-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateFetiţă de 3 ani, salvată de mama adoptivă care i-a donat o parte din ficatul ei

Fetiţă de 3 ani, salvată de mama adoptivă care i-a donat o parte din ficatul ei

O fetiță de 3 ani şi 7 luni, care a fost înfiată, a fost salvată de mama sa adoptivă care i-a donat o bucată din ficatul ei. Micuţa a fost diagnosticată anul trecut, în luna martie, cu o tumoră malignă. Medicul Vlad Braşoveanu anunţă că s-au făcut şase transplanturi hepatice de la începutul anului.

Patru transplanturi hepatice doar în ianuarie

”Este un început de an bun pentru transplantul hepatic din România. În aceste trei săptămâni din luna ianuarie au fost efectuate patru transplanturi hepatice de la donator cadaveric şi două transplanturi hepatice de  la donator viu la doi copilaşi, la două fetiţe de 3 ani şi 3 ani şi aproximativ jumătate. Este munca mai multor echipe şi mă refer aici la echipa de la Fundeni unde sunt implicaţi o serie de specialişti (…) şi cadre medii şi o coordonare între Spitalul Fundeni şi Spitalul Grigore Alexandrescu, acel nou centru despre care povesteam altădată, care a fost înfiinţat în urmă cu un an, special pentru transplantul hepatic pediatric”, a precizat prof. univ. dr. Vlad Braşoveanu, medic primar chirurgie generală, marţi, la Medika TV.

Fetiță de 3 ani salvată: „Mămica vitregă….a donat un fragment de ficat care i-a salvat viața”

Medicul s-a referit şi la două cazuri deosebite, în care au fost făcute transplanturi la copii.

”A fost o fetiță cu atrezie de căi biliare care a fost transplantată cu acel lob stâng de la tată, lunea trecută şi miercurea trecută a fost transplantată altă fetiță cu  hepatoblastom, de la mamă de data aceasta. Şi de ce este impresionant cazul? Această fetiţă a fost înfiată, ba mai mult, mămica a înfiat şi un frăţior de-al acestei fetiţe, deci practic doi copii au fost înfiaţi şi iată că mămica vitregă, vitregă în sensul că nu este mama biologică, ea a donat acest fragment de ficat care i-a salvat viaţa”, a mai spus Braşoveanu.

„La copii ştiţi foarte bine că presiunea este mult mai mare”

De asemenea, medicul a explicat că operaţiile de transplant hepatic, fiind unele programate, pacienţilor li se explică riscurile şi tipul intervenţiei.

”Operaţia de la donator se efectuează la Spitalul Clinic Fundeni, de aceea vă spuneam că există o colaborare cu Spitalul Grogore Alexandrescu. Noi practic comunicăm cu donatorii, deci care sunt adulţi, în cazul de faţă au fost tatăl şi mămica. Sigur că sunt încurajaţi, le explicăm despre tipul de intervenţie chirurgicală, despre riscuri, despre posibilele complicaţii. Presiunea este enormă pentru că dacă vom compara cu adulţii, la copii este o presiune în plus, pentru că  rezultatul contează, nu că nu ar conta rezultatul final şi la adulţi, dar la copii ştiţi foarte bine că presiunea este mult mai mare pentru că succesul trebuie să fie garantat, fiind vorba de nişte copii foarte mici”, a spus Braşoveanu.

Cum se stabilește compatibilitatea pentru acest tip de transplant

Întrebat cum se stabileşte compatibilitatea între donator şi cel care primeşte transplantul, Braşoveanu a explicat că sunt făcute investigaţii.

”Acest tip de intervenţie chirurgicală este una programată. Este o perioadă anterior operaţiei în care donatorii sunt investigaţi. În cazul  dat, la prima fetiță tatăl a fost compatibil cu fetiţa, în cazul al doilea a fost mama compatibilă. Comparativ cu alte tipuri de transplant, transplantul hepatic este mai permisiv. În sensul  că, sigur, se fac toate testele de compatibilitate, dar s-a constatat de-a lungul timpului grupa sanguină şi RH-ul sunt aproape suficente pentru că în unele cazuri, când compatibilitatea a fost prefectă, au fost anumite complicaţii. În alte situaţii, când compatibilitatea nu a fost prefectă, au mers bine. Atunci, cumva,  ficatul este mai permisiv comparativ cu alte  organe, de exemplu cu rinichiul sau cu  cordul. Dar asta nu însemană că nu se iau toate măsurile, pentru a stabili o compatibilitate perfectă. În cazul dat a fost o compatibilitate perfectă”, a mai spus Braşoveanu.

Citește întreg articolul pe News.ro

Citește și: Accident pe Drumul Expres 12. Un doljean a fost rănit

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS