5.1 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicinaSuferi de sindromul ochiului uscat? Un tratament natural, în teste

Suferi de sindromul ochiului uscat? Un tratament natural, în teste

Blefarita, o afecțiune cronică, fără tratament cunoscut, este cea mai frecventă cauză pentru sindromul ochiului uscat, reprezentând peste 80% din cazuri. Înaintarea în vârstă, menopauza, creșterea timpului petrecut în fața ecranelor, purtarea lentilelor de contact sunt doar câțiva dintre factorii de risc pentru dezvoltarea sindromului ochiului uscat.

Tratamentele antibacteriene și antiinflamatoare actuale sunt în general nepotrivite pentru utilizarea pe termen lung, din cauza efectelor secundare semnificative și a potențialului de rezistență antimicrobiană. Însă cercetătorii sunt tot mai aproape de un tratament sigur, eficient şi natural pentru această afecţiune.

Pacienţii cu sindromul ochiului uscat nu au, în prezent, acces la un tratament eficient

Cercetătorii de la Universitatea Auckland, din Noua Zeelandă, cercetează testarea uleiului de ricin ca potențial tratament, sigur și natural, pentru boala ochiului uscat, după rezultatele „promițătoare” obținute într-un studiu pilot.
„În prezent, pacienții sunt nevoiți să se lupte cu simptome de uscăciune, zgârieturi și, în unele cazuri, cu ochii înlăcrimați care provoacă un sentiment inconfortabil, având un impact asupra calității vieții și productivității la locul de muncă”, spune cercetătorul clinic principal Catherine Jennings, doctorand la Auckland.
„Adesea, pacienții se simt neajutorați atunci când încearcă să gestioneze o afecțiune cronică”, spune Jennings.

În ce a constat studiul pilot

Studiul actual vizează un produs care conține ulei de ricin presat la rece îmbunătățit cu uleiuri Mānuka și Kanuka, aplicat cu ajutorul unui rollerball atașat la o sticluță de sticlă.

Studiul pilot realizat anterior a fost unic prin utilizarea uleiului de ricin într-o astfel de aplicație pe pleoape, produsul nefiind cunoscut că ar fi utilizat nicăieri altundeva în lume pentru tratarea blefaritei, spun autorii.

Uleiul de ricin provine dintr-un arbust tropical sau subtropical din specia Riccinus communis. Acesta a fost folosit în scop terapeutic de milenii, inclusiv mai recent în produsele cosmetice pentru ochi și în produsele de demachiere pentru ochi.

Cum au reacţionat pacienţii cu sindromul ochiului uscat la tratamentul cu ulei de ricin

În cadrul studiului pilot, 26 de pacienți cu blefarită au fost tratați cu ulei de ricin presat la rece timp de patru săptămâni.
Aceștia au avut îmbunătățiri măsurabile ale simptomelor, cum ar fi reducerea roșeaței marginii pleoapei, scăderea îngroșării pleoapei și scăderea profuziei bacteriene, precum și reducerea crustei din gene.

Bazându-se pe succesul studiului pilot, echipa de cercetare este acum angajată într-un studiu mai amplu, dublu-orb, randomizat și controlat cu placebo.
Obiectivul lor este de a recruta 92 de participanți și de a genera dovezi științifice solide pentru clinicieni.
Scopul final este de a îmbunătăți în mod durabil calitatea vieții pentru acest grup mare de pacienți folosind un produs natural, sigur și eficient, spune prof. Jennifer Craig, cercetător principal.

O terapie promiţătoare, sigură şi accesibilă

Potrivit echipei, uleiul de ricin a fost propus ca fiind un produs natural care ar putea oferi o alternativă sigură, eficientă și ușor de utilizat la terapiile existente.

„Speranța mea este că acest studiu va produce îndrumări bazate pe dovezi pentru clinicieni în ceea ce privește oferirea uleiului de ricin ca o posibilă opțiune de gestionare pentru pacienții care suferă de blefarită, astfel încât aceștia să continue să se bucure de o calitate excelentă a vieții, să citească cărțile pe care le iubesc, să fie productivi în mediul lor de lucru și să se bucure de alte hobby-uri bazate pe o capacitate vizuală nealterată”, a mai declarat cercetătoarea din Noua Zeelandă.

CITEŞTE ŞI: Memoria reputatului genetician Mihai Ioana, omagiată cu prilejul Zilei Bolilor Rare printr-un proiect cu elevi de liceu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS