0.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRata suicidului în România la adolescenţi, mai mare decât media UE. Depresia, un semnal de alarmă decodat cu greu

Rata suicidului în România la adolescenţi, mai mare decât media UE. Depresia, un semnal de alarmă decodat cu greu

Depresia, anxietatea și tulburările de comportament sunt printre principalele cauze de îmbolnăvire și dizabilitate în rândul adolescenților, iar sinuciderea este a patra cauză de deces în rândul tinerilor de 15-29 de ani. Statisticile sunt alarmante şi semnalele sunt din ce în ce mai îngrijorătoare. Inadaptarea socială este un fenomen în creştere în era digitală, iar recursul la substanţe psihoactive este şi el strâns legat de tulburările mintale şi de configuraţia prezentului, în care tinerii aderă periculos la realitatea virtuală oferită de reţele.

Depresia – Depistarea din timp şi intervenţia promptă, provocări imense

Sănătatea mintală nu înseamnă doar absenţa unei afecţiuni, ci și capacitatea unui individ de a se integra cu succes în viața familială, socială și profesională, transmit specialiştii în sănătate. Spre deosebire de afecțiunile somatice, identificarea și intervenția timpurie în cazul tulburărilor neuropsihice sunt mai dificile din cauza unor factori precum natura subiectivă a acuzelor și teama stigmatizării, menţionează reprezentanţii Institutului Naţional de Sănătate Publică. Tulburarea depresivă majoră la copii şi adolescenţi este adesea subdiagnosticată, doar 50% dintre adolescenți sunt diagnosticați înainte de a ajunge la vârsta adultă.

Tulburarea depresivă majoră este una dintre cele mai frecvente tulburări psihiatrice ale copilăriei și adolescenței, dar din cauza variației simptomelor privind criteriile de diagnostic, această tulburare este adesea nerecunoscută și netratată.

30% dintre adolescenţi au simptome subclinice ale depresiei

Depresia afectează aproximativ 2,5% dintre copii și 8,3% dintre adolescenți, în regiunea europeană a OMS. De asemenea, 30% dintre adolescenți sunt estimați a avea simptome subclinice de depresie. Un raport al UNICEF din 2021 arată că aproape unul din cinci băieți europeni cu vârsta între 15 și 19 ani suferă de tulburări mintale, urmat de mai mult de 16% dintre fetele de aceeași vârstă. Nouă milioane de adolescenți din Europa (cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani) trăiesc cu tulburări mintale, anxietatea și depresia reprezentând mai mult de jumătate din toate cazurile.
La nivel global, unul din șapte tineri de 10-19 ani se confruntă cu o tulburare mintală.

În România, rata suicidului la adolescenţii sub 15 ani este mai mare decât media UE

În România, potrivit unui raport al UNICEF, aproape 33% dintre adolescenții români cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani au raportat o dispoziție tristă de mai multe ori într-o săptămână, comparativ cu 13% în medie, în cele 45 de țări incluse într-un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății. Într-un studiu realizat în România în anul 2020, cu 10.114 adolescenți din toate județele țării (vârsta medie 17 ani), 48,9% dintre tineri au avut cel puțin o dată gânduri de suicid. 27,1% erau triști tot timpul și nu puteau scăpa de tristețe. Alţi 21,5% au avut perioade în care s-au simțit depresivi în ultimele șase luni. Într-un alt studiu comparativ se sublinia faptul că rata suicidului în România la adolescenții sub 15 ani este mai mare decât media europeană.

Depresia la adolescenți, în vizorul DSP Dolj în luna februarie

Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu autoritaţile publice locale care care au în subordine asistenţii comunitari, mediatorii sanitari, medicii școlari, cu cabinetele de medicină de familie și ambulatoriile de specialitate, organizează în luna februarie campania cu tema: Sănătatea mintală – Depresia la adolescenți.

„Sănătatea mintală este un lucru vital și ne afectează viața în multe feluri. Ne permite să funcționăm și să prosperăm ca indivizi, membri ai familiei și ai comunității. Ne ajută să facem față stresului și să ne adaptăm la schimbare. Ne permite să construim relații sănătoase și să ne conectăm cu alți oameni. Ne sprijină în procesul de învățare și ne ajută să lucrăm productiv.

Depresia este o afecţiune comună, cronică, recurentă și debilitantă, care conduce la afectarea funcționării din punct de vedere educațional, profesional și social. O treime dintre adolescenții care se prezintă la medicul de familie prezintă o tulburare emoțională, iar 14% sunt diagnosticaţi cu depresie”, transmite DSP Dolj.
La nivel județean se vor organiza evenimente de informare despre problematica tulburărilor mintale, a depresiei în special și de conștientizare a necesității realizării unui management adecvat al acestora.

Citește și: Vladimir şi Dragoş, primii elevi craioveni în lotul naţional de dezbateri şi medaliaţi pe plan internaţional

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS