatea unui rău este mică, probabilitatea unui beneficiu clar pentru sănătate este, de asemenea, foarte mică.

Cu toate acestea, majoritatea specialiștilor din domeniul medical aplică strategia „s-ar putea să ajute și nu vor face rău” în privința multivitaminelor. La urma urmei, astfel de preparate pot oferi o plasă de siguranță pentru a umple golurile nutriționale, chiar și pentru persoanele care mănâncă în cea mai mare parte sănătos.

Consensul general

Consensul general este că oamenii sănătoși care mănâncă corect au nevoie de un supliment de vitamine sau minerale doar dacă au o deficiență de vitamine sau minerale diagnosticată. La adulții în vârstă, aceasta înseamnă adesea o lipsă de vitamina B12, B6 sau D sau minerale, de exemplu calciu sau magneziu. Chiar și atunci, cea mai indicată metodă de remediere a deficitului vitaminic este creșterea aportului de alimente bogate în acești nutrienți vitali.

Ce multivitamine alegem?

Piața farmaceutică abundă în suplimente alimentare de tipul multivitaminelor și mineralelor și atunci vine întrebarea îndrepătățită: pe care să le alegem?

Întotdeauna întrebați medicul dumneavoastră de familie dacă într-adevăr trebuie să luați multivitamine. Există indicii că suferiți de vreo deficiență de vitamine? Dacă aveți dificultăți în a mânca suficiente alimente potrivite, aveți o tulburare digestivă care afectează absorbția sau aveți niveluri foarte scăzute ale unei anumite vitamine sau ale unui mineral, medicul dumneavoastră vă poate prescrie un supliment zilnic din acel nutrient.

Dieta alimentară este esenţială

Evaluarea dietei alimentare reprezintă un pas important, ideal este să încercăm să consumăm alimente cât mai proaspete, corect preparate, ce conțin toate grupele nutriționale. Multivitaminele oferă unele vitamine și minerale suplimentare care pot ocazional să lipsească din dieta obișnuită, dar nu sunt un înlocuitor pentru alimentația sănătoasă. În cazul în care nu sunteți sigur dacă urmați o alimentație personalizată pentru vârsta, sexul dumnevoastră și potrivită pentru posibile afecțiuni de sănătate de care suferiți, cel mai indicat este să consultați un medic nutriționist.

Citeşte şi: Criză „nemaiîntâlnită” în Sănătate: Medicii doljeni avertizează că pacienţii vor ajunge să plătească şi banala consultaţie la medicul de familie

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist primar,
Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS