4 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateȚigările electronice, pericolul modern. Au fost interzise în 34 de țări

Țigările electronice, pericolul modern. Au fost interzise în 34 de țări

Reglementarea țigărilor electronice variază în funcție de țară, mergând de la nicio reglementare până la interzicerea lor totală. La nivel global, 34 de țări interzic vânzarea sistemelor electronice de livrare a nicotinei (ENDS), denumire generică sub a cărei umbrelă intră țigaretele electronice, dispozitivele electronice de vaping. Printre țările care au interzis complet vânzarea ENDS se numără Argentina, Brazilia, India, Iran, Malaezia, Thailanda, Turcia și Venezuela.

Prima țigară electronică a fost patentată în 2003

Primul dispozitiv ce a fost încadrat ca fiind o țigară electronică a fost patentat în 2003 de către farmacistul chinez Hon Lik, fost director adjunct al Institute of Chinese Medicine.

Țigările electronice sunt cea mai comună formă de sisteme electronice de livrare a nicotinei. Atunci când sunt utilizate, acestea încălzesc un lichid la temperaturi suficient de ridicate pentru a deveni aerosoli, adică mici particule lichide și solide suspendate în aer, particule ce sunt apoi inhalate de către utilizator. Aerosolii produși de către țigările electronice nu sunt doar „vapori de apă” inofensivi, deși conțin de obicei mai puține toxine decât produsele din tutun obișnuite.

Lichidele din țigările electronice conțin nicotină, cea mai adictivă substanță găsită în tutun, dar și aditivi, arome și chimicale, unele dintre acestea fiind periculoase pentru sănătatea utilizatorului și a celor expuși la ele.

Tinerii – cei mai atrași de țigările electronice

Cercetările sugerează că țigările electronice pot ajuta fumătorii să renunțe la țigările obișnuite, aducând beneficii sănătății lor pe termen lung. Cu toate acestea, există mulți tineri care nu au fumat niciodată țigări obișnuite și încep să folosească țigări electronice, care sunt disponibile în peste 1.500 de arome, inclusiv gumă de mestecat și vată de zahăr.
Într-un sondaj realizat printre tinerii din SUA cu vârste cuprinse între 12-17 ani, 81% dintre utilizatorii de țigări electronice au raportat că primul produs folosit a fost aromat și că folosesc țigări electronice deoarece au arome care le plac.

Din cauza naturii extrem de adictive a nicotinei, există riscul ca tinerii utilizatori de țigări electronice să treacă la utilizarea țigărilor tradiționale. Expunerea la nicotină în timpul adolescenței poate cauza dependență și poate afecta dezvoltarea creierului adolescent. În plus, nicotina poate traversa placenta și are efecte negative cunoscute asupra dezvoltării fetale și postnatale.

Care sunt pericolele?

Particulele fine eliberate în vaporii produși de dispozitivele electronice de livrare a nicotinei sunt similare ca dimensiune și concentrație cu fumul de tutun și, astfel, pot ajunge adânc în plămâni. Mai multe dintre aceste substanțe chimice sunt toxice pentru celule, dar ceea ce face ca cercetările asupra siguranței lor să fie dificile este faptul că fiecare produs este foarte diferit, iar compoziția finală a substanțelor chimice este determinată de temperatura la care dispozitivul le încălzește.
Cercetătorii au descoperit că vapatul irită și inflamează căile respiratorii, ducând la producerea unei cantități mai mari de mucus și la o creștere a enzimelor care degradează țesuturile, numite proteaze. Nivelurile ridicate de proteaze pot distruge țesutul pulmonar sensibil și pot reduce capacitatea plămânilor de a funcționa.

Problemele cauzate la nivelul plămânilor sunt ireversibile și în timp pot duce la afecțiuni pulmonare severe.Pentru cei care au deja o boală pulmonară cronică, cum ar fi BPOC sau astmul, vapatul a fost asociat cu o creștere a severității simptomelor.
Problema investigării potențialelor efecte nocive ale țigărilor electronice este că există o gamă atât de vastă de produse, dispozitive și arome încât este imposibil să se creeze o „expunere standardizată”.

Valentina Ghimpău

Sănătate de la Dr. Farm. primar,
Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS