Echipa medicală a Spitalului Clinic Judeţean din Craiova a reuşit o nouă prelevare de organe de la un pacient în moarte cerebrală, în urma căreia doi oameni au primit o nouă şansă la o viaţă normală. Intervenţiile de transplant au avut loc luni dimineaţă şi au decurs bine, conform echipei de la Institutul Clinic Fundeni, unde au ajuns organele prelevate la Craiova.
Rinichii pacientului de la Craiova au salvat două vieţi
Echipa medicală de la Craiova a reuşit să obţină acordul familiei pentru prelevarea organelor de la un pacient de vârstă medie, care a fost internat săptămâna trecută la ATI, în urma unui traumatism cranio-cerebral foarte grav. Moartea cerebrală a fost declarată vineri, în urma procedurilor specifice, iar familia pacientului a semnat actele de acceptare a donării de organe în aceeaşi zi.
Drept urmare, medicii de la SCJU Craiova au putut preleva rinichii donatorului, iar aceştia au ajuns la doi pacienţi de la Institutul Clinic Fundeni, intervenţiile de transplant având loc luni dimineaţa. Este vorba despre doi bărbaţi, unul în vârstă de 44 de ani şi unul în vârstă de 33 de ani.
„Pentru aceşti pacienţi, ia sfârşit o aşteptare de ani întregi”
Dr. Mircea Ionescu, coordonatorul programului de menţinere a potenţialului donator de organe din ATI de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, a transmis mulţumiri familiei pacientului aflat în moarte cerebrală şi întregii echipe de la SCJU Craiova care a contribuit la reuşita procesului de prelevare, de la echipa EEG până la personalul de gardă care a avut grijă de menţinerea pacientului donator până la prelevarea propriu-zisă.
„Mulţumim familiei pacientului pentru că a acceptat donarea de organe. Au fost salvate, astfel, două vieţi. Pentru acei oameni, ia sfârşit o aşteptare de ani întregi de când se află pe lista de transplant. Doi pacienţi vor scăpa de dializă. Gândiţi-vă că un astfel de pacient face dializă de trei ori pe săptămână. Numai dializa durează patru ore. Practic jumătate din viaţă şi-o petrece în spitale şi pe drumurile spre şi înapoi de la spital, analize, catetere. Este o calitate a vieţii foarte slabă. Pe când un pacient transplantat îşi ia pastilele în bagaj şi poate duce o viaţă normală. Mulţumirile merg şi către tot personalul medical care a fost implicat în acest demers, este meritul unei întregi echipe”, a spus dr. Ionescu.
Cine sunt potenţialii donatori de organe
Există trei mari categorii de donatori potenţiali, în urma survenirii morţii cerebrale: pacienţii cu un traumatism cranio-cerebral grav, cei cu un accident vascular cerebral catastrofal şi cei cu un stop cardiac care se resuscitează foarte greu, rezultând în comă depăşită.
Rata de acceptare a prelevării de organe de la astfel de pacienţi este momentan scăzută în regiunea Oltenia, de unde provin pacienţii SCJU Craiova. În ciuda faptului că România are un protocol foarte stufos privind declararea morţii cerebrale, mult mai minuţios decât în alte ţări din Europa, familiilor le este încă greu să accepte că nu se mai poate face nimic pentru rudele lor. Pentru personalul medical, lucrurile sunt clare, dar pentru familii, lucrurile stau diferit, pentru că încărcătura emoţională este extrem de mare. De multe ori, apropiaţii tot cred că mai există o şansă.
Aşadar, pe lângă munca echipei medicale, este nevoie şi de o schimbare de mentalitate, un proces de durată. Însă echipa SCJU Craiova transmite că va depune eforturile necesare pentru a salva cât mai multe vieţi prin acest program:
„Este un program care salvează vieţi, de aceea vom depune toate eforturile pentru a-l continua, iar acordul din partea familiilor este un gest de mare nobleţe, faţă de care suntem recunoscători”, spune dr. Eugen Georgescu, managerul SCJU Craiova.
CITEŞTE ŞI Mars, eleva din Craiova calificată la faza internaţională a olimpiadei de engleză