3.4 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateFocarul de „febra papagalului” din Europa a dus la moartea a cinci persoane

Focarul de „febra papagalului” din Europa a dus la moartea a cinci persoane

Un focar mortal de psitacoză, o infecție bacteriană cunoscută și sub numele de febra papagalului, a afectat oameni care trăiesc în mai multe țări europene, a anunțat marți Organizația Mondială a Sănătății.

Focarul a fost observat inițial în 2023 și a continuat până la începutul acestui an. Au fost raportate decesele a cinci persoane. potrivit CNN.

Febra papagalilor este cauzată de bacteriile din familia Chlamydia care se găsesc într-o varietate de păsări sălbatice și de companie. Păsările infectate nu par întotdeauna bolnave, dar elimină bacteriile atunci când respiră sau prin găinaț.

Oamenii iau de obicei febra papagalilor inspirând praful din secrețiile unei păsări infectate, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. Oamenii se pot îmbolnăvi și dacă o pasăre îi mușcă sau prin contactul cioc-la gură. Boala nu se răspândește prin consumul de animale infectate.

Transmiterea de la om la om este posibilă, dar rară, arată studiile. În majoritatea cazurilor recente, oamenii au fost expuși la păsări domestice sau sălbatice care au fost infectate, a spus OMS.

Majoritatea persoanelor care suferă de febră papagal au o boală ușoară care debutează la cinci până la 14 zile după expunerea la o pasăre bolnavă și poate include dureri de cap, dureri musculare, tuse uscată, febră și frisoane. Antibioticele pot trata infecția și rareori sunt fatale pentru oameni.

Austria și Danemarca s-au confruntat cu cazuri de îmbolnăvire

Austria, care înregistrează de obicei două cazuri de această boală în fiecare an, a raportat 14 cazuri confirmate în 2023 și încă patru în acest an, începând cu 4 martie. Cazurile nu au legătură și niciunul dintre indivizi nu a raportat că a călătorit în străinătate sau a intrat în contact cu păsări sălbatice.

Danemarca are de obicei 15 până la 30 de cazuri umane în fiecare an, majoritatea provenind din expunerea la păsări de companie sau la păsări hobby, cum ar fi porumbeii voiajori.

Are 23 de cazuri confirmate cu acest focar la 27 februarie. Oficialii de sănătate publică suspectează că numărul de cazuri este de fapt mult mai mare, a spus OMS.

Dintre aceste cazuri daneze, 17 persoane au fost spitalizate: 15 au avut pneumonie, iar patru au murit.
Cel puțin o persoană din Danemarca a avut febră papagalului de la o pasăre de companie. Dintre celelalte 15 cazuri cu informații despre expunere disponibile. 12 persoane au spus că au avut contact cu păsări sălbatice în primul rând prin hrănitoarele pentru păsări. În trei dintre cazuri, pacienții nu au avut antecedente de contact cu păsări de orice fel.

Germania, Suedia și Olanda, alte țări cu febra papagalului

Germania a avut 14 cazuri confirmate de febră a papagalilor în 2023. Au mai fost cinci în acest an. Aproape toți oamenii au avut pneumonie, iar 16 au fost internați în spital.

Dintre cele 19 cazuri din Germania, cinci au raportat expunere la păsări sau găini bolnave.

Suedia a cunoscut o creștere a numărului de cazuri de febră a papagalilor din 2017.

A raportat un număr neobișnuit de mare de cazuri la sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie, cu 26. Au fost 13 cazuri în acest an, ceea ce este mai puțin decât numărul raportat pentru aceeași perioadă de timp în ultimii cinci ani.

Țările de Jos au înregistrat, de asemenea, o creștere a cazurilor, cu 21 de la sfârșitul lunii decembrie până pe 29 februarie. Sunt de două ori mai multe cazuri decât în ​​aceeași perioadă din anii precedenți, a spus OMS. De obicei, țara respectivă are aproximativ nouă cazuri pe an.

Toți cei din cazurile recente din Olanda au fost internați în spital și o persoană a murit. Opt au raportat că nu au fost în contact cu păsările. Șapte au avut contact cu excrementele de la păsări domestice. Șase au avut contact cu excrementele de păsări sălbatice.

OMS va monitoriza focarul

OMS a spus că va continua să monitorizeze focarul, împreună cu țările afectate.

Organizația încurajează medicii să urmărească infecția și avertizează proprietarii de păsări de companie și lucrătorii care au contact frecvent cu păsările să folosească o bună igienă a mâinilor.

OMS spune că oamenii care au păsări de companie ar trebui să se asigure că păstrează cuștile curate și să evite supraaglomerarea.

Citește și: Dolj: O femeie a murit la locul de muncă. Se fac cercetări pentru ucidere din culpă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS