4.2 C
Craiova
miercuri, 20 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSecţia de recuperare de la Neuropsihiatrie a fost reabilitată. Există planuri pentru o clădire nouă şi secţie ATI

Secţia de recuperare de la Neuropsihiatrie a fost reabilitată. Există planuri pentru o clădire nouă şi secţie ATI

Secţia de recuperare neurologică şi compartimentul de îngrijiri paliative ale Spitalului de Neuropsihiatrie din Craiova au beneficiat de lucrări de reabilitare. În aproximativ o lună, vor începe lucrările pentru extinderea camerei de gardă, iar următoarea investiţie importantă constă în ridicarea unui nou corp de clădire, unde un etaj întreg să fie dedicat exclusiv recuperării medicale.

Ce condiţii îi aşteaptă pe pacienţi

În urma lucrărilor de reabilitare, secţia de 45 de paturi şi compartimentul de îngrijiri paliative, cu alte 5 paturi capacitate, au beneficiat de igienizare. Au fost schimbate covorul medical, saltelele, lenjeriile de pat, pijamalele pentru pacienţi şi parchetul din sala de kinetoterapie. Investiţia s-a ridicat la suma de 220.000 lei.
De astăzi, internările vor fi reluate.

„Urmează renovarea şi igienizarea celorlalte etaje, unde se află secţiile clinice de neurologie. A fost renovată şi secţia de la Melineşti, a fost schimbată şi bucătăria, urmează să fie achiziţionată şi pentru spitalul de aici o maşină profesională. Anul trecut ne-am ocupat de clădirea pentru sănătate mintală de la poartă, am igienizat beciurile de alimente, continuăm în funcţie de necesităţi”, a declarat directoarea spitalului, Mădălina Lăpădat.

Unitatea medicală a început demersurile pentru ATI

Într-o lună de zile vor începe şi lucrările de extindere a camerei de gardă, a adăugat managerul unităţii. Sunt zile în care aceasta devine foarte aglomerată şi este necesar acest pas, a explicat aceasta.
Următoarea investiţie importantă constă în înfiinţarea compartimentului de terapie intensivă.

„Am început demersurile pentru înfiinţarea compartimentului de terapie intensivă neurologică, de care avem foarte mare nevoie. Acesta va fi amenajat la parterul clădirii, cu trei saloane şi şase paturi de terapie intensivă. Documentaţia a fost avizată deja de către DSP şi Primăria Craiova şi a fost depusă pentru avizare la Ministerul Sănătăţii. Sperăm că avizul va veni repede pentru că nu vrem să pierdem fondurile europene, deja au început să se deschidă axele şi trebuie să depunem proiect pentru aparatură pentru că echipamentele pentru terapie intensivă sunt extrem de scumpe”, a spus Lăpădat.

Clădire P+3 în curtea Neuropsihiatriei, conectată printr-un tunel la clădirea clinicilor de Neurologie

În viitor, în curtea Neuropsihiatriei ar urma să înceapă construirea unui corp nou de clădire, cu parter şi trei etaje, care să permită extinderea secţiei de recuperare şi nu numai.

„La parter ar urma să fie construit un laborator de radiodiagnostic cu CT, RMN, aparat de radiologie. Etajul I va fi dedicat recuperării, căci avem nevoie de spaţiu. Aparatura de recuperare poate fi foarte voluminoasă şi, chiar dacă ne-am dori să o luăm, nu avem loc. În noua clădire, un etaj întreg va fi numai pentru sălile de kinetoterapie şi recuperare. Avem prevăzute inclusiv bazine de hidroterapie. Un etaj ar urma să fie dotat cu paturile pentru pacienţi, iar un altul va fi dedicat exclusiv îngrijirilor paliative. Clădirea va comunica printr-un tunel cu secţiile clinice. Recuperarea pacientului cu AVC durează mult şi ne dorim ca pacientul să se recupereze cât mai bine, oferindu-i toate aceste condiţii”, a spus directoarea spitalului.

Craiova, exemplu de bună practică pentru chestionarul de satisfacţie al pacientului

Mădălina Lăpădat a menţionat, cu prilejul inaugurării secţiei reabilitate, că spitalele din subordinea Primăriei Craiova au fost oferite drept exemplu de bună practică de către preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANCMS), pentru implementarea chestionarelor de satisfacţie a pacienţilor.

„La Conferinţa Naţională a personalului din sistemul sanitar, preşedintele ANMCS, a oferit ca exemplu Primăria Craiova pentru implementarea chestionarelor de satisfacţie a clienţilor, unice la nivel naţional, pe lângă chestionarul standard al ANMCS. Suntem un exemplu de bune practici în sănătate prin acest chestionar din spitalele aflate în subordinea municipalităţii. Lunar chestionarele de la noi sunt preluate de către primărie şi sunt verificate şi dacă apar nemulţumiri, ni se transmit şi luăm măsuri. Am avut câteva situaţii de-a lungul timpului care au fost astfel soluţionate”, a declarat managerul Spitalului de Neuropsihiatrie.

Primarul Craiovei spune că reclamaţiile s-au rărit

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a transmis că reclamaţiile făcute de pacienţi prin intermediul acestor chestionare au început să fie din ce în ce mai rare.

„Le spun de fiecare dată directorilor de spitale să aibă grijă de ele pentru că toţi ne tratăm acolo, acolo ne ducem mama, tata, copilul. Totdeauna spitalele trebuie să fie pregătite. Mă bucur să constat că acest telverde pe care l-am implementat şi a devenit model de bună practică nu mai înregistrează decât o dată pe lună poate o nemulţumire din partea pacientului. Asta înseamnă foarte mult pentru că atunci când i-am dat drumul şi verificam feedback-ul ne dădeam seama că sunt destule probleme în spitale”.

Vasilescu a mai spus şi că se lucrează intens pentru atragerea de noi fonduri europene pentru spitalele din subordinea municipalităţii.

În privinţa corpului de clădire nou pentru Spitalul de Neuropsihiatrie, primarul a menţionat că acesta se află în faza de autorizaţie de construcţie.

„Suntem la faza de autorizaţie de construcţie, avem SF, avem proiect tehnic. Asta înseamnă un punctaj foarte mare pentru fonduri europene. Suntem practic în linie dreaptă ca să înceapă construcţia în momentul în care se va semna pe această axă de finanţare proiectul.”

CITEŞTE ŞI: Cum îți ajuți copilul în perioada examenelor. Sfaturile psihologului

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS