3.6 C
Craiova
joi, 9 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateBiohacking, o nouă frontieră a sănătății?

Biohacking, o nouă frontieră a sănătății?

Biohacking, un nou curent ce ține de bunăstarea fizică și psihică, începe să capete din ce în ce mai mulți adepți, popularitatea conceptului crescând rapid în ultimele decenii. Ideea s-a propagat cu repeziciune după ce oamenii de știință au secvențiat aproape complet genomul uman în 2003.

Ce înseamnă biohacking?

Termenul a început să fie folosit undeva prin anii 1980 și era inițial folosit de către programatorii IT pentru a defini diverse metode pe care le foloseau pentru a-și îmbunătăți modul și mediul de lucru.

Biohacking-ul implică utilizarea tehnologiilor, suplimentelor alimentare, modificărilor de la nivelul nutriției, terapiilor cu lumină, dar și a altor metode pentru a îmbunătăți funcțiile corpului și minții. Practicienii își propun să își optimizeze sănătatea, productivitatea și bunăstarea generală prin diferite intervenții, de la simpla ajustare a dietei până la implanturi tehnologice de ultimă generație.

Monitorizarea constantă a stării generale a corpului și de corectare a modificărilor apărute cu ajutorul unor soluții personalizate din domeniul medicinei, nutriției, somnului, activității fizice reprezintă pietrele de temelie ale biohacking-ului.

Printre factorii majori care au dus la creșterea acestui trend se numără dezvoltarea galopoantă în domeniul tehnologiei și sănătății, dar și apariția inteligenței artificiale incorporate în dispozitivele portabile de monitorizare a funcțiilor corpului.

Cum putem face biohacking?

Există mai multe tipuri de biohacking pe care adepții conceptului le consideră utile pentru îmbunătățirea stării de sănătate și creșterea performanțelor corpului.

Modificările din cadrul dietei pot însemna eliminarea anumitor alimente sau grupuri de alimente, cum ar fi alimentele hiperprocesate sau a zahărului. Acestea sunt ulterior înlocuite cu opțiuni considerate mai sănătoase. Dietele ketogenice, postul intermitent și alte regimuri alimentare sunt adoptate pentru a optimiza metabolismul și sănătatea generală.

Biohacking-ul se bazează și pe administrarea de suplimente alimentare precum vitamine, minerale sau chiar medicamente care ajută la creșterea vitezei de învățare, cunoaștere și procesare mentală.

Urmărirea tiparelor de somn prin intermediul dispozitivelor portabile sau altor tipuri de aplicații poate duce la găsirea de strategii pentru optimizarea somnului, precum și efectuarea de modificări în mediul sau rutina de somn pentru a îmbunătăți calitatea și durata somnului, ducand la ameliorarea stării de sănătate.

Optimizarea exercițiilor fizice implică utilizarea unor tehnologii precum ceasurile inteligente și brățările fitness pentru a monitoriza și îmbunătăți performanța la exerciții. Contabilizarea și urmărirea progresului în cadrul exercițiilor fizice poate susține continuitatea efortului.

Un alt element al biohacking-ului ține de practicarea de meditații, yoga sau exerciții de respirație. Toate acestea ajută la  îmbunătățirea clarității mentale și reducerea stresului.

Concluzie

Biohacking-ul reprezintă o frontieră fascinantă în intersecția dintre biologie, tehnologie și sănătate. Deși multe dintre metodele utilizate au baze științifice și pot oferi beneficii reale, există și riscuri semnificative asociate cu lipsa reglementării și efectele necunoscute. Este esențial ca persoanele interesate de biohacking să se informeze temeinic, să consulte profesioniști din domeniul sănătății și să abordeze această practică cu precauție.

 Valentina Ghimpău

Sănătate de la Dr. Farm. primar,

Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS