28.3 C
Craiova
luni, 8 iulie, 2024
Știri de ultima orăSanatateEfectele adverse ale celui mai cunoscut medicament pentru slăbit

Efectele adverse ale celui mai cunoscut medicament pentru slăbit

Analogii de glucagon-like-peptide 1 (GLP-1) sunt o clasă de medicamente folosită pentru tratarea diabetului de tip II. Totuși, ceea ce a făcut cunoscută publicului larg această clasă de medicamente a fost prescrierea off-label a acestora ca medicamente pentru slăbit.

Utilizarea off-label reprezintă administrarea unui medicament în afara indicaţiilor pentru care a fost aprobat în momentul punerii sale pe piață. Cel mai cunoscut compus prescris este semaglutida, un compus medicamentos ce se administrează săptămânal, sub formă de injecție subcutanată.

Îngrijorări de actualitate

Prescrierea masivă a semaglutidei pentru tratamentul off-label al obezității a dus la două situații îngrijorătoare. Prima este legată de imposibilitatea producerii la momentul actual la nivelul cerinței pieții, ajungându-se la lipsa semaglutidei pentru asigurarea tratamentului pacienților care sunt diagnosticați cu diabet zahar tip II.

A doua problemă este apariția medicamentelor falsificate ce par a arăta identic sau aproape identic cu originalul din punct de vedere al stiloului injector și cutiei, dar care nu sunt produse de către fabricile de medicamente și nu se cunoaște ce substanță conțin cu adevărat. Aceste produse sunt de obicei vândute prin comerț online, social-media sau alte mijloace ce nu reprezintă mijloace tradiționale de procurare a medicamentelor ce necesită prescripție medicală.

După achiziționarea stilourilor injectoare cu semaglutidă de la farmacie și înainte de utilizarea acestora, se recomandă verificarea vizuală a stiloului injector pentru a observa dacă există particule nedizolvate sau decolorarea substanței. Dacă se observă modificări, nu se administrează medicamentul.

Cele mai frecvente efecte adverse

Acest medicament este prescris pacienților deoarece medicul consideră că beneficiul pentru pacient este mai mare decât riscul de reacții adverse. Mulți oameni care folosesc acest medicament nu au efecte secundare grave.
Fiind un medicament care se administrează subcutanat, la locul injectării pot să apară umflături, roșeață sau mâncărime.
Alte efecte adverse sunt oboseala, diareea sau constipația, greața și vărsături. Greața scade de obicei pe parcursul tratamentului cu semaglutidă. Dacă oricare dintre aceste reacții persistă sau se agravează, medicul trebuie informat.
Deși semaglutida în sine nu provoacă de obicei scăderea zahărului din sânge (hipoglicemie), aceasta poate apărea din cauza lipsei caloriilor suficiente din alimente sau exercițiilor fizice neobișnuit de intense. Simptomele pot include transpirație bruscă, tremurături, bătăi rapide ale inimii, foame, vedere încețoșată, amețeli, dureri de cap sau furnicături la mâini sau picioare.

O reacție alergică foarte gravă la acest medicament este rară. Cu toate acestea, solicitarea imediată de asistență medicală este necesară dacă se observă orice simptom al unei reacții alergice grave, inclusiv erupție cutanată, mâncărime/umflare (în special a feței/limbii/gâtului), amețeli severe sau dificultăți de respirație.

Persoanele care pierd rapid în greutate ca urmare a tratametului cu semaglutidă pot experimenta o scădere a grăsimii de la nivelul feții. Acest lucru poate provoca un aspect specific, cu ochi adânciți în orbite, modificări ale dimensiunii buzelor, obrajilor și bărbiei, riduri pe fata, obraji căzuți.
Aceasta nu este o listă completă a posibilelor efecte secundare, dacă observați alte efecte care nu sunt enumerate mai sus, adresați-vă medicului sau farmacistului.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Dr. Farm. primar,
Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS