6.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateCe probleme ginecologice se pot rezolva laparoscopic. Pacientele din Craiova pot beneficia de procedură la stat

Ce probleme ginecologice se pot rezolva laparoscopic. Pacientele din Craiova pot beneficia de procedură la stat

Pacientele din Craiova şi împrejurimi au posibilitatea de a beneficia de proceduri ginecologice laparoscopice în sistemul public de sănătate. Laparoscopia are o adresabilitate crescută în ginecologie, ea putând fi o soluţie în numeroase situaţii, de la chisturile ovariene sau endometrioză până la sarcini extrauterine, probleme de fertilitate sau histerectomii.

Medicul ginecolog Lorena Dijmărescu, directorul medical de la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia”, a explicat când şi cum poate beneficia o pacientă de laparoscopie. Unitatea medicală dispune de două astfel de echipamente, unul fiind de ultimă generaţie, achiziţionat anul trecut.

Când se poate folosi tehnica laparoscopică în ginecologie

Laparoscopul este un instrument subţire, care dispune de o cameră optică pentru vizualizarea directă a cavităţii pelvine. Spre deosebire de chirurgia clasică, unde abordarea este invazivă, cu incizii mari, în laparoscopia ginecologică se fac 2-3 incizii mici, de aproximativ 2 centimetri. Recuperarea este mult mai rapidă, iar costurile de spitalizare sunt reduse considerabil.

„Nu este o tehnică nouă, dar este una care se actualizează permanent. Avem la Filantropia două aparate, unul este mai vechi, iar altul este nou, de ultimă generaţie. Este important ca pacientele să beneficieze de laparoscopii acolo unde este posibil pentru că timpul de spitalizare scade, cantitatea de sânge pierdut în timpul operaţiei scade, prognosticul şi evoluţia pacientelor sunt net influenţate de tehnica laparoscopică. Laparoscopia se pretează atât pentru intervenţii mici, de tipul sarcinilor extrauterine sau al chisturilor ovariene, până la histerectomie pe cale vaginală, pe care o practicăm şi la Filantropia şi care înlocuieşte tehnica veche, clasică”, precizează dr. Lorena Dijmărescu.

Laparoscopia se face doar în condiţii de spitalizare

Dacă în urma unei intervenţii chirurgicale clasice, pacienta trebuie să rămână în spital 4-5 zile, iar timpul de recuperare este mai lung, în cazul laparoscopiei, pacientele pot fi externate a doua zi sau după maxim 48 de ore.
Laparoscopia se face doar în condiţii de spitalizare, nu şi de ambulatoriu.

„Pacientele trebuie să ştie că pot beneficia de intervenţii laparoscopice la spitalul Filantropia. Bineînţeles că indicaţia este dată de medic, pentru că sunt cazuri care se pretează pentru laparoscopie şi sunt cazuri în care nu se poate interveni minim invaziv. Însă, în cadrul consultaţiei, pacienta este evaluată şi se ia decizia potrivită pentru aceasta”, transmite dr. Dijmărescu.

7 medici de la Filantropia au competenţă în laparoscopie

Prima intervenţie laparoscopică realizată la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia” Craiova a avut loc în urmă cu trei ani. Atunci o pacientă tânără, care se afla sub tratament pentru infertilitate, a fost supusă unei salpingectomii (îndepărtarea trompei uterine – n.r.) laparoscopice. S-a recurs la această intervenţie pentru extirparea unei trompe patologice, care ar fi putut compromite obţinerea unei sarcini.

Spitalul Filantropia dispunde de o echipă formată din 7 medici cu competenţă în laparoscopie care pot realiza acest tip de intervenţii minim invazive.

Laparoscopia este folosită şi ca metodă de diagnostic

Laparoscopia poate fi folosită atât ca metodă de diagnostic, cât şi pentru tratament.
Principalele diagnostice căutate prin aceasta tehnică sunt durerea pelvină de cauza neexplicată, infertilitatea, istoricul de infecţii pelvine.

Tratamentele aplicabile laparoscopic sunt extirparea ovarelor sau doar a chisturilor ovariene, extirparea nodulilor fibromatoşi, tratarea endometriozei, îndepărtarea aderenţelor, legarea trompelor uterine în scop contraceptiv, procedura Burch pentru tratarea incontinenţei urinare, tratarea prolapsului uterin (căderea uterului) sau histerectomia (îndepărtarea uterului).

CITEŞTE ŞI: Alte boli ale copilăriei iau cu asalt colectivităţile. Infecţionist: „Extrem de puţine cazuri au necesitat internare”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS