0.6 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriLaparoscopia, vârful de lance al intervenţiilor din Secţia Chirurgie I de la SCJU Craiova

Laparoscopia, vârful de lance al intervenţiilor din Secţia Chirurgie I de la SCJU Craiova

Anul trecut, la Secţia Chirurgie I a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Craiova au fost efectuate 1800 de intervenţii chirurgicale. Aproape 500 dintre acestea au fost intervenţii laparoscopice. Laparoscopia a câştigat un avânt remarcabil în ultimii ani, iar tendinţa se menţine. Cei care au cele mai multe beneficii de pe urma acestei evoluţii a intervenţiilor chirurgicale sunt, desigur, pacienţii, care se recuperează mai rapid şi nu mai sunt expuşi unor operaţii invazive. Beneficii sunt şi pentru sistemul medical, timpul de recuperare mai rapid însemnând o degrevare a unităţilor medicale de o parte din costuri, pentru că pacienţii petrec mai puţin timp în spital, iar reinserţia socială este mult mai rapidă.

SCJU Craiova, centru de pregătire în chirurgia laparoscopică

Spitalul Judeţean este centru de pregătire în chirurgia laparoscopică – nivel de bază şi avansat. În plus, pentru chirurgia laparoscopică a colonului, SCJU a aderat de câţiva ani la un program de instruire organizat de Asociaţia Română de Chirurgie Endoscopică, intitulat LAPCO România şi desfăşurat la nivel european, sub tutela LAPCO UK. Programele au contribuit la creşterea rezultatelor şi îmbunătăţirea procentajelor asociate chirurgiei laparoscopice.

“Chirurgia laparoscopică funcţionează practic pe două niveluri – unul de bază şi unul avansat. Nivelul de bază este reprezentat de colecistectomie, apendicectomie, laparoscopie exploratorie şi anexectomie laparoscopică. În rest, vorbim despre nivel avansat de laparoscopie – hernii hiatale, chirurgia colonului, benignă şi malignă, chirurgie gastrică laparoscopică pentru tumori gastrice stromale, cancere gastrice, chist hidatic hepatic, chirurgie parietală (hernii sau eventraţii) şi chirurgie ginecologică laparoscopică”, transmite şeful secţiei Chirurgie I de la SCJU Craiova, prof. univ. dr. Valeriu Şurlin.

Clinica I Chirurgie dispune de 65 de paturi

Clinica I Chirurgie dispune de 65 de paturi, de ultimă generaţie. Saloanele, renovate în totalitate, au 2, 4 sau 6 paturi, fiecare cu grup sanitar individual sau unul la două saloane. Blocul operator cuprinde doua săli de operaţie, fiecare dotată cu echipamente de chirurgie laparoscopică de ultimă generaţie, dispozitive de sigilare vasculară, aparatură de electrochirurgie, mese de operatie şi lămpi chirurgicale performante. Medicii secţiei ofera consultaţii de specialitate în Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Clinic Judetean de Urgenţă, Cabinetul 28, sau consultatii de urgenţă în cadrul Unităţii de Primire a Urgenţelor, asigurate de linia de gardă.

Herniile hiatale au o rată de aproape 100% de rezolvare pe cale laparoscopică

Cele mai frecvente cazuri sunt reprezentate de colecistectomii şi apendicectomii laparoscopice.
Herniile hiatale au o rată de aproape 100% de rezolvare pe cale laparoscopică, precizează dr. Valeriu Şurlin. Şi în privinţa chirurgiei colo-rectale procentul de soluţionare pe cale laparoscopicăa cazurilor domină şi este în continuă urcare.
“Anul acesta este posibil să atingem o rată de 80-90%. Până acum s-a operat un singur caz clasic, toate celelalte au fost abordate laparoscopic. Dar este încă devreme. Trebuie să menţionăm că este vorba despre chirurgia electivă, adică intervenţiile programate”.

Prima laparoscopie a fost realizată în 1996

La secţia Chirurgie I a SCJU Craiova, laparoscopii se fac încă din toamna anului 1996, însă puţini pacienţi cunosc acest lucru. De altfel, chirurgia laparoscopică chiar la nivelul acestei clinici şi-a avut pionieratul. “Şi totuşi încă mai sunt pacienţi în oraş care spun că nu ştiu că la Spitalul Judeţean se face chirurgie laparoscopică”, spune medicul.
În acest moment, în ambele săli de operaţie ale secţiei există echipamente de laparoscopie de ultimă generaţie. “O să trezim gelozii”, glumeşte şeful de secţie.
Unul dintre echipamente a fost adus în urmă cu 2-3 ani, iar al doilea chiar anul trecut.

O intervenţie minim invazivă, cu o agresiune mai mică pentru pacient

Unii oameni pot considera că pe cale laparoscopică se face, de fapt, altceva decât pe cale clasică. Însă lucrurile nu stau aşa, ne edifică echipa secţiei Chirurgie I. Operaţia este, în sine, aceeaşi. Aceeaşi intervenţie care se face pe cale deschisă se face, însă, pe o cale minim invazivă, cu o agresiune mult mai mică pentru pacient şi cu o recuperare mult mai rapidă. Aici este, în fond, marele câştig. Comparativ cu intervențiile chirurgicale clasice, din chirurgie deschisă, cele pe cale laparoscopică se desfășoară prin introducerea unei camere printr-un orificiu de 1 cm, iar manevrele intraoperatorii se fac cu instrumente subțiri de 5 sau 10 mm diametru, ce permit gesturi cu acuratețe si sângerare intraoperatorie mult mai redusă.

Din păcate, nu toate intervențiile au indicație de abord laparoscopic. Sunt situații, în special în cazul pacienților cu afecțiuni oncologice, în care extensia bolii impune rezecții extinse, multiorganice ce se pot efectua cu mai multă siguranță pe cale deschisă.

“Din păcate, încă ne confruntăm cu pacienți ce se prezintă cu afecțiuni complexe, în stadii avansate, din cauza accesului precar la programe de screening sau pe fondul educației medicale deficitare”, menţionează dr. Eugen Georgescu, managerul SCJU şi medic în cadrul secţiei Chirurgie I.

Laparoscopia, un câştig pentru pacient, dar şi pentru sistem

“Rezultatele par să fie ceva mai bune pe cale laparoscopică şi acest lucru devine un avantaj pentru sistem. Poate nu se vede întotdeauna în zilele de spitalizare,dar există totuşi o diferenţă. Pentru un pacient care stă o lună de zile internat, este bine să existe 10 alţii care petrec doar câteva zile în spital. Pentru că în sistemul de sănătate costurile sunt fantastice. Dar peste tot este aşa, şi în străinătate. Medicina pe care vrem să o facem în prezent costă. Nu mai spunem că visăm şi mai departe. Ne dorim, bineînţeles, să facem la un moment dat şi pasul către chirurgia robotică, să avem şi la Craiova aşa ceva. Resurse umane avem. Este un deziderat al întregii echipe, dar şi al colegilor de la celelalte specialităţi chirurgicale. Toată lumea şi-ar dori să existe şi în centrul nostru universitar chirurgie robotică”, mărturiseşte dr. Şurlin.

CITEŞTE ŞI: Echipa Secţiei Chirurgie I de la Spitalul Judeţean Craiova, preocupată de creşterea standardelor pentru pacienţi

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS