5.1 C
Craiova
miercuri, 27 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateTenul acneic și expunerea la soare

Tenul acneic și expunerea la soare

Tenul acneic are de suferit în lunile cu temperaturi mari și foarte mari. De altfel, chiar și tenul fără acnee trebuie îngrijit cu atenție și ferit de radiații. Transpirația face că pielea feței să fie ca un magnet care atrage praful, murdăria și poluarea, mai ales dacă petrecem mai mult timp în aer liber. 

Dacă ai tenul predispus la acnee, este important să îi acorzi o îngrijire specială când mergi la plajă, pentru a-l proteja de radiațiile ultraviolete și pentru a reduce riscul de apariție a petelor maronii generate de soare, potrivit doc.ro.

Expunerea excesivă și/sau neprotejată la soare poate înrăutăți acneea, mai degrabă decât să o amelioreze.

Efectele pozitive ale soarelui asupra pielii

Soarele poate ameliora leziunile acneice datorită puterii sale antiinflamatoare și antibacteriane. Dar cum? Ei bine, radiațiile UV determină producerea de melanină care poate îmbunătăți aspectului pielii și acoperi imperfecțiunile (prin bronzare).

Pielea se usucă inițial, ceea ce poate promova vindecarea inflamației provocate de psoriazis, anumite dermatite, sau leziunea acneică. Uscarea pielii determină și glandele sebacee să  producă mai puțin ulei, ceea ce poate preveni apariția acneei. Lumina soarelui va opri și proliferarea bacteriilor și veți avea astfel un ten mai curat. Atenție însă, expunerea la soarea nu trebuie să depășească 10 minute.

Expunerea la lumina soarelui crește eliberarea hormonului numit serotonină

Expunerea la lumina soarelui crește eliberarea hormonului numit serotonină, supranumit și „hormonul fericirii”. Serotonina este asociată cu stimularea stării de spirit, calmul și concentrarea. Lipsa expunerii la soare duce la niveluri scăzute de serotonină, asociate cu un risc mai mare de depresie majoră cu model sezonier (tulburare afectivă sezonieră sau SAD). Aceasta este o formă de depresie declanșată de schimbarea anotimpurilor.

Când pielea este expusă la lumina soarelui, produce vitamina D

Când pielea este expusă la lumina soarelui, produce vitamina D. Razele ultraviolete B (UVB) ale soarelui interacționează cu o proteină numită 7-DHC din piele, transformând-o în vitamina D3, forma activă a vitaminei D.

Vitamina D ne ajută să ne menținem oasele puternice prin reglarea nivelului de calciu. Persoanele cu deficit de vitamina D pot avea simptome precum dureri musculare, slăbiciune musculară și dureri osoase.

Efectele negative ale soarelui asupra pielii

Uscăciunea inițială pe care soarele o generează asupra pielii are un efect pozitiv, dar, în cele din urmă, activează producția glandelor sebacee, care „înțeleg” că trebuie să compenseze această lipsă de secreție de sebum. Iar creșterea producției de sebum este tocmai una dintre principalele cauze ale acneei.

Pielea uscată de la soare tinde să devină keratinizată

Pielea uscată de la soare tinde să devină keratinizată, adică celulele de la suprafața pielii se întăresc. Din această cauză, procesul natural de reînnoire celulară este oprit, celulele moarte nu mai sunt eliminate, sebumul rămâne în pori, iar acestea provoacă apariția comedoanelor.

Se poate întâmpla ca leziunile și cicatricile acneice să devină mai vizibile toamna

Razele soarelui provoacă hiperpigmentarea pielii și se poate întâmpla ca leziunile și cicatricile acneice să devină mai vizibile toamna, când bronzul dispare și se transformă în pete pigmentare, Atunci când ne expunem la soare, trebuie să ținem cont de faptul că multe tratamente pentru acnee, in special cele care includ antibiotice, cresc fotosensibilitatea pielii.

Adică fac epiderma și mai vulnerabilă la posibilele efecte nocive ale razelor UV. Acesta este motivul pentru care mulți oameni au senzația că acneea se agravează iarna.

În realitate, este un fel de „efect de rebound”, deoarece, după un sezon la plajă, acneea revine la cursul natural . Și, din motivele descrise, o poate agrava.

Radiațiile solare produc daune oxidative

Radiațiile solare produc daune oxidative care se acumulează de-a lungul anilor, distrug colagenul și favorizează îmbătrânirea pielii. Asta înseamnă că fotoprotecția are două roluri esențiale: încetinește formarea de radicali liberi și previne fotosensibilizarea pielii.

Tratamentul acneei pe timpul verii

Pentru persoanele care urmează un tratament pentru acnee, experții recomandă să-și consulte dermatologul cu privire la posibilitatea de a-și schimba medicația în timpul verii. Există creme care includ în formulele lor atât fotoprotecția necesară, cât și substanțe pentru tratarea leziunilor acneice și a petelor reziduale ale acestora.

 În cazul în care utilizarea acestor produse nu este posibilă, este indicat să folosiți creme cu factor de protecție de 50, testate dermatologic, care sunt, de asemenea, fără grăsimi și non-comedogenice.

Citeşte şi: ECDC: Numărul cazurilor de febră denga şi al altor boli asociate ţânţarilor, în creştere în Europa

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS