3.6 C
Craiova
marți, 28 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatatePericolul din băuturile energizante

Pericolul din băuturile energizante

În ultimele două decenii, băuturile energizante au cunoscut o creștere a consumului în rândul tinerilor, dar semnele de întrebare privitoare la potențialele riscuri pentru sănătate asociate consumului excesiv sunt încă de actualitate. Preocupările includ probleme cardiovasculare, tulburări ale sistemului nervos și chiar posibilitatea de a crea dependență.

Același lucru cu băuturile pentru sportivi?

Băuturile energizante sunt promovate agresiv cu afirmația că aceste produse oferă un impuls de energie pentru a îmbunătăți performanța fizică și cognitivă. Cu toate acestea, studiile care susțin aceste afirmații sunt limitate. 

Deși uneori confundate cu băuturile utilizate de către sportivi pentru susținerea activității fizice, băuturile energizante sunt un produs complet diferit. Ele sunt promovate pentru a crește nivelul de alertă și energia, conținând cantități semnificative de cafeină și la fel de mult sau mai mult zahăr decât într-o băutură acidulată. Multe băuturi energizante conțin aproximativ 200 mg de cafeină, echivalentul a două cești de cafea filtrată. Alte substanțe adăugate în aceste băuturi energizante sunt din categoria celor despre care se presupune că pot crește energia, cum ar fi vitaminele B și plantele de tipul ginsengului și guaranei. După apă, zahărul este principalul ingredient din băuturile energizante.

Băuturile energizante: care este pericolul?

Rapoartele din lumea medicală subliniază faptul că băuturile energizante au efecte negative asupra mai multor organe ale corpului, putând conduce la senzația de anxietate, tulburări gastrointestinale, deshidratare, nervozitate și tahicardie. Există rar efecte adverse mult mai severe, așa cum este cazul  leziunilor renale acute, fibrilației ventriculare, convulsiilor și accidentului vascular cerebral. În plus, au fost documentate cazuri în care consumul de băuturi energizante a fost legat de decese.

Majoritatea studiilor indică efecte negative asupra sănătății

Deși este adevărat că unele studii controlate au arătat îmbunătățiri temporare ale vigilenței și reducerea oboselii după consumul de băuturi energizante, precum și îmbunătățiri ale performanței fizice la tinerii sportivi, majoritatea studiilor arată o asociere cu efecte negative asupra sănătății. 

Creșterea pieței băuturilor energizante, în special în rândul tinerilor este uimitoare ajungându-se la o creștere în ultimele decenii cu peste 70% a consumului de cofeină în rândul adolescenților, ca urmare a consumării acestui tip de băutură. Surprinzător este că în același timp, consumul de cafea propriu-zis  a scăzut în acest interval de timp. 

CITEȘTE ȘI: Sparanghelul elimină excesul de sare şi ajută în sarcină

Ce spun mai multe studii despre băuturile energizante

Un studiu publicat în 2019, a examinat mecanismele prin care băuturile energizante pot afecta sistemul cardiovascular. Autorii au concluzionat că anumite ingrediente active din băuturile energizante împreună cu cofeina pot crește tensiunea arterială, ritmul cardiac și pot influența negativ procesele de la nivelul vaselor de sânge.

O analiză publicată în 2020 care a cercetat literatura de specialitate disponibilă la acel moment în legătură cu efectele băuturilor energizante asupra copiilor, adolescenților și tinerilor adulți a concluzionat că există dovezi limitate cu privire la siguranța și eficacitatea băuturilor energizante în aceste grupuri de vârstă, iar consumul lor poate fi asociat cu riscuri pentru sănătate, inclusiv tulburări de somn și comportamente de risc.

În concluzie, cercetările științifice sugerează că băuturile energizante consumate moderat pot fi relativ sigure pentru majoritatea adulților sănătoși. Cu toate acestea, este important să se ia în considerare potențialele efecte negative și să se consume în mod responsabil, având în vedere nevoile individuale și eventualele afecțiuni preexistente.

Valentina Ghimpău

Sănătate de la Dr. Farmacist primar,

Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS