20.5 C
Craiova
joi, 12 septembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMichael Schenker, președintele Comisiei de Oncologie de la Ministerul Sănătății: În 2023, justiția a dat la peste o mie de oameni tratament gratuit

Michael Schenker, președintele Comisiei de Oncologie de la Ministerul Sănătății: În 2023, justiția a dat la peste o mie de oameni tratament gratuit

O investigație a site-ului Snoop.ro, realizată simultan în mai multe țări din Europa de către consorțiul jurnalistic Investigative Europe, scoate la iveală situația bolnavilor grav care nu au acces la medicamentele inovative. România e una dintre țările afectate. 

România nu dispune de resurse pentru a plăti medicamente noi și statul a refuzat să dubleze bugetul pentru medicamente, a spus medicul Michael Schenker, într-un dialog cu jurnaliștii care au realizat investigația despre lipsa medicamentelor. 

„Nimeni nu spune câți oameni au murit care n-au avut acces la medicamentele inovatoare și nici alternative terapeutice”, spune și Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

S-a ajuns în situația în care din 23 de medicamente inovative din Europa pentru boli grave, multe dintre ele pentru cancer, 10 nu sunt compensate în România. Cum prețul tratamentului lunar, la acest gen de medicamente este de mii de euro pe lună, a nu-l deconta statul înseamnă a nu și-l permite pacienții.

Ce este o ordonanță președințială

Potrivit doctorului Schenker, numai în 2023 o mie de pacienți n-au găsit altă soluție decât să dea statul în judecată și au câștigat. „95% din procese se câștigă prin ordonanță președințială”, explică și Cezar Irimia, de la asociația bolnavilor onocologici. 

Toată povestea în investigația Snoop

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS