2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAlimente care ne pot îmbătrâni prematur şi ar trebui consumate cu prudență

Alimente care ne pot îmbătrâni prematur şi ar trebui consumate cu prudență

Alimentația joacă un rol deosebit de important atât în menținerea generală a sănătății organismului, cât și în păstrarea aspectului tânăr și ferm al pielii.

Fiecare aliment în parte poate fi, în anumite condiții, dăunător, dincolo de toți nutrienții pe care alimentele îi aduc în organism. Și este vorba aici despre diferite afecțiuni sau intoleranțe de care suferă o persoană, situații în care se recomandă consumul cu prudență al unor alimente sau chiar totala lor interzicere, potrivit doc.ro.

Mereu tânăr nu se poate, dar bătrân cât mai tarziu e posibil

Pentru a încetini procesul de îmbătrânire este recomandată adoptarea unei diete echilibrate, bogată în fructe, legume, proteine sănătoase și grăsimi nesaturate. De asemenea, menținerea unui stil de viață activ, hidratarea adecvată și evitarea factorilor de stres sunt importante pentru a promova o sănătate optimă și o îmbătrânire sănătoasă.

Alimente picante consumate frecvent sau în exces pot îmbătrâni pielea în mod prematur

Mâncărurile picante, inclusiv alimentele iuți și picante, precum ardeii chili, piperul sau usturoiul, consumate frecvent sau în exces, pot îmbătrâni pielea în mod prematur. Acest proces este cauzat de felul în care alimentația iute inflamează vasele sangvine, ceea ce poate duce la spargerea acestora și, în consecință, la apariția unor pete roșietice, cu aspect de floare, pe ten și pe corp. 

Acestea sunt adesea asociate cu roșeața specifică rozaceei. Pentru persoanele care suferă de această afecțiune, mai ales femeile aflate la postmenopauză, căldura degajată în corp de consumul mâncărurilor iuți poate declanșa un acces de rozacee, manifestat prin stare de disconfort și inflamație locală. Mai mult, alimentele iuți declanșează și glandele sudoripare, care vor începe să secrete transpirație, în încercarea de a răci corpul. Transpirația, în combinație cu bacteriile existente pe suprafața pielii, poate duce la blocarea porilor și, astfel, la apariția pustulelor și erupțiilor pe zonele des afectate – ten, spate, piept și gât.

Grăsimi de tip trans

Este important de știut că majoritatea tipurilor de margarină de pe piață, dar în special cele solide, sunt bogate în grăsimi de tip trans. Acestea măresc nivelul de colesterol LDL, cel „rău”, și scad, în schimb, nivelul de colesterol HDL, colesterol „bun”, generând, astfel, un proces inflamator în organism. Inflamația internă poate duce la afecțiuni grave, precum bolile de inimă sau, chiar, atacul de cord, dar afectează și aspectul și sănătatea pielii. Cele mai comune probleme de ten cauzate de acest tip de inflamație sunt acneea, lipsa luminozității tenului, pierderea elasticității și a fermității pielii.

Zahărul și dulciurile rafinate

Dușman redutabil al sănătății, zahărul – consumat în exces – poate duce la glicare, proces prin care moleculele de zahăr se leagă de proteine, afectând colagenul și elastina din piele. Ca urmare a diminuării depozitelor de colagen și elastină, pielea începe să-și piardă elasticitatea și prin urmare apar ridurile. O revizuire a mai multor studii privind impactul zahărului asupra corpului, creierului și comportamentului a evidențiat faptul că un consum excesiv poate declanșa neuroadaptări în sistemul de recompensă, care decuplează comportamentul alimentar și nevoile calorice, ducând la supraalimentare compulsivă.

Carnea procesată

Mezelurile, cârnații, șunca, toate acestea sunt delicioase dar periculoase, fiind sărate și/sau afumate, ca să reziste mai mult timp. Sodiul și conservanții provoacă inflamații care pot uza corpul atât la interior cat și la exterior. Puțină inflamație este bună, pentru ca ajută celulele să se vindece, însă prea mult poate provoca boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet. În plus, excesul de sare duce la retenție de apă, la hipertensiune și la un aspect umflat al pielii. Toate acestea afectează sănătatea și accelerează procesul de îmbătrânire.

Prăjelile

Marea diferență între o plăcintă și o gogoașă, între carnea la cuptor și un șnitel, este acea baie de ulei încins. Care nu doar că rumenește alimentele și le face savuroase, dar promovează producerea de radicali liberi sau molecule instabile care dăunează altor molecule din celulele organismului și adaugă pielii ani în plus. Carnea bine rumenită – ca să nu spunem carbonizată – creează produse finale de glicație avansate care „inflamează” corpul și declanșează boli de inimă și diabet.

Carbohidrații rafinați

Pâinea albă, pastele și orezul alb pot duce la creșterea rapidă a nivelului de zahăr din sânge, ceea ce contribuie la inflamație și la degradarea colagenului din piele.

Alcoolul deshidratează pielea și provoacă inflamație

Puternic diuretic, alcoolul deshidratează pielea și provoacă inflamație. Paharul de apă băut cu poftă dimineața, după o noapte de distracție stropită din belșug cu alcool, va hidrata mai întâi organele, nu pielea. Iar o piele uscată nu va putea apăra împotriva apariției ridurilor. Este știut că alcoolul afectează ficatul, organ responsabil de detoxifierea organismului, ceea ce poate duce la acumularea de toxine și la îmbătrânirea prematură.

De altfel, un studiu realizat în 2022 cu privire la asocierea dintre consumul de alcool și îmbătrânirea biologică accelerată, a concluzionat că legatura dintre cele doua este una consistentă. Asocierile fenotipice pozitive dintre consumul de alcool și îmbătrânirea creierului și epigenetică sugereaza că consumul de alcool se reflecta in biomarkerii care prezic îmbătrânirea timpurie și mortalitatea. Cu toate acestea, natura precisă a acestei relații rămâne de identificat în studiile viitoare.

 Siropul de fructoză

Siropul de fructoză, folosit drept îndulcitor în numeroase produse din comerț, este la fel de dăunător ca zahărul. Acesta se regăsește în sucuri, deserturi și chiar în anumite alimente sărate, precum plăcinte sau sosuri. Pe lângă numeroase alte dezavantaje, se regăsește și aportul caloric foarte mare, care crește riscul de afecțiuni cardiovasculare, diabet și obezitate. 

Mâncărurile congelate de tip ready-to-eat

Mâncărurile gata de consum, care necesită cinci minute de încălzire la cuptorul cu microunde, conțin cantități mari de sodiu – undeva la jumătate din aportul necesar de sodiu pe zi. Nu uita că este vorba despre un singur fel de mâncare, ceea ce înseamnă foarte mult. Atunci când depășești consumul recomandat de sare, organismul îți cere lichide în cantități mai mari, ceea ce suprasolicită rinichii. 

Deoarece rinichii nu pot face față unui debit mai mare față de cel normal de apă, surplusul se transformă în depozite în diverse părți ale corpului, în special în zona mâinilor, picioarelor și a feței. Așadar, pentru a evita aspectul inflamat, cauzat de retenția de apă, este bine să te ferești de alimentele care conțin sodiu în exces, precum mâncărurile gata preparate.

Citeşte şi: Studiu: Adolescenții obțin aproximativ două treimi din aportul de calorii din alimente ultraprocesate

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS