Consumul alimentelor de risc pentru sănătate face parte din practica alimentară curentă a copiilor încă din primii ani de viață. Doar 30% dintre aceștia consumă zilnic alimente din toate cele 7 grupe alimentare.
Alimentele nesănătoase, puțin nutritive fac parte din dieta zilnică a 70% din copiii românilor, încă de la implinirea vârstei de 1 an conform studiului „Evaluarea stării de sănătate a copiilor și tinerilor, grupa de vârstă 1-24 ani” prezentat de către expertul INSMC, Dr. Ecaterina Stativă.
Prevalența copiilor care consumă alimente de risc zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână crește odată cu vârsta, pornind de la 1-4 ani și atingând maximul la pubertate; 1/3 dintre copii consumă zilnic alimente grase sau dulciuri și alimente sărate, comercializate, iar 28% dintre aceștia sunt consumatori ai tuturor alimentelor de risc studiate.
Epidemie de obezitate în rândul copiilor
În contextul în care în România, 3 din 10 copii cu vârsta de 7-9 ani sunt supraponderali sau suferă de obezitate, realizarea de politici publice și parteneriatul public-privat în educația pentru sănătate sunt esențiale.
„Putem afirma, fără greșeală, că înregistrăm o adevărată epidemie de obezitate și din această cauză trebuie să acționăm rapid și decisiv în lupta cu această boală. Nu cred ca ne mai permitem să așteptăm! Ca medic, am vazut cum această boală are consecințe negative asupra calității vieții. Obezitatea duce la boli cardiovasculare, hipertensiune, boli endocrine, uneori cancer. Schimbarea comportamentală este esențială în combaterea obezității, iar rezultatele le vom obține prin educație a copiilor și părinților dar și prin activități practice de la cele mai fragede vârste.” a declarat prof.dr. Carmen Orban, consilier pe probleme de sănătate la Cancelaria Prim-ministrului.
Citește mai mult aici.
CITEȘTE ȘI: Olt: Accident mortal pe DN 64, în Pleșoiu