27.6 C
Craiova
luni, 9 septembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCampanie dedicată prevenirii bolilor transmisibile

Campanie dedicată prevenirii bolilor transmisibile

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), în parteneriat cu direcţiile de sănătate publică, desfăşoară, în luna august, sub sloganul „Vaccinarea salvează vieţi!”, o campanie de informare dedicată prevenirii bolilor transmisibile, prin care este subliniată importanţa imunizării împotriva gripei şi a tusei convulsive.

„Vaccinarea oferă protecţie faţă de îmbolnăvire şi previne răspândirea acestor agenţi patogeni între membrii familiei, prieteni, colegi de muncă, colegi de clasă şi în comunitatea extinsă. Gripa, deşi de cele mai multe ori este considerată o afecţiune banală, este o boală infecţioasă foarte contagioasă, cu morbiditate şi mortalitate semnificative.

În fiecare an, gripa sezonieră este responsabilă pentru până la 50 de milioane de cazuri simptomatice în Uniunea Europeană/Spaţiul Economic European (UE/SEE) şi 15.000-70.000 de cetăţeni europeni mor din cauze asociate gripei. În ciuda duratei de obicei scurte a bolii, povara anuală economică şi medicală a gripei este substanţială”, susţin specialiştii INSP.
În România, în sezonul 2023-2024 au fost confirmate cu laboratorul 2.246 de cazuri de gripă, activitatea gripală fiind similară cu cea înregistrată în Europa.

Acoperire vaccinală scăzută

Potrivit specialiştilor, chiar dacă vaccinarea este cea mai eficientă formă de prevenire a gripei, în ultimele sezoane s-a observat o scădere a numărului de doze de vaccin gripal administrate.
În opinia reprezentanţilor INSP, acoperire vaccinală scăzută va duce atât la acumularea de indivizi susceptibili, cât şi la scăderea imunităţii populaţiei.

„Tusea convulsivă sau „tusea măgărească” este o boală acută infecţioasă, cu contagiozitate crescută, produsă de bacteria Bordetella pertussis. Afecţiunea este deosebit de periculoasă pentru sugari şi copii mici, deoarece poate determina complicaţii grave (pneumonie, encefalită etc.) şi chiar deces. Se estimează că imunitatea determinată de boală nu este permanentă, ceea ce explică reinfecţia frecventă a unor pacienţi”, avertizează specialiştii.

Doi sugari au murit de tuse convulsivă

În Europa, de la jumătatea anului 2023 a fost raportată o creştere a numărului de cazuri de tuse convulsivă. Creşterea a continuat în anul 2024, unele ţări raportând decese cauzate de această boală.
În primele 6 luni ale anului 2024, în România au fost înregistrate 417 cazuri de tuse convulsivă, majoritatea la copii, cei mai afectaţi fiind nou-născuţii şi copiii din grupa de vârstă 1-4 ani.
Potrivit INSP, au fost înregistrate două decese, ambele la sugari, în municipiul Bucureşti şi în judeţul Iaşi.

Vaccinarea se face la medicul de familie

„Tusea convulsivă poate fi prevenită prin vaccinare. În România, schema de vaccinare a copiilor împotriva tusei convulsive presupune vaccinarea cu trei doze de vaccin hexavalent DTPa-VPI-HB-Hib, administrate la vârsta de 2, 4 şi 11 luni, urmate de un prim rapel la vârsta de 5-6 ani şi un al doilea rapel la 14 ani. Ulterior, este necesar un rapel din 10 în 10 ani”, afirmă medicii.
Vaccinarea împotriva tusei convulsive se efectuează în cabinetele medicilor de familie. Întârzierile în vaccinare şi absenţa vaccinării îi expun pe cei vulnerabili la riscul de îmbolnăvire şi, mai ales, de complicaţii ale bolii, inclusiv deces, şi cresc şansele de răspândire în colectivităţi şi în comunitate a agenţilor patogeni care le cauzează.

Citeşte şi: Noi reglementări pentru asistenţii maternali

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS