10 C
Craiova
miercuri, 8 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateDr. Adelina Brînaru: "Bebeluşul nu simte nevoia de dulce sau sărat. Produsele cu 5 rânduri de ingrediente nu pot fi bune pentru copii"

Dr. Adelina Brînaru: „Bebeluşul nu simte nevoia de dulce sau sărat. Produsele cu 5 rânduri de ingrediente nu pot fi bune pentru copii”

Obiceiurile alimentare – sănătoase sau nu – se formează încă din copilărie, iar ceea ce le oferim copiilor să mănânce atunci când sunt mici contribuie foarte mult la felul în care se vor raporta la alimentaţie pe parcursul vieţii. Primii paşi pentru un stil de viaţă sănătos se fac încă din primele luni de viaţă. Un copil, de exemplu, nu simte nevoia de zahăr sau de sare. O astfel de nevoie este o nevoie creată artificial, în momentul în care acestea sunt introduse în alimentaţie.
Când vorbim despre alimentaţie sănătoasă, vorbim, în fond, despre adoptarea unui stil de viaţă sănătos, este de părere dr. Adelina Brînaru, medic specialist diabet şi boli de nutriţie. Iar un start bun depinde foarte mult de obiceiurile insuflate de părinţi.

Fără sare şi zahăr până la 2 ani

De exemplu, spune dr. Adelina Brînaru, un bebeluş nu simte nevoia de mâncare sărată. „El nu simte că mâncarea nu e dulce sau e nesărată, noi le creăm aceste gusturi odată ce le introducem alimentele sărate sau îndulcite. Ei apreciază gustul natural, le putem oferi orez sau ovăz cu lapte neîndulcit, de exemplu. Noi ne raportăm la gustul nostru de adulţi, însă papilele lor gustative vor resimţi nevoia de sare sau dulce abia după ce noi introducem sarea şi zahărul”, explică medicul. Acesta spune că alimentele bebeluşilor trebuie fierte sau preparate la abur, nu prăjite sau la grătar, şi trebuie oferite fără alte adaosuri.

Biscuiţii pentru bebeluşi, plini de zahăr

Medicul Adelina Brînaru atrage atenţia asupra produselor pentru bebeluşi de pe rafturile magazinelor, care conţin o mulţime de ingrediente nesănătoase. Aceasta recomandă produsele făcute în casă, din ingrediente puţine şi simple, accesibile, şi obişnuirea copilului cu opţiunile sănătoase încă de mic.

„Biscuiţii pentru bebeluşi nu sunt, de fapt, indicaţi pentru bebeluşi. Dacă citim etichetele – şi asta le recomand întotdeauna părinţilor, să citească etichetele produselor pe care le oferă copiilor – vom observa câte ingrediente conţin acestea, de fapt. Sunt tot felul de piureuri de fructe, de biscuiţi, care au adaosuri de zahăr şi conservanţi. Dacă părinţii vor avea curiozitatea să citească realmente etichetele produselor, vor vedea că sunt rânduri întregi de ingrediente. Nu pot fi produse destinate bebeluşilor când ele au cinci rânduri de ingrediente”, precizează medicul.

„Ca un termen de valabilitate să fie mare, el trebuie să aibă ceva în spate”

Este recomandat să oferim piureurile de fructe sau sucurile de fructe făcute natural, acasă. Biscuiţii se pot face foarte simplu, din ingrediente la îndemână, de exemplu banană şi ovăz, transmite specialistul. „Există foarte multe variante care se pot face acasă din ingrediente puţine şi simple. Este important ca un copil să primească alimente dintr-o sursă controlată. Nu pot ţine luni, ani. Biscuiţii făcuţi în casă nu pot rezista atât. O pâine făcută în casă, la fel, nu poate ţine cât rezistă una din magazin. De aceea, îi şi sfătuiesc pe pacienţi să achiziţioneze o maşină de pâine şi să o facă în casă, pentru copii. Altfel, nu ştiu ce pâine dăm, câte E-uri, câţi conservanţi. Ca un termen de valabilitate să fie mare, el trebuie să aibă ceva în spate.”

Până la 7 ani, copiii ar trebui să aibă reperele unei alimentaţii sănătoase

Până la 7 ani, când ajung la şcoală, copiii ar trebui să deprindă deja obiceiurile alimentare sănătoase, să fi văzut ce înseamnă trei mese cu alegeri sănătoase, cu mâncare gătită corect, crede medicul. Ar trebui să ştie să îşi aleagă singuri o gustare sănătoasă, pe care să o dimensioneze corect. În plus, trebuie să aibă o formă de activitate fizică, să se joace în aer liber, nu să fie ţinuţi în casă, după şcoală, cu lecţii, somn şi apoi cu joacă pe Playstation sau pe telefon.

În privinţa sucurilor, medicul are un mesaj clar: „Dacă îi dăm copilului suc, din când în când, când are poftă, ar trebui să îi dăm suc făcut în casă, deşi este mai bine să îl obişnuim să consume fructul ca atare în locul sucului de fructe. Fie dimineaţa, la micul dejun, fie atunci când practică o activitate fizică, îi putem oferi ocazional suc din fructe făcut acasă, pentru a-i oferi energia necesară. Sucurile din comerţ ar trebui însă evitate şi în niciun caz să nu avem sticla de suc în casă, la îndemână. Cu atât mai puţin să lăsăm copiiii să consume suc în loc de apă. Ne hidratăm folosind apa, nu sucuri”, mai spune medicul.

Dr. Adelina Brînaru semnalează că în ultimul deceniu, obiceiurile alimentare nesănătoase au condus la creşterea exponenţială a cazurilor de copii supraponderali sau obezi, unii chiar cu prediabet la vârste fragede.

CITEŞTE ŞI: David Dumitrescu, olimpic la geografie, calificat la etapa internațională: „ Cred că stă în firea oricărui om să afle de unde a venit și unde se află în lume”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS