2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateVara în perioada sarcinii: Ghidul ginecologului pentru siguranța la plajă și piscină

Vara în perioada sarcinii: Ghidul ginecologului pentru siguranța la plajă și piscină

Vara în perioada sarcinii vine cu mai multe provocări, de la temperaturile ridicate la concediile care ar trebui însoţite de mai multe precauţii. Are voie o femeie gravidă să meargă la plajă sau să înoate? Dar să zboare cu avionul sau să se înhame la drumuri mai lungi cu maşina?

Temperatura corpului creşte la femeile gravide

Medicul ginecolog Loredana Avram vine cu răspunsuri la aceste întrebări şi cu o serie de sfaturi şi recomandări, astfel încât orice femeie care se pregăteşte să aducă pe lume un copil să treacă peste sezonul estival fără probleme, ba chiar bucurându-se de activităţile specifice sezonului.

Printre cele mai mari provocări ale verii pentru o femeie însărcinată, spune medicul, se află creşterea temperaturii corpului, cauzată de hormonii de sarcină, dar şi de prezenţa fătului. În perioade caniculare, aceasta este cu atât mai greu de gestionat.

Astfel, în această perioadă, femeile însărcinate ar trebui să poarte haine din ţesături naturale şi culori deschise, şapcă, pălării şi să nu se expună excesiv la soare, transmite dr. Loredana Avram.
Hidratarea corespunzătoare este, de asemenea, importantă, fiind o recomandare general valabilă, nu doar pentru femeile gravide. Însă este de menţionat că ea are o mare contribuţie în reglarea tranzitului intestinal şi scăderea riscului de apariţie a cistitelor la femeia gravidă.

Poţi pleca în concediu dacă ai o sarcină avansată?

Perioada optimă pentru plecarea în concediu este cea între 14 şi 28 de săptămâni de sarcină, precizează dr. Avram. „Însă acest lucru nu înseamnă că restul femeilor însărcinate nu pot pleca în vacanţă”, adaugă medicul ginecolog.
Ar fi indicat totuşi să nu plece în concediu fără avizul medicului curant, pentru a preveni anumite riscuri.
Unul dintre sfaturile importante pentru femeile însărcinate care pleacă în vacanţă ar fi să îşi aleagă destinaţii mai aproape de casă. Aşadar, ar fi mai precaut să evite plecările în străinătate şi, în particular, ţările pentru care este nevoie de vaccinări.

Avion sau maşină?

„Dacă plecăm cu avionul, ar fi bine să alegem destinaţii mai apropiate. În cazul în care destinaţia este însă mai îndepărtată, o femeie gravidă ar trebui să fie atentă să îşi mişte foarte des picioarele, să nu petreacă mult timp în şezut şi să se hidrateze. Acest lucru este necesar pentru a preveni riscul trombozei vasculare sau a emboliei pulmonare, risc care este mai crescut pentru femeia însărcinată”, explică specialistul.
Există şi riscul declanşării contracţiilor în timpul zborului, mai ales după o anumită vârstă de sarcină, semnalează medicul. De aceea, majoritatea companiilor de zbor nu acceptă ca pasageri graviduţe cu o vârstă de sarcină de peste 32 de săptămâni, de regulă. În unele cazuri, zborurile nu sunt recomandate chiar mai devreme, după 26 de săptămâni.

Ce să nu îţi lipsească din bagaj dacă eşti însărcinată şi pleci în concediu

Din bagajul pentru vacanţă al unei femei însărcinată nu ar trebui să lipsească o copie a dosarului medical, numărul de telefon al medicului curant, vitaminele şi medicaţia recomandată de medicul curant. În plus, o femeie însărcinată ar trebui să opteze şi pentru o asigurare de sănătate care să includă servicii inclusiv pentru femeia gravidă şi pentru femeia lehuză.
De asemenea, pentru protecţia solară, sunt esenţiale cremele cu factor de protecţie solară, minim SPF 30. „Secreţia de melanină este mai mare la femeile însărcinate. Astfel, expunându-se la soare, pot apărea mai uşor pete hiperpigmentare”, spune dr. Loredana Avram.

Nu faceţi experimente culinare în perioada sarcinii

Deşi tentaţia de a degusta preparate culinare cu specific local atunci când plecăm în vacanţă, specialiştii recomandă evitarea de experimente de ordin gastronomic în perioada sarcinii şi atenţie la prepararea termică a alimentelor.
„Ideal este să evităm să facem testări culinare pe perioada sarcinii. Ar trebui să evităm preparate noi, dar şi preparate cu carne crudă, preparate cu lapte nepasteurizat şi alimente necorespunzător pregătite din punct de vedere termic”, sunt sfaturile medicului ginecolog.

Este înotul contraindicat în cazul femeilor însărcinate?

O întrebare ridicată adesea de femeile gravide este dacă pot face baie în mare sau piscină.
Deşi ar trebui să aibă mare grijă la razele UV şi expunerea la soare şi să meargă la plajă doar în anumite intervale, înotul le este nu este interzis acestora. „Contrar anumitor păreri, studiile arată că înotul la femeia gravidă ajută circulaţia sanguină, creşterea tonusului muscular, scăderea senzaţiei de oboseală şi asigurarea unei stări generale de bine. Sigur, nu trebuie să exagerăm şi trebuie să avem grijă să nu ne expunem excesiv la soare şi să evităm expunerea după 10 dimineaţa şi înainte de 18 seara”, menţionează doctorul.

Dacă apar simptome precum ameţeala, oboseala sau setea excesivă, este imediată nevoie de retragere la loc răcoros şi hidratare intensă. Poate fi vorba despre deshidratare şi este imperios necesar să luăm aceste măsuri pentru a preveni complicaţiile, atenţionează dr. Loredana Avram.

CITEŞTE ŞI: Cum va fi vremea săptămâna aceasta

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS