5.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedic pedodont, despre sigilările dentare. Ce sunt și când se fac?

Medic pedodont, despre sigilările dentare. Ce sunt și când se fac?

În ultimii ani, sigilarea dentară a devenit o manoperă din ce în ce mai populară, mulți părinți apelând la medicul stomatolog pentru a le solicita acest serviciu pentru dinții copiilor. Ce reprezintă sigilările și de ce sunt acestea importante? Medicul pedodont Larisa Munteanu (Căldărușă) oferă câteva informații accesibile și esențiale despre acest subiect, pentru ca părinții să poată lua mai ușor cele mai bune decizii pentru igiena orală a micilor pacienți.

„Tot mai mulți părinți mă întreabă despre sigilări”, ne-a mărturisit medicul stomatolog, dovadă că există un interes crescut pentru această manoperă. „Sigilarea dentara reprezintă o manoperă medicală utilizată în scopul prevenirii apariției cariei. Se realizează îndeosebi la nivelul molarilor permanenți, la copii și adolescenți”, precizează dr. Larisa Munteanu.

Când erup primii molari permanenți și de ce este bine să îi sigilăm

Primii molari permanenți erup între 5-7 ani ai copilului, spune medicul stomatolog, posterior pe arcadele dentare, și prezintă șanțuri și fosete adânci. Din cauza reliefului accentuat, dar și a localizării, aceștia sunt dificil de curățat, explică medicul. Prin urmare, apariția cariilor este aproape inevitabilă.

„Sigilarea șanțurilor și a fosetelor molarilor reprezintă acoperirea acestora cu un material compozit. În acest mod, sigilarea formează o barieră împotriva acumulării de placă bacteriană pe suprafețele masticatorii ale dinților. Totodată, materialul sigilant eliberează fluor, oferind protecție suplimentară suprafețelor dentare”, adaugă dr. Larisa Munteanu.

Când ar trebui sigilați molarii

Sigilările dentare se recomandă a fi efectuate, ideal, în cel mai scurt timp de la erupția completă a molarilor în cavitatea orală. „Este obligatoriu ca unitățile dentare să nu fie afectate de carie în momentul aplicării materialului sigilant”, transmite pedodontul.

Doare sigilarea molarilor?

Procedura aplicarii sigilărilor dentare este una non-invazivă și complet nedureroasă. Suprafețele dentare se curăță de către medicul stomatolog cu ajutorul periuței dentare, fără a se folosi instrumente abrazive, precum freza dentară. Apoi, se aplică materialul. Sigilarea reprezintă, așadar, una dintre manoperele stomatologice preferate ale copiilor, spune medicul.

Cât rezistă sigilările dentare

Durata de viață a unei sigilări depinde de mai mulți factori. Ea variază în funcție de alimentația copilului sau a adolescentului, de tipul masticator, de prezența sau absenta bruxismului. fiind predispusă la fractura mai rapid din cauza stratului subțire aplicat, menționează stomatologul. „Există sigilări care sunt intacte chiar și după 2-3 ani de la aplicare, dar și situații în care sunt necesare reparații minore în acest interval. Ideal ar fi ca adaptarea sigilărilor să fie verificată la 6 luni, în timpul controlului stomatologic de rutină”.
Specialistul semnalează și că sigilările nu înlocuiesc periajul dentar zilnic, acesta fiind necesar pentru menținerea sănătății orale.

CITEȘTE ȘI: Somn uşor! Cum să dormim fără pastile

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS