12.5 C
Craiova
joi, 19 septembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCaz aparte la SCJU Craiova: Gemeni născuți la distanță de două zile. Unul dintre bebeluși, operat cu succes de o echipă pluridisciplinară

Caz aparte la SCJU Craiova: Gemeni născuți la distanță de două zile. Unul dintre bebeluși, operat cu succes de o echipă pluridisciplinară

Echipa medicală de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova s-a confruntat recent cu un caz deosebit: gemeni născuți prematur, la o diferență de două zile. Unul dintre copii a necesitat, la câteva săptămâni după naștere, o intervenție chirurgicală în urma unui chilotorax spontan. Practic, un vas limfatic s-a spart și a inundat plămânul, iar în a 35-a zi de viață, micuțul a fost operat minim invaziv de o echipă pluridisciplinară din cadrul SCJU Craiova.

Medicul chirurg pediatru Alin Stoica a oferit mai multe detalii despre acest caz special.

Gemenii au nevoie de ventilație mecanică după naștere

„Vorbim de cazul unui nou-născut cu o situație particulară. A provenit dintr-o sarcina gemelară, cu evoluție neobișnuită. Nașterea s-a declanșat prematur la 28 de săptămâni, cu aproximativ 11 săptămâni înainte de termen”, a declarat pentru GdS dr. Alin Stoica.

Cei doi prematuri, de sexe diferite, au fost născuți în două zile diferite, la două zile distanță. Fetița a avut o greutate la naștere de numai 830 de grame, iar băiatul, de 1000 de grame.

„Ambii au avut nevoie de protezarea funcției respiratorii imediat dupa naștere, adică intubație oro-traheală și ventilație mecanică”.

La două săptămâni după naștere, a apărut o nouă provocare

La aproximativ două săptămâni după naștere, băiatul a suferit o complicație care a necesitat o intervenție specială: un chilotorax, adică deschiderea unui vas limfatic important care a dus la acumularea de limfă în plămân.

„Chilotoraxul spontan poate să apară la nou-născuți în mod spontan sau dupa intervenții chirurgicale efectuate în cutia toracică. În cazul de față, chilotoraxul a apărut după deschiderea spontană a unui vas limfatic important. Drept urmare, limfa se aduna în cavitatea pleurală, în jurul plămânului, făcând și mai dificilă respirația”, a explicat medicul chirurg Alin Stoica.

Operat la numai o lună de viață

Băiețelul a necesitat o intervenție chirurgicală, astfel că la numai 35 de zile de viață și 800 de grame, a fost supus unei proceduri delicate, la care a luat parte o echipă pluridisciplinară din cadrul unității medicale.

„Intervenția a fost desfășurată minim invaziv, pe cale toracoscopică. Bineînțeles că procedura în sine a fost una delicata, reprezentând o provocare pentru întreaga echipă. Vorbim de un prematur, cu o greutate de cca 800 de grame la momentul intervenției. Avantajul interventiei minim invazive a fost evident, reprezentând o agresiune minimă asupra unui organism fragil din toate punctele de vedere. În același timp, a permis chirurgilor o vizualizare excelentă a structurilor anatomice în timpul operației”, a precizat dr. Stoica.

Craiova se numără printre puținele centre mari de Chirurgie Pediatrică din țară în care se pot efectua astfel de intervenții chirurgicale.

Nou-născutul a petrecut patru luni în spital

Micuțul a avut petrecut primele patru luni de viață în spital, timp în care fost îngrijit de o echipă pluridisciplinară de la SCJU Craiova, formată din neonatologi, anesteziști și chirurgi pediatri.

„În totalitate, nou-născutul a avut nevoie de o perioada de spitalizare de aproximativ 4 luni de zile, fiind externat la o greutate de 2500 de grame”, spune chirurgul pediatru.

„La astfel de pacienți, abordarea este complet diferită, începând cu abordul venos – foarte dificil – până la manevrele chirurgicale în sine, necesitând materiale și echipamente speciale, din motive usor de înțeles. Actul anestezico-chirurgical este foarte delicat pe fondul vârstei biologice reale a nou-născutului, precum și din cauza dimensiunilor reduse ale structurilor anatomice”, menționează dr. Alin Stoica.

De aproximativ 12 ani, la SCJU Craiova, în Clinica de Chirurgie Pediatrică, sunt diponibile intervenții chirurgicale minim invazive laparoscopice și toracoscopice adresate nou-născutului și sugarului, echipa de medici chirurgi și anesteziști acumulând până în prezent multă experiență în acest domeniu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS