Potrivit unui studiu realizat în premieră mondială de oamenii de știință australieni, mamele însărcinate care au dat naștere unor băieți cu autism au avut în pântece niveluri mai ridicate ale unei substanțe utilizate în mod obișnuit în ambalajele alimentare.
Cercetarea a descoperit o legătură între expunerea prenatală la materiale plastice și autismul la băieți.
Risc triplu şi chiar de 6 ori mai mare de autism
Un studiu pe termen lung realizat de Institutul Florey din Melbourne a constatat că băieții cu niveluri mai scăzute ale unei enzime cheie a creierului, aromataza, și care s-au născut la mame cu niveluri ridicate de bisfenol A (BPA), o substanță chimică găsită în plastic, în pântecele lor, sunt de trei ori și jumătate mai predispuși să prezinte simptome de autism până la vârsta de doi ani.
Până la vârsta de 11 ani, aceștia sunt de șase ori mai predispuși să aibă un diagnostic verificat de autism.
Ce este BPA
BPA se găsește în recipientele de mâncare la pachet, în sticlele de plastic, și în plasticul policarbonat (dur), cum ar fi biberoanele.
De asemenea, este utilizat în căptușeala cutiilor de conserve pentru a împiedica alimentele să intre în contact cu metalul și se găsește chiar și pe acoperirea lucioasă a chitanțelor de la casele de marcat.
„Expunerea la substanțe chimice din componența unor plastice în timpul sarcinii s-a dovedit deja în unele studii a fi asociată cu autismul ulterior la descendenți”, a declarat într-un comunicat profesorul Anne-Louise Ponsonby, cercetător și coautor al studiului.
Un factor de risc, dar nu cauza autismului
Potrivit cercetătorilor australieni, BPA poate perturba dezvoltarea creierului fetal masculin controlată de hormoni în mai multe moduri, inclusiv reducerea la tăcere a unei enzime cheie, aromataza, care controlează neurohormonii și este deosebit de importantă în dezvoltarea creierului fetal masculin.
„Aceasta pare să fie o parte din puzzle-ul autismului”, spune prof. Ponsonby.
Prof. Ponsonby a subliniat că substanța chimică „nu este cauza autismului”.
„Autismul este o boală multifactorială și are o serie de factori genetici și de altă natură. Deci, acesta este un factor care contribuie în unele cazuri”, a precizat cercetătoarea..
10% din diagnosticele de autism ar putea fi prevenite prin evitarea BPA
Pe lângă oameni, cercetătorul Florey și coautorul Wah Chin Boon a studiat, de asemenea, impactul BPA prenatal asupra șoarecilor în cadrul lucrărilor de laborator.
„Am constatat că BPA suprimă enzima aromatază și este asociat cu modificări anatomice, neurologice și comportamentale la șoarecii masculi care pot fi în concordanță cu tulburarea de spectru autist”, a declarat dr. Boon.
Este prima dată când a fost identificată o cale biologică care ar putea ajuta la explicarea legăturii dintre autism și BPA, potrivit autoarelor studiului.
Rezultatele sugerează că aproximativ 10% din diagnosticele de autism ar putea fi prevenite prin evitarea BPA dacă legătura dintre BPA și autism ar fi de natură cauzală, spune prof. Ponsonby.
95% dintre oameni au niveluri detectabile de BPA în urină
Într-o declarație pe site-ul său, Autoritatea de reglementare pentru standarde alimentare Australia Noua Zeelandă (FSANZ) notează că mici cantități de BPA pot migra în alimente și băuturi din recipiente.
BPA este atât de comun, încât aproximativ 95 % dintre oameni au niveluri detectabile în urină.
Cu toate acestea, se recunoaște că „atunci când autoritățile privind siguranța alimentară din întreaga lume au analizat BPA, acestea au ajuns în general la concluzia că nu există probleme de siguranță la nivelurile la care sunt expuși oamenii”.
În aprilie 2023, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a publicat o reevaluare a riscurilor pentru sănătatea publică generate de prezența BPA în alimente și a concluzionat că doza zilnică tolerabilă pentru BPA ar trebui redusă substanțial de la valoarea temporară stabilită anterior în 2015.
CITEŞTE ŞI: Raport DSP privind calitatea apelor de îmbăiere din Dolj