4.2 C
Craiova
vineri, 24 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateCum evităm excesul de sare

Cum evităm excesul de sare

Sarea înseamnă gust. O mâncare nesărată te face să te simți bolnav. Însă ideea că sarea îmbolnăvește este greșită! Fără sare nu putem trăi, doar excesul de sare trebuie evitat. 

Chiar dacă auzim mereu că sarea dăunează sănătății, nu eliminați sarea din alimentație, ci doar excesul de sare! Exces înseamnă peste 5 grame pe zi, conform OMS.

Doar persoanele care suferă de boli de inimă trebuie să mănânce fără sare și asta exclusiv sub control medical. Evitarea excesului de sare se recomandă în caz de hipertensiune, insuficiență cardiacă, obezitate, diabet.

Însă mâncarea nesărată nu face minuni de una singură, ci doar în contextul adoptării unui stil de viață sănătos. Este vorba despre slăbitul cu 10% din greutatea corporală, practicarea sportului în mod regulat, eliminarea alcoolului și renunțarea la fumat scad tensiunea arterială mai eficient decât mâncarea fără sare, potrivit stirileprotv.ro.

Doar 30% din populație este sensibilă la sare

Trebuie știut că doar 30% din populație este sensibilă la sare, pentru restul nu există nicio legătură între hipertensiune și consumul de sare. La seniorii în vârstă de peste 70 de ani, mâncarea fără sare este chiar contraindicată. Poate duce la scăderea poftei de mâncare și la denutriție.

O dietă fără sare crește riscul de deshidratare

În caz de caniculă, o dietă fără sare crește riscul de deshidratare, provoacă amețeli, slăbiciune și hipotensiune, sarea fiind elementul care ține apa în organism.

Ca să evităm excesul de sare trebuie să renunțăm la solnița de pe masă. Sarea este prezentă în mod natural în majoritatea alimentelor și există în cantitate mare în produsele procesate. Mezelurile, brânzeturile, murăturile, cerealele de mic dejun, conservele, mâncarea semipreparată și produsele de ronțăit sunt pline de sare. Până și pâinea este o sursă de sare!

Răspunsul organismului la sare poate fi modificat prin creșterea consumului de minerale care acționează împotriva hipertensiunii, adică potasiu, magneziu și calciu.

Care sunt alimentele bogate în potasiu?

Potasiul este invers proporțional cu nivelul tensiunii: o dietă săracă în sodiu și bogată în potasiu previne hipertensiunea pentru că stimulează eliminarea de sodiu și lichide din organism. Care sunt alimentele bogate în potasiu? Pentru legume avem dovlecei, roșii, broccoli, praz și cartofi. Pentru fructe avem banane, struguri, caise, prune și portocale.

Magneziul relaxează mușchii netezi din pereții vasculari și joacă un rol important în reglarea presiunii arteriale, datorită efectului vasodilatator- cu cat este mai mult magneziu în dietă, cu atât tensiunea e mai mică. Alimente bogate în magneziu sunt leguminoasele (fasole boabe, mazăre, linte, soia), oleaginoasele (nuci, migdale, semințe) și cerealele integrale.

Calciu este și el un mineral esențial în controlul hipertensiunii. Alimentația zilnică trebuie să asigure un aport optim de calciu de 1g/zi. Cum facem asta? Creștem consumul de produse lactate la 3 porții/zi, obicei care reduce cu 10% valoarea tensiunii arteriale.

Citeşte şi: Uleiul de smirnă – darul naturii?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS