0.1 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateVitamina E, între marketing și beneficii

Vitamina E, între marketing și beneficii

Vitamina E este o vitamină ce se dizolvă în grăsimi și care acționează ca un antioxidant, ceea ce înseamnă că elimină radicalii liberi care pot deteriora celulele. Vitaminele antioxidante, inclusiv vitamina E, au intrat în atenția publicului în anii 1980, când oamenii de știință au început să înțeleagă impactul radicalilor liberi asupra sănătății și rolul pe care aceștia îl pot juca în declanșarea cancerului, pierderii vederii și o serie de alte afectiuni cronice.

Deși vitamina E are capacitatea de a proteja celulele de deteriorarea radicalilor liberi, precum și de a reduce producția de radicali liberi în anumite situații, studiile au dus la rezultate contradictorii, care au temperat promisiunile cum că utilizarea în doze mari de vitamina E poate preveni bolile cronice.

Utilă sau nu în bolile de inimă?

Pentru o vreme, suplimentele de vitamina E au părut o modalitate ușoară de a preveni bolile cardiovasculare. Deși unele studii observaționale și studii clinice mari au arătat un beneficiu de protecție a inimii de la aceste suplimente, în special la persoanele relativ sănătoase, cele mai multe studii clinice randomizate nu au arătat niciun beneficiu atât la persoanele sănătoase, cât și la cele predispuse sau care deja suferă de boli de inimă.
Cea mai recentă analiză pe această temă a grupului de lucru al serviciilor de prevenție din SUA nu a găsit niciun beneficiu concludent al suplimentelor de vitamina E pentru prevenirea bolilor cardiovasculare și prin urmare a recomandat împotriva utilizării acestora.

Cercetătorii au urmărit aproape 40.000 de femei sănătoase timp de 10 ani pentru a observa impactul administrării de vitamina E asupra scăderii riscului de evenimente cardiace majore, așa cum sunt infarctul sau accidentele vasculare cerebrale. Vitamina E nu a părut să prezinte un rol în prevenirea acestor evenimente, dar au existat câteva premise încurajatoare: suplimentarea cu vitamina E a fost legată de un risc cu 24% mai mic de deces cardiovascular.

Rezultate mixte ale studiilor

Alte studii au prezentat rezultate mixte, dar în cea mai mare parte nu au arătat efecte preventive după urmarea a mai mult de trei ani de tratament cu vitamina E în rândul a 11.000 de supraviețuitori ai atacului de cord.
Pe baza unor astfel de studii, American Heart Association a concluzionat că datele obținute până la momentul actual nu justifică utilizarea suplimentelor de vitamine antioxidante pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare.
Conform celei mai recente cercetări, suplimentele de vitamina E pot avea beneficii potențiale numai în anumite subgrupuri ale populației generale. Astfel s-ar explica rezultatele unui studiu din Israel, unde doze mari de vitamina E au condus la o reducere a bolilor de inima in randul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 care aveau o predispozitie genetică comună pentru un stres oxidativ mai mare.

CITEŞTE ŞI: Teatru în limba semnelor române şi fraţii care fac tăcerea să vorbească. Din culisele Echoes of the Feminine, de la Tipografia

Există riscuri?

Majoritatea oamenilor își obțin dozele zilnice recomandate de vitamina E urmând o dietă echilibrată ce conține uleiuri vegetale, cereale, carne, ouă și fructe.
Utilizarea suplimentului poate prezenta riscuri grave, în special la doze mari și dacă există alte afecțiuni de sănătate sau există un atac de cord sau un accident vascular cerebral în istoricul medical. Persoanele care au tratament care subțiază sângele (anticoagulante, contra colesterolului sau urmează tratamente contra cancerului) este indicat să evite suplimentele alimentare cu vitamina E.
Atunci când este luată în doze recomandate, administrarea suplimentelor alimentare cu vitamina E este considerată sigură. În cazuri rare, utilizarea pe cale orală a vitaminei E poate provoca greaţă, diaree, oboseală sau dureri de cap.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Dr. Farmacist primar,
Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS