21.7 C
Craiova
duminică, 8 septembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDe ce ai mâinile și picioarele reci mereu?

De ce ai mâinile și picioarele reci mereu?

Este normal să avem mâinile şi picioarele reci din când în când. Unii oameni tind să aibă picioarele și mâinile mai reci în mod natural, fără ca acest lucru să ascundă o boală de bază. Corpul nostru este conceput pentru a ne regla temperatura.
Mâinile și picioarele care sunt în mod constant reci pot fi periculoase dacă sunt însoțite de modificări la nivelul culorii pielii. Aceste simptome pot indica leziuni ale nervilor sau probleme ale fluxului sanguin care pot duce la deteriorarea țesuturilor.

De ce avem mâinile şi picioarele reci?

Mâinile și picioarele reci pot apărea din mai multe motive. Unele cauze se pot datora mediului, în timp ce altele pot fi un semn al unei afecțiuni.
Când este frig afară, corpul se asigură că sângele curge către organele vitale pentru a le menține calde. Acest lucru poate schimba cantitatea de flux de sânge către mâini și picioare, făcându-le să se simtă reci.

Anemia poate duce la circulaţie deficitară

Circulația deficitară sanguină la nivelul membrelor poate conduce la senzația de mâini sau picioare reci. Circulația redusă sanguină poate fi rezultatul îngustării vaselor de sânge, fenomen ce poartă denumirea de vasoconstricție.
Anemia, o afecțiune în care globulele roșii care transportă oxigen în tot corpul sunt scăzute poate fi, de asemenea, o cauză a circulației deficitare.

În cazul persoanelor diagnosticate cu diabet, nivelul ridicat al glucozei din sânge poate afecta în timp nervii periferici, ducând la dificultăți de percepere a durerii și temperaturilor.

Hipotiroidismul, o posibilă cauză pentru mâinile şi picioarele reci

Hipotiroidismul poate fi cauza senzației de amorțeală și de frig la nivelul mâinilor și picioarelor.
Fumatul poate genera vasoconstricție din cauza conținutului de nicotină. Vasoconstricția determină scăderea temperaturii părților corpului cele mai îndepărtate de inimă – și anume degetele de la mâini și de la picioare.

CITEŞTE ŞI: Peste 50% dintre decesele din România din 2024, cauzate de bolile cardiovasculare

Stresul scade fluxul de sânge către extremităţi

Nivelul ridicat de stres sau starea de anxietate pot fi cauza picioarelor reci. Acest lucru se întâmplă deoarece unul dintre răspunsurile naturale ale organismului la stres este de a pompa adrenalină în fluxul sanguin. Pe măsură ce circulă, adrenalina face ca vasele de sânge de la periferie să se îngusteze, ceea ce scade fluxul de sânge către extremitățile corpului.

Lumea modernă este plină de factori de stres, dar nu mulți dintre aceștia pun corpul în pericol imediat, așa că acest răspuns de protecție poate fi mai dăunător decât util dacă răcește în mod regulat picioarele sau mâinile. Reducerea stresului poate ajuta la reducerea simptomelor în aceste cazuri.

Tratamentul pentru mâinile şi picioarele reci variază

Tratamentul pentru mâini și picioare reci este stabilit în funcție de cauza pentru care extremitățile sunt reci. Tratamentele pot varia de la medicamente pentru diabet sau hipotiroidism la suplimente nutritive pentru anemie.

Alte recomandări includ folosirea de straturi succesive de haine, fără a purta haine strâmte, dar și creșterea nivelului de activitate, câteodată fiind suficientă chiar și ridicarea de la birou măcar o dată pe oră.

Renunțarea la fumat, hidratarea suficientă și masajul ușor al zonelor reci poate ameliora senzația de disconfort.
Mișcarea zilnică, inclusiv mersul pe jos îmbunătățesc circulația sângelui și deci pot fi eficiente în ameliorarea senzației de picioare reci.

Când mergem la medic?

Consultați un profesionist din domeniul medical dacă mâinile și picioarele reci afectează sesizabil viața de zi cu zi. Este o idee bună să faceți acest lucru mai ales dacă aveți și alte simptome care vă îngrijorează, cum este cazul simptomelor de anemie, hipotiroidism sau diabet.
Medicii pot efectua teste și pot prescrie medicamentele potrivite, suplimentele sau modificările stilului de viață necesare ameliorării afecțiunilor de sănătate, ducand astfel la creșterea calității vieții.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Dr. Farm. primar,
Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS