O femeie și trei copii au fost diagnosticați cu botulism, după ce au mâncat pește congelat cumpărat din comerț. Aceştia au ajuns în stare gravă la spitalul din Roman. Pentru că Secția de Infecțioase de la Roman nu are gardă, au fost transportați la Bacău.
O femeie de 38 de ani, alături de copiii ei- două fetițe de 11 și 7 ani, respectiv un băiețel de 6 ani, au fost aduși în noaptea de duminică spre luni la Spitalul Roman cu diagnosticul de botulism, scrie Monitorul de Neamț.
”În cursul nopții de 7/8 aprilie au fost aduși la Spitalul din Roman un adult și trei minori cu diaree, grețuri, vărsături, pacienții provenind din aceeași familie. Erau stabili, afebrili asociind diareia cu un consum de pește congelat. Fiind o diaree colectivă și la Roman neavând gardă la Boli Infecțioase s-a luat decizia transferării lor la Spitalul Județean Bacău”, a declarat dr. Maria Andrici, managerul Spitalului Roman.
Din primele informații, cei patru s-ar fi îmbolnăvit cu botulism
Autoritățile din Neamț au declanșat o anchetă epidemiologică. iar Primarul comunei Oniceni, de unde au fost aduși cei patru bolnavi, s-a dus la toți comercianții din satul Solca pentru a le cere să nu mai vândă pește congelat.
Din primele informații, cei patru s-ar fi îmbolnăvit cu botulism după ce au mâncat pește congelat cumpărat de la un magazin sătesc.
Botulismul este o boală rară, dar extrem de gravă
Botulismul este o boală rară, dar extrem de gravă, provocată de toxina eliberată de o bacterie – neurotoxina botulinică. Omul o poate lua prin ingestia de alimente contaminate sau dacă o rană deschisă ajunge în contact cu sporii bacteriei botulinice.
În absența unui tratament rapid instituit, infecția duce la eliberarea unei cantități de toxine botulinice. Poate provoca paralizie, dificultăți severe de respirație și, în final, decesul.
Citeşte şi: CFR modernizează staţiile Roşiori Nord, Caracal şi Filiaşi