32.8 C
Craiova
sâmbătă, 29 iunie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDe ce ne doare capul și cum scăpăm de durere?

De ce ne doare capul și cum scăpăm de durere?

Durerile de cap sunt o problemă comună de sănătate, pe care majoritatea oamenilor o întâmpină la un moment dat. Există mai mult de 150 de tipuri de dureri de cap, dar cele mai frecvente sunt durerile de tensiune care se manifestă ca o presiune dureroasă la nivelul frunții sau tâmplelor.

Deși majoritatea durerilor de cap nu sunt periculoase, există anumite tipuri de astfel de dureri ce pot fi semnul unor afecțiuni serioase de sănătate, dar aceste cazuri sunt rare. Durerile de cap pot dura 30 de minute, câteva ore sau, uneori, câteva zile. Oricine se confruntă cu dureri de cap severe sau recurente ar trebui să consulte un medic sau să beneficieze de îngrijire profesională.

De ce ne doare capul?

Există mai mulți factori care au fost identificați ca fiind posibil declanșatori ai durerilor de cap. Factorii emoționali, cum ar fi stresul, depresia, anxietatea pot fi implicați în durerile de cap, alături de factorii fizici (rănirea, lovirea) și de afecțiunile medicale cum ar fi hipertensiunea arterială. Inclusiv factorii de mediu ca vremea închisă sau presiunea atmosferică pot fi incriminați în declanșarea durerilor de cap.

Factorii alimentari joacă și ei un posibil rol în declanșarea durerilor de cap. Alcoolul, în special vinul roșu, mâncărurile procesate care conțin anumite tipuri de nitrați, dar și ratarea unei mese pot declanșa durerea de cap. Schimbările în orarul de somn sau lipsa somnului, fumatul, o postură incorectă a corpului sau efortul fizic prea intens pot, de asemenea, să fie incriminate pentru durerile de cap. 

Cum scăpăm de durere?

Deși pare o recomandare simplă, consumul de apă reprezintă o metodă destul de eficientă în anumite dureri de cap. Dacă durerea de cap este cauzată de stări gripale sau de răceală, odihna este recomandată cu tărie. Dacă odihna și hidratarea nu au dat rezultate, atunci se pot administra medicamente ce nu necesită prescripția medicală, dar recomandarea este să fie consultat medicul sau farmacistul, mai ales dacă persoana suferă și de alte afecțiuni de sănătate. 

Gheața aplicată pe cap sau gât poate ameliora durerile de cap, dar trebuie evitată expunerea îndelungată la temperaturi extreme și niciodată gheața nu se va aplica direct pe piele. 

A ști cum să recunoști tipul de durere de cap și cauza acesteia te poate ajuta să iei măsurile adecvate.

CITEȘTE ȘI: Craiova, din nou gazda unui festival de teatru

Ce să nu facem?

În momentul în care suferim de o durere de cap, consumul de alcool este contraindicat, acesta fiind chiar un posibil factor declanșator al acestui tip de durere și este posibil să ne agravăm starea. Urmarea unui plan alimentar regulat, fără a sări peste mese sau a mânca haotic ajută organismul să se refacă mai repede deoarece se menține un nivel stabil al glicemiei (zahărului din sânge) 

Nu se recomandă somnul pentru perioade mai lungi decât obișnuim să dormim în mod normal deoarece acest lucru poate duce la înrăutățirea migrenei. În plus, menajarea ochilor prin evitarea ecranelor telefonului, televizorului sau computerului poate ajuta la o eliberare mai rapidă de durerea de cap. 

Valentina Ghimpău

Sănătate de la Dr. Farmacist primar,

Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS