4 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRemedii pentru răceală și gripă

Remedii pentru răceală și gripă

Pe lângă recomandările farmacologice oferite de către medici și farmaciști, există și alte remedii care pot ajuta la ameliorarea simptomelor de răceală și gripă și la reducerea duratei bolii.

La fel ca toate sistemele corpului, sistemul respirator își face treaba fără să conștientizăm efectiv lucrul acesta. În medie, pe zi, executăm 22.000 de respirații, dar devenim mai conștienți de asta atunci când întâmpinăm probleme de sănătate la nivelul sistemului respirator. Expunerea constantă a sistemului respirator la lumea exterioară îl face vulnerabil la infecții bacteriene și virale, cum ar fi răceala, gripa și tuberculoza.

Beți lichide!

Consumul de apă și alte lichide devine și mai important atunci când suntem răciți sau gripați. Apa ajută la menținerea umidității de la nivelul nasului, gurii și gâtului. Astfel, toate secrețiile devin mai puțin vâscoase și pot fi eliminate mai ușor. Febra duce la o pierdere importantă de apă și electroliți, ceea ce poate duce la deshidratare.
Consumul de lichide nu presupune exclusiv consumul de apă, putem consuma ceaiuri, supe, limonadă sau fructe și legume proaspete care au la rândul lor un nivel ridicat de apă în compoziție.

Odihnă cât cuprinde

Este important să te odihnești și să dormi mai mult atunci când ai gripă. Somnul poate ajuta la întărirea sistemul imunitar în lupta cu virusului gripal și refacerea organismului mai rapidă. Somnul trebuie să devină o prioritate măcar pe perioada răcelii sau gripei pentru a reduce durata bolii.

Zinc zilnic

Zincul este un mineral extrem de important pentru sistemul imunitar. Acest nutrient vă ajută corpul să producă celule albe care luptă împotriva germenilor. Cercetările arată că zincul ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor răcelii și gripei, inclusiv prin încetinirea ritmului de multiplicare a bacteriilor.
Deși în mod normal doza zilnică recomandată de zinc se poate obține prin urmarea unei diete zilnice echilibrate, există și suplimente alimentare cu zinc sau multivitamine care să conțină și acest mineral în timpul sezonului gripal. Alimentele bogate în zinc sunt carnea roșie, nucile, fasolea, ouăle, năutul și lactatele.

Gargara cu sare

Gargara cu sare poate calma durerea în gât și poate ajuta și la igienizarea locală. Apa folosită trebuie fiartă și apoi lăsată la răcit până ajunge la temperatura camerei, se amestecă jumătate de linguriță de sare la 250ml de apă și apoi se face gargară pentru maxim 30 de secunde, apoi apa se aruncă și se clătește gura cu apă curată. Se poate repeta de încă 2-3 ori pe parcursul zilei. Este important de reținut că nu este recomandată gargara persoanelor care nu pot să o execute corespunzător din diferite motive Înainte să încerce gargara cu sare, copiii trebuie să reușească să facă gargară cu apă simplă în mod corect.

Umiditatea corectă

Virusul gripei supraviețuiește mai mult în aerul uscat din interior, motiv pentru care umidificatoarele sunt binevenite. Temperaturile exterioare mai reci, în general, scad umiditatea din aer, făcând mai ușoară răspândirea virusurilor. Aerul din interior se poate usca din utilizarea încălzirii, dar utilizarea unui umidificator poate crește procentul de umiditate în casă și implicit poate ajuta la reducerea germenilor din aer.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist primar,
Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS