Atunci când pe pielea noastră apare o iritaţie care arată ca şi când am fi fost muşcaţi de urzici, care ne provoacă mâncărimi, e foarte posibil să ne confruntăm cu urticarie. De cele mai multe ori, urticaria este asociată de anumiţi factori şi poate fi prevenită prin evitarea acestora. Există, însă, şi cazuri de urticarie cronică, în care tratamentul este diferit faţă de cel recomandat pentru episoadele acute.
Mai multe detalii oferă dr. Rucsandra Dascălu, medic primar dermato-venerolog.
GdS: Cum se manifestă urticaria şi de ce apare?
Dr. Rucsandra Dascălu: Urticaria se manifestă ca papule sau plăci eritematoase, edematoase, pruriginoase, pasagere şi poate avea o multitudine de factori declanşatori. Atenţie, nu este o boala contagioasă! Peste 80 % din urticarii se produc prin mecanism imunologic.
Dintre factorii care pot declanşa urticaria amintim alimentele, medicamentele, cosmeticele, săpunurile, infecțiile, înțepăturile de insecte, contactul cu animale, factorii de mediu (soarele), anumite materiale, precum latexul, presiunea, temperatura, stresul emoțional şi lista poate continua.
Chiar şi sarcina, în ultimul trimestru, poate fi însoțită de urticarie, dar aceasta se va rezolva spontan după naștere.
GdS: Există anumite zone ale corpului care sunt mai predispuse la urticarie?
Dr. Rucsandra Dascălu: Urticaria poate apărea în timpul expunerii la soare (urticaria solară) pe tegumentul fotoexpus. Ea dispare la încetarea expunerii. Urticaria la cald apare la locul aplicării unei surse de caldură. Mai putem întâlni urticarie în anumite zone supuse presiunii. De exemplu, pe umărul unde purtăm o greutate, pe fese, de la șezutul îndelungat pe scaun, la nivelul tălpilor după mers.
Dar există şi factori declanşatori care nu sunt asociaţi cu o anumită localizare a erupţiei. Urticaria se mai poate întâlni la ingestia de lichide reci, la imersia în apă rece (urticaria la frig). Urticaria acvagenă apare după contactul cu apa,. indiferent de temperatura acesteia. Urticaria colinergică apare după stimuli care cresc temperatura corpului (febra, efortul fizic, etc).
GdS: În privinţa alimentelor, ce ar trebui evitat de pacienţii cu urticarie?
Dr. Rucsandra Dascălu: Regimul alimentar al pacientului cu urticarie este bazat, în principal, pe eliminarea alimentelor cu conţinut ridicat de histamină, al alimentelor procesate sau conservate, al băuturilor alcoolice şi al anumitor condimente. De exemplu, pacientul cu urticarie ar trebui să evite mezeluri, carne afumată, peştele, fructele de mare, icrele, brânzeturi fermentate sau topite, nucifere, fructe precum căpşunile, zmeura, kiwi, banane, smochine, curmale, piersici, caise.
De asemenea, dulciurile din comerţ, cu conservanţi, preparatele instant precum budincile, cremele, concentratele pentru supe, condimentele exotice precum nucşoara sau curry, cafeaua, cacao, alcoolul, băuturile răcoritoare cu coloranţi.
Una din cele mai importante măsuri este prevenția urticariei prin eliminarea factorilor declanşatori și prezentarea la medic pentru tratament de specialitate.
GdS: Cum recunoaștem urticaria?
Dr. Rucsandra Dascălu: Erupţiile pot apărea în orice moment al zilei, cu leziuni multiple, cu caracter fugace (dispar și reapar), intens pruriginoase (provoacă mâncărimi – n.r.). Unii pacienții descriu și o senzație de neliniște în corp, fără a putea explica mai mult. Multi vin în cabinet cu poze ale leziunilor, pentru că, nu de puţine ori, atunci când ajung la medic, leziunile nu sunt prezente.
GdS: Există şi situaţii în care urticaria poate avea manifestări mai grave?
Dr. Rucsandra Dascălu: Există situaţii de şoc anafilactic. În unele cazuri, poate apărea edemul căilor respiratorii. Apar senzația de lipsa de aer, răguşeala. Edemul căilor respiratorii pune în pericol viața pacientului. De aceea, urticaria acută este considerată o urgență medicală. Noi sfătuim pacienții să se prezinte la cea mai apropiată unitate de primiri urgențe.Urticaria acută cu angioedem (şocul anafilactic) se tratează cu epinefrina / adrenalină, fiind disponibile pen-uri preumplute pentru tratamentul de urgență.
GdS: Cum se pune diagnosticul şi care este tratamentul în cazuri de urticarie?
Dr. Rucsandra Dascălu: Diagnosticul urticariei este de obicei clinic, în cazurile alergice fiind necesare teste patch sau scratch pentru determinarea factorului etiologic.
Tratamentul urticariei este reprezentat, în primul rând, de eliminarea factorului cauzal (dacă poate fi identificat prin anamneză) și administrarea de antihistaminice, urmate de glucocorticoizi (dar nu pe termen lung). Alte terapii sunt reprezentate de dapsona, colchicina si metotrexat.
Există şi pacienţi cu urticarie cronică, iar aceştia beneficiază de terapie biologică. Practic, le sunt administrate injecţii lunar, cu eficienţă foarte bună.
CITEŞTE ŞI: Tiroidita postpartum. Ce este și care sunt semnele ei