21.7 C
Craiova
duminică, 8 septembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateNoua platformă informatică a asigurărilor de sănătate ar putea fi funcțională în 2 ani

Noua platformă informatică a asigurărilor de sănătate ar putea fi funcțională în 2 ani

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, a anunţat vineri, într-o conferință de presă, că noua platformă informatică a asigurărilor de sănătate ar putea fi funcțională în 2 ani. Noua platformă ar urma să cuprindă tot ceea ce conține în prezent, dar și noutăți: spre exemplu, va conține prescripție electronică, iar un cetățean român își va putea lua rețeta online de oriunde din Europa, spune șefa CNAS.

În plus, se fac demersuri pentru ca fiecare cetățean să își poată accesa dosarul medical electronic. „Vorbim despre redimensionarea acestei platforme și reînnoirea ei. Încercăm nu doar să o redimensionăm, ci și să o facem interoperabilă: spre exemplu, toți furnizorii de servicii medicale să poată vedea dosarul electronic al pacientului și să îl poată ajuta și să simplifice viața și traseul pacientului”, afirmă președintele CNAS, conform hotnews.ro

„Sunt foarte multe lucruri care vor facilita accesul pacientului la servicii medicale, inclusiv sistemul de programare și sistemul de accesare al diverselor specialități”, adaugă Valeria Herdea.

Platforma va avea o interfață prietenoasă

De asemenea, platforma va avea o interfață prietenoasă și va permite inclusiv accesul persoanelor cu dizabilități la date și la propriul dosar.

„Sunt pași importanți Din păcate, durează mult timp, din păcate nu ține întotdeauna doar de noi”, subliniază președintele CNAS.

Nu în ultimul rând, se fac eforturi și pentru securizarea datelor, mai spune Valeria Herdea: ”Cel mai important deziderat al nostru este securizarea datelor tuturor românilor. Avem nevoie de securitate cibernetică mai mult ca oricând. Avem nevoie să știm că atunci când mergem în sistemul medical, acesta asigură confidențialitatea datelor noastre. Mai mult ca oricând avem nevoie de asta.”

Trimestrul 3 al anului 2025, data limită până la care sistemul asigurărilor de sănătate ar trebui transformat digital

Ministerul Sănătății anunța, în februarie anul acesta, că a aprobat finanțarea pentru digitalizarea PIAS – platforma informatică a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate – care include elemente importante de securitate cibernetică. Finanțarea inițială de 70 de milioane de euro a fost majorată la 100 de milioane de euro fără TVA, exclusiv pentru digitalizarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și optimizarea Platformei Informatice pentru Asigurările din Sănătate (PIAS), anunța atunci Ministerul Sănătății. Data limită până la care sistemul asigurărilor de sănătate ar trebui transformat digital este trimestrul 3 al anului 2025.

Finanțarea provine din Componenta 7 din PNRR – digitalizarea sănătății.

Peste 25.000 de furnizori de servicii medicale (spitale, ambulatorii de specialitate, laboratoare, medici de familie, farmacii, furnizori de dispozitive medicale, furnizori de îngrijire la domiciliu) vor fi conectați la noua platformă PIAS.

Citeşte şi:Acţiunile companiilor americane CrowdStrike şi Microsoft, în scădere în tranzacţiile anterioare deschiderii bursei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS