0.6 C
Craiova
vineri, 20 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateS-a descoperit un tratament pentru degenerescenţa maculară, care provoacă orbirea persoanelor în vârstă

S-a descoperit un tratament pentru degenerescenţa maculară, care provoacă orbirea persoanelor în vârstă

O echipă internațională din Marea Britanie, Statele Unite, Germania și Australia, împreună cu cercetători Universitatea din Bristol, Institutul de Oftalmologie al Universității Globale din Londra și Cirrus Therapeutics, au anunțat că au descoperit un potențial tratament pentru degenerescența maculară legată de vârstă, principala cauză a pierderii vederii în rândul adulților în vârstă.

Degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV) este o boală a retinei – stratul neurosenzorial al ochiului – și poate fi dobândită odată cu înaintarea în vârstă, afectând grav vederea unei persoane. O echipă internațională de oameni de știință a descoperit acum că scăderea nivelului unei proteine imunitare cheie poate duce la afecțiuni oculare grave și la pierderea vederii.

DMLV reprezintă îmbătrânirea maculei, ecranul vederii, care nu mai capturează imaginile ca înainte: astfel, vederea centrală va fi treptat afectată, prin scăderea percepţiei nuanţelor de culori şi a detaliilor, atât la distanţă, cât şi de aproape.

Ce simptome apar în degenerescența maculară legată de vârstă

Persoanele care suferă de DMLV încep adesea să experimenteze o vedere încețoșată sau cu un punct negru în centrul vederii, care poate avansa în cele din urmă până la pierderea vederii centrale. Vederea periferică nu este afectată.
În prezent, DMLV afectează aproximativ 200 de milioane de persoane din întreaga lume, număr care se estimează că va crește la aproape 300 de milioane până în 2040, având în vedere îmbătrânirea populației. Cauza exactă a DMLV este complexă și se crede că implică o combinație de factori de îmbătrânire, de mediu și de stil de viață.

Oamenii de știință cred că inflamația cronică, care este tipică în cazul îmbătrânirii, este asociată cu reducerea unei proteine de reglare imunitară cheie numită IRAK-M.

Această proteină este crucială pentru protejarea epiteliului pigmentar al retinei (RPE), un strat de celule esențiale pentru menținerea unei retine sănătoase. Atunci când celulele RPE sunt deteriorate, poate duce la afecțiuni oculare grave și la pierderea vederii.

DMLV afectează activităţi de zi cu zi

Afectând în primul rând persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, riscul de a dezvolta DMLV crește semnificativ odată cu vârsta și îngreunează sarcini precum cititul și șofatul.

Prezentată pe coperta din 5 iunie al revistei Science Translational Medicine, această cercetare revoluționară arată că stimularea unei proteine specifice, IRAK-M, în celulele retinei ar putea oferi o terapie nouă și foarte eficientă pentru DMLV.
Echipa a descoperit că o creștere a nivelului de IRAK-M în celulele retinei poate proteja semnificativ împotriva degenerării retinei.

„Această descoperire reprezintă prima abordare patologică a DMLV, oferind o opțiune de tratament cuprinzătoare pentru milioanele de persoane care suferă de această afecțiune debilitantă”, a declarat dr. Andrew Dick, șeful Unității Academice de Oftalmologie de la Universitatea din Bristol, director al Institutului de Oftalmologie UCL și cofondator și consilier științific principal al start-up-ului Cirrus Therapeutics, într-un comunicat al universității.

Un potenţial tratament revoluţionar?

Constatările sugerează că „stimularea proteinei IRAK-M ar putea fi o potențială strategie de tratament pentru DMLV și ar putea oferi o nouă țintă terapeutică ofertantă pentru această afecțiune comună pentru care terapiile eficiente rămân evazive”, a precizat el.

Dr. Jian Liu, primul autor și cercetător științific principal la Unitatea Academică de Oftalmologie a Universității din Bristol, a adăugat faptul că, întrucât vârsta reprezintă un factor de risc primar pentru DMLV, scăderea treptată a nivelurilor IRAK- M odată cu vârsta, care scade și mai mult în cazul acestei afecțiuni oculare, este o modalitate cheie de a identifica markerii potențiali ai progresiei timpurii a bolii și, în cele din urmă, o nouă modalitate de tratament.

Cercetătorii se arată încrezători

Această descoperire va construi și îmbunătăți tratamentele actuale pentru DMLV, care vizează căi fiziopatologice unice, spun cercetătorii.

„Abordarea de pionierat vizează atât căile multiple implicate în tratarea DMLV, dar oferă și cea mai convingătoare strategie disponibilă în prezent, bazată pe dovezi”, a declarat cofondatorul și directorul executiv al Cirrus Therapeutics, dr. Ying Kai Chan. Start-up-ul s-a desprins recent din Universitatea din Bristol pentru a dezvolta viitoare terapii legate de această descoperire.

CITEŞTE ŞI: Ce alimente calmează arsurile la stomac

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS