4 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSunătoarea, arma cu două tăișuri

Sunătoarea, arma cu două tăișuri

Ca urmare a unei relații fizice, chimice sau fiziologice între un medicament și un aliment, supliment nutritiv sau o simplă plantă medicinală pot apărea diverse influențe dorite sau nedorite. Deși interacțiunile medicament-alimente cel mai relevant clinic nu se limitează strict la cele cu sucul de grapefruit și cu extractul de sunătoare, acestea sunt două din cele mai cunoscute și pot fi responsabile pentru modificări în concentrațiile plasmatice ale medicamentului, ceea ce poate duce la scăderea eficacității sau chiar la toxicitate periculoasă.

Ce efect are sunătoarea?

Unele cercetări arată că sunătoarea (Hypericum perforatum) poate ajuta la tratarea depresiei și a altor afecțiuni din acest spectru. Cu toate că sunătoarea reprezintă un remediu natural, acest lucru nu înseamnă că este un preparat inofensiv, experții avertizând că există și unele aspecte negative ale acestui supliment pe bază de plante.

Cercetătorii de la University of Adelaide au comparat efectele adverse ale sunătorii și ale unui medicament antidepresiv utilizat frecvent în practica medicală. Echipa a folosit informațiile din raportările efectelor adverse realizate de către medici, iar pe parcursul a 13 ani au fost raportate doar 84 de cazuri de efecte adverse legate de sunătoare și 447 de cazuri pentru medicamentul ce conținea substața activă. Acest lucru pare încurajator, dar raportarea efectelor adverse este voluntară așa că este probabil ca aceste evenimente să fie sub-raportate.

O meta-analiză din 2016 ce a cuprins 35 de studii a concluzionat că sunătoarea reduce simptomele depresiei ușoare până la moderate mai mult decât dacă s-ar administra un medicament placebo și similar cu antidepresivele eliberate pe bază de rețetă. O altă analiză realizată un an mai târziu a venit cu rezultate asemănătoare, plus observația că mai puține persoane au oprit tratamentul cu preparate pe bază de sunătoare comparativ cu cei care își administrau antidepresive.

La ce să fim atenți?

Sunătoarea este un inductor enzimatic, ceea ce înseamnă că această plantă poate face ca anumite enzime din corpul nostru să lucreze mai activ sau mai intens. Aceste enzime sunt implicate în procesul de metabolizare a substanțelor chimice, inclusiv a medicamentelor.

De exemplu, sunătoarea ar putea accelera descompunerea anumitor medicamente folosite pentru a trata anxietatea, depresia, anticoagulantele (pentru prevenirea cheagurilor de sânge), contraceptivelor orale și anticonvulsivantelor. Alte medicamente afectate de consumul de preparate pe bază de sunătoare, indiferent că este vorba de ceai sau suplimente alimentare, sunt medicamentele utilizate împotriva respingerii organelor transplantate, unele medicamente folosite în bolile cardiologice, tratamentul HIV sau cancer. Acest lucru ar putea duce la niveluri mai scăzute ale acestor medicamente în sânge, ceea ce ar putea reduce eficacitatea lor în tratarea problemelor de sănătate.

Femeile însărcinate și cele care alăptează au contraindicație la toate preparatele pe bază de sunătoare, iar persoanele care sunt sensibile la razele solare trebuie să aibă în vedere că această plantă poate intensifica fotosensibilitatea.

CITEŞTE ŞI:

Efectele sunătorii nu sunt pe deplin înțelese

Efectele sunătorii asupra corpului nu sunt pe deplin înțelese. Numeroși compuși activi din supliment, inclusiv hipericina și hiperforina pot fi responsabili pentru beneficiile sale medicinale.
Acești compuși par să crească nivelurile de mesageri chimici din creier, cum ar fi serotonina, dopamina și noradrenalina care acționează pentru a îmbunătăți și regla starea ta de spirit. Totuși mai multe cercetări sunt necesare. Indiferent de tipul preparatului pe bază de sunătoare, fie că este vorba de ceai sau de suplimentul alimentar, consultarea medicului sau farmacistului sunt înalt recomandabile.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Dr. Farm. primar,
Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS