Mulți părinți apelează adesea la suplimentele alimentare pentru copii din varii motive. Copilul este prea slab, nu mănâncă, nu are de unde să își ia vitaminele, spun unii. Alții consideră că suplimentele nu le fac rău și că un pic mai multe vitamine nu strică niciodată. De multe ori, suplimentele sunt oferite pentru stimularea imunității. Dar cât de benefice sunt aceste suplimente alimentare pentru copii și cum ar trebui administrate? Medicul pediatru Bianca Vlădulescu a elaborat, pentru GdS, o listă de „reguli pentru părinți” pentru administrarea corectă a acestora.
Majoritatea copiilor ȋși iau din alimentație, chiar dacă sunt mofturoși, necesarul de vitamine și minerale, spune medicul pediatru Bianca Vlădulescu. Un aport corect de vitamine contribuie la creșterea copiilor, la menținerea sănătății fizice, precum și la dezvoltarea funcțiilor cognitive, acest aport putând fi obținut uneori doar prin administrarea de suplimente cu vitamine și minerale.
Suplimentele alimentare pentru copii – Reguli de administrare
Prima indicație este esențială. „Nu se administrează suplimente alimentare copiilor fără a consulta ȋn prealabil medicul pediatru sau medicul de familie”, spune dr. Vlădulescu. Astfel, părintele ar trebui să ceară părerea specialistului atunci când intenționează să îi ofere o doză în plus de vitamine sau minerale copilului său.
O altă regulă importantă este că nu se administrează niciodată copilului suplimentele alimentare care nu sunt create special pentru vârsta sa. Așadar, nu recurgeți la vitamine pentru adulți sau comprimate pentru a le oferi copiilor de vârstă mică!
În anumite patologii pediatrice, suplimentele sunt necesare
Suplimentele de vitamine și minerale sunt necesare ȋn anumite patologii pediatrice, precizează dr. Bianca Vlădulescu. De exemplu, în boala celiacă, rahitism, alergii și intoleranţe alimentare, în cazul unor regimuri alimentare speciale etc. Dar dozele și modul de administrare trebuie să fie stabilite ȋn urma unei consultații medicale.
Copiii au nevoie de doze calculate pentru vârsta lor și specifice pentru nevoie lor.
Trebuie respectate dozele pentru a nu crește riscul de efecte adverse
Chiar și suplimentele alimentare pot provoca reacții adverse, mai ales atunci când sunt administrate incorect. Astfel, o altă regulă este legată de dozaj și durata tratamentului. „Se va respecta doza zilnică și durata de administrare, acestea aducând beneficiile urmărite fără a crește riscul apariției efectelor adverse. Sunt vitamine care se acumulează ȋn organism putând determina apariţia unor simptome mai mult sau mai puţin grave”, subliniază pediatrul.
Atenție la administrarea concomitentă a altor suplimente sau medicamente
Suplimentele alimentare cu vitamine și minerale pot fi administrate ȋn siguranță ȋn urma unor analize , recomandate de medic, care să ateste deficitul lor. De exemplu, dozarea calciului poate stabili necesitatea administrării acestui mineral.
Întotdeauna însă, trebuie ținut cont de alte medicamente sau suplimente administrate concomitent pentru a nu apărea interacțiuni medicamentoase care să aibă efecte nedorite. „Preparatele cu fier, de pildă, interacționează cu unele antibiotice”, spune medicul.
Nu lăsați suplimentele la îndemâna copiilor!
Dr. Vlădulescu îndeamnă părinții să aibă grijă unde vor fi păstrate suplimentele. Întrucât de cele mai multe ori acestea au gust dulce și forme de prezentare atrăgătoare, precum jeleurile, se pot întâmpla accidente de supradozaj.
Ca reguli generale, se vor folosi numai suplimente cu provenienţă cunoscută, avizate de Ministerul Sănătăţii, care au fost depozitate ȋn condiţii optime(farmacie). Și, obligatoriu, se vor respecta termenul de valabilitate, modalitatea de păstrare ȋnainte și după deschidere și perioada ȋn care suplimentul poate fi administrat după deschidere.
„În concluzie, suplimentele cu vitamine și minerale vor fi administrate copiilor doar la recomandarea medicală, ȋn doze și pe durată de timp optime pentru nevoile lor.”
Citește și: Cum îmbraci copilul pe pârtie sau la săniuș