9.2 C
Craiova
vineri, 20 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateGrup suport gratuit pentru pacienții cu cancer, inițiat de un psiholog craiovean. Și mama, bunica și străbunica sa au fost diagnosticate cu cancer

Grup suport gratuit pentru pacienții cu cancer, inițiat de un psiholog craiovean. Și mama, bunica și străbunica sa au fost diagnosticate cu cancer

Există viață și după cancer și există resurse în fiecare dintre noi pentru a putea face față unui astfel de diagnostic, crede cu tărie craioveanca Adelina Popa, psiholog clinician și psiho-oncolog. Pentru Adelina Popa, acest cuvânt este, din nefericire, unul prea cunoscut. Străbunica, bunica și mama sa s-au confruntat, toate, cu o afecțiune oncologică.

Atunci când mama sa a descoperit primul neoplasm, fiind diagnosticată și cu un al doilea tip de cancer mai târziu, Adelina Popa și-a dat seama că, pentru a lupta împotriva bolii și pentru viață, e nevoie de optimism și de sprijinul celor din jur. Astfel, recent, psihologul a decis să pună bazele unui grup de suport pentru pacienții oncologici, care să devină mai mult decât un simplu loc unde fiecare își revarsă temerile. Adelina Popa spune că grupul pe care dorește să îl crească înseamnă un spațiu de empatie, de ajutor reciproc, de clădire a încrederii în propriile forțe. O comunitate a oamenilor care își descoperă propria putere.

Grup suport cu participare gratuită pentru pacienții oncologici

„Acest grup suport este o muncă de voluntariat pe care mi-am asumat-o după ce mi-am dat seama că orașului îi lipsesc astfel de comunități pentru sprijinul persoanelor cu afecțiuni oncologice, care au nevoie de sprijin moral. Mama mea a fost diagnosticată cu două tipuri de cancer, bunica și străbunica mea au avut și ele, la rândul lor, cancer. Am două joburi, unul dintre ele este de psiholog. Am un contract de colaborare cu o clinică privată de oncologie și văd ce înseamnă pentru pacienți acest diagnostic. Îmi amintesc descurajarea mamei mele atunci când a fost diagnosticată, mai ales având în gând pe bunica și străbunica mea. Am înțeles ce putere are psihicul asupra noastră, am urmat cursuri de psiho-oncologie, am avut experiențe personale, dar și experiențe pe plan profesional care m-au condus către această idee de coagulare a unui grup de suport pentru persoane cu afecțiuni oncologice”, spune psihologul.

O comunitate

Însă Adelina Popa nu dorește ca acest grup să se rezume la suportul psihologic efectiv, ci să se concretizeze ca o comunitate în care „împărtășim lucruri, facem activități împreună, facem schimb de informații, exerciții de dezvoltare personală”.

Pacienții se pot ajuta reciproc cu sfaturi privind clinici și tratamente, cu îndrumări, dar pot face și alte lucruri care să îi detașeze și să le amintească mereu că sunt puternici.

„Își închipuie mulți că un astfel de grup este un loc unde oameni vorbesc despre problemele lor, ca la Alcoolicii Anonimi, și sunt reticenți pentru că nu vor să retrăiască și să readucă la suprafață suferința. Dar, de fapt, acest grup își propune tocmai să îi facă să se detașeze prin activități, prin empatie. De Sărbători, de exemplu, putem organiza târguri de strângere de fonduri pentru pacienții care au nevoie. E important să ne simțim utili și, în același timp, să ne simțim înțeleși.

Rolul acestei inițiative este de a oferi un spațiu intim și totodată deschis, pentru a crește moralul și pentru a crește încrederea în noi înșine, să ne dăm seama că avem resursele pentru a lupta, pentru a ne dezvolta, pentru a ajuta, la rândul nostru, pe alții”, transmite psiho-oncologul.

Psihologul oferă o ședință de consiliere sau evaluare celor care doresc să sprijine inițiativa

Cei care doresc să sprijine programul inițiat de psiho-oncologul craiovean pot lua legătura cu Adelina Popa la numărul de telefon 0724765698.

Aceasta oferă ședințe de consiliere sau evaluare psihologică tuturor celor care doresc să sprijine grupul suport. Fiecare beneficiar poate dona ce sumă dorește, iar banii vor fi direcționați către grupul pentru pacienți oncologici. „Îmi doresc ca acest grup sa devină o comunitate optimistă și care să demonstreze că există viață normală și după acest diagnostic”.

CITEȘTE ȘI: 5 suplimente alimentare care, în exces, devin toxice 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS