3.1 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSomn uşor! Cum să dormim fără pastile

Somn uşor! Cum să dormim fără pastile

În funcție de țară, statisticile arată că între 30% și 48% dintre oameni suferă de un somn cu probleme și aproximativ 10-15% dintre aceștia ajung în timp să dezvolte insomnie cronică. În cazul României, mai mult de o treime din populaţia țării, ajungând până la 45-50% la anumite categorii cu risc, prezintă tulburări de somn.

Deficitul de somn poate afecta sănătatea

Odihna întreruptă este mai mult decât un inconvenient care ne face de multe ori să simțim disconfort în ziua următoare. Deficitul de somn poate afecta sănătatea atât din punct de vedere emoțional, cât și fizic. Alte riscuri asociate sunt legate de afectarea negativă a memoriei, scăderea capacității de concentrare și deteriorarea stării de spirit cu creșterea riscului de depresie, obezitate, diabet de tip 2 și declanșarea bolilor de inimă.

Pastile – obligatoriu?

Partea bună este că putem urma anumiți pași ce nu implică pastile, adică să punem în practică niște obiceiuri ce să ne confere o igienă a somnului bună.
Pentru început, dacă ne confruntăm cu probleme de somn, este bine să evităm complet băuturile care ne pot crea o stare de agitație, așa cum sunt cele care conțin cofeină, taurină sau alcool. Țineți cont că inclusiv ceaiul verde și cel negru conțin cofeină. Preferabil este ca seara înainte de culcare să consumăn un pahar de lapte cald sau ceai de mușețel sau tei. Deși nu există prea multe dovezi științifice că aceste băuturi consumate seara ajută la îmbunătățirea somnului, este o soluție ușor de luat în considerare.

Activitate fizică, dar nu înainte de somn

În plus, activitatea fizică poate îmbunătăți calitatea somnului și posibil să reducă durata de timp necesară adormirii. Exercițiile fizice moderate cresc durata somnului profund, dar mecanismul de acțiune datorită căruia acest lucru se întâmplă nu este pe deplin elucidat.

Totuși, trebuie ținut cont că exercițiile fizice nu se practică cu mai puțin de două ore înainte de culcare deoarece sportul conduce la eliberarea de endorfine care fac adormirea dificilă. De asemenea, activitatea fizică poate crește temperatura corpului, ceea ce sugerează creierului că este timpul să ne ridicăm din pat și să ne ducem într-o zonă unde este mai răcoare.

Temperatura optimă pentru somn

Temperatura ideală pentru un somn odihnitor este considerată a fi între 18 și 22 grade Celsius. În cazul femeilor la menopauză care se confruntă cu episoade de bufeuri, temperatura din camera trebuie să nu fie una ridicată, iar purtarea hainelor din țesături naturale, ce lasă pielea să respire, este cea mai recomandată.
Televizorul, telefonul, tableta și alte dispozitive de tipul acesta interferează cu somnul din cauza luminii pe care o emană, dar și faptului că mențin creierul alert. În plus, mersul la toaletă în timpul nopții poate perturba somnul chiar și pentru o jumătate de oră din cauza luminii pe care trebuie să o aprindem.
Totuși, lumina naturală ajută corpul să-și seteze ceasul biologic și să regleze ritmul circadian.

Încercaţi să vă creaţi mediul ideal de somn

Există o adevărată industrie a suplimentelor alimentare ce promit remedierea problemelor de somn, dar și o multitudine de medicamente create special pentru a ajuta persoanele care se luptă cu lipsa somnului. Totuși, până să apelați la un profesionist din domeniul medical care să vă îndrume spre un remediu terapeutic de tip medicamentos, puteți încerca să vă creați mediul de somn ideal care să permită o adormire rapidă, cu un somn ce poate fi menținut până dimineața.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist primar,
Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

CITEŞTE ŞI: Regal de spectacole la Naţionalul craiovean

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS