7.3 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAdio insomnii, cu melatonină?

Adio insomnii, cu melatonină?

Melatonina este un hormon produs natural de glanda pineală din creier și este implicată în reglarea ciclului de somn-veghe, adică ajută la alternarea intervalelor de timp în care o persoană doarme sau este activă. Melatonina reprezintă o recomandare uzuală de administrare sub formă de supliment pentru a trata tulburările de somn, dar și alte afecțiuni.

Eficientă, conform studiilor?

Numeroase studii clinice au investigat eficacitatea melatoninei în tratarea tulburărilor de somn, inclusiv insomnie sau jet lag – tulburare temporară a ritmului circadian care apare atunci când călătoriți rapid prin mai multe fusuri orare, corpul având nevoie să se adapteze treptat la noul fus orar.

Rezultatele au fost variate, dar în general se consideră că melatonina poate să aibă un efect modest în îmbunătățirea calității somnului și în reducerea timpului necesar pentru a adormi. În privința jet lag, studiile au arătat că melatonina poate ajuta la ajustarea rapidă a ritmurilor circadiene după călătorii cu fus orar multiplu, deci pare a fi o recomandare îndreptățită.

Melatonina ar putea avea efecte benefice în Alzheimer sau Parkinson

Unele cercetări aflate în stadii incipiente sugerează că melatonina ar putea avea efecte benefice în afecțiuni neurologice precum boala Alzheimer și boala Parkinson, dar mai multe studii sunt necesare pentru a confirma acest lucru.

Studiile clinice au sugerat că melatonina poate fi utilă în tratarea simptomelor tulburării afective sezoniere, o formă de depresie sezonieră care apare în mod regulat în anumite perioade ale anului, de obicei în lunile de iarnă. Melatonina este adesea utilizată în combinație cu terapie cu lumină pentru a ajuta la reglarea ritmului circadian și la reducerea simptomelor acestui tip de tulburare afectivă.

Eficientă în reducerea migrenelor

Există unele dovezi care sugerează că melatonina ar putea fi eficientă în reducerea frecvenței și severității migrenelor. Studiile au constatat că administrarea de melatonină poate reduce durata și intensitatea atacurilor de migrenă și poate îmbunătăți calitatea somnului, ceea ce poate fi un factor important în gestionarea eficientă a migrenelor.

Melatonina a fost, de asemenea, studiată în tratamentul sindromului de picioare neliniștite, o afecțiune caracterizată prin senzații neplăcute în picioare și un impuls de a le mișca pentru a obține alinare. Cercetările sugerează că melatonina poate ajuta la ameliorarea simptomelor cauzate de această afecțiune și implicit la îmbunătățirea calității somnului la pacienții cu această afecțiune.

CITEȘTE ȘI: Dr. Simona Frăsie: Sistemul endocrin guvernează tot organismul, de aceea screening-ul periodic este extraordinar de important

Sigură 100%?

Deși melatonina este un supliment alimentar natural, acest lucru nu înseamnă că este complet lipsit de riscuri.
Melatonina poate interacționa cu anumite medicamente, de exemplu cu medicamentele utilizate pentru subțierea sângelui (anticoagulante), crescând riscul de sângerare. Atenție sporită este recomandată și în cazul administrării sedativelor împreună cu melatonină deoarece efectele de somnolență se pot exacerba, conducând la efecte adverse potențial grave.

În plus, melatonina este contraindicată în sarcină și alăptare, deoarece nu se cunosc efectele administrării în aceste perioade speciale. Administrarea la copii a acestui supliment ar trebui să fie făcută sub supravegherea unui medic deoarece melatonina poate afecta dezvoltarea hormonală normală la copii.

Înainte de a începe să utilizați melatonină sau orice alt supliment, este întotdeauna important să discutați cu un medic sau cu un specialist pentru a vă asigura că este potrivit pentru dumneavoastră și pentru a determina dozajul și administrarea corectă.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Dr. Farmacist primar,
Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS