2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateConsumul de carne roşie, risc mai mare de diabet de tip 2

Consumul de carne roşie, risc mai mare de diabet de tip 2

Consumul de carne, în special consumul de carne procesată și de carne roșie neprocesată, a fost asociat cu un risc mai mare de diabet zaharat de tip 2. Concluzia vine în urma unei analize a datelor de la 1,97 milioane de participanți, publicată în revista The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Producția globală de carne a crescut rapid în ultimele decenii, iar consumul de carne depășește recomandările alimentare în multe țări.
Și alte cercetări anterioare au indicat faptul că un consum mai mare de carne procesată și de carne roșie neprocesată este asociat cu un risc crescut de diabet zaharat de tip 2, dar rezultatele au fost variabile și neconcludente.

Două felii de şuncă, risc de diabet cu 15% mai mare

Păsările de curte, cum ar fi puiul, curcanul sau rața, sunt adesea considerate a fi o alternativă la carnea procesată sau la carnea roșie neprocesată, dar mai puține studii au examinat asocierea dintre consumul de carne de la păsări de curte și diabetul zaharat de tip 2.

Pentru a determina asocierea dintre consumul de carne procesată, carne roșie neprocesată și carne de pasăre și diabetul zaharat de tip 2, echipa condusă de cercetători de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie a utilizat proiectul global InterConnect pentru a analiza datele din 31 de cohorte de studiu din 20 de țări.
Analiza extinsă a luat în considerare factori precum vârsta, sexul, comportamentele legate de sănătate, aportul energetic și indicele de masă corporală.

Cercetătorii au constatat că un consum obișnuit de 50 de grame de carne procesată pe zi – echivalentul a două felii de șuncă – este asociat cu un risc cu 15% mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 în următorii 10 ani.

Carnea de pasăre, risc mai scăzut

Consumul a 100 de grame de carne roșie neprocesată pe zi – echivalent cu o friptură mică – a fost asociat cu un risc cu 10% mai mare de diabet zaharat de tip 2.
Consumul obișnuit de 100 de grame de carne de pasăre pe zi a fost asociat cu un risc cu 8% mai mare, dar atunci când au fost efectuate analize suplimentare pentru a testa rezultatele în diferite scenarii, asocierea pentru consumul de carne de pasăre a devenit mai slabă, în timp ce asocierile cu diabetul zaharat de tip 2 pentru carnea procesată și carnea roșie neprocesată au persistat.

Potrivit autorilor, rezultatele susțin recomandările de a limita consumul de carne procesată și de carne roșie neprocesată pentru a reduce cazurile de diabet zaharat de tip 2 în rândul populației.

„Cele mai cuprinzătoare dovezi”

„Această cercetare oferă cele mai cuprinzătoare dovezi de până acum privind o asociere între consumul de carne procesată și carne roșie neprocesată și un risc mai mare de diabet zaharat de tip 2″, a declarat profesorul Nita Forouhi, de la Consiliul pentru Cercetare Medicală (MRC) Unitatea de epidemiologie din cadrul Universității Cambridge și autor principal al lucrării.
„Deși constatările noastre oferă dovezi mai cuprinzătoare cu privire la asocierea dintre consumul de carne de pasăre și diabetul zaharat de tip 2 decât erau disponibil anterior, legătura rămâne incertă și trebuie investigată în continuare”, a precizat el.

InterConnect utilizează o abordare care permite cercetătorilor să analizeze datele individuale ale participanților din diverse studii, fără să fie limitate la rezultatele publicate.
Acest lucru a permis autorilor să includă până la 31 de studii în această analiză, dintre care 18 nu au publicat anterior rezultate privind legătura dintre consumul de carne și diabetul zaharat de tip 2. Prin includerea datelor nepublicate anterior, autorii au extins considerabil baza de dovezi și au redus potențialul de bias prin excluderea cercetărilor existente.

Studiu consistent, care susţine teoriile anterioare

Potrivit acestuia, majoritatea studiilor de cercetare privind carnea și diabetul zaharat de tip 2 au fost efectuate în Statele Unite și Europa, cu unele în Asia de Est.
Noua cercetare a inclus studii suplimentare din Orientul Mijlociu, America Latină și Asia de Sud și a subliniat nevoia de investiții în cercetare în aceste regiuni și în Africa.
„Utilizarea datelor armonizate și a metodelor analitice unificate la aproape 2 milioane de participanți ne-a permis să furnizăm dovezi mai concrete ale legăturii dintre consumul de diferite tipuri de carne și diabetul zaharat de tip 2 decât a fost posibil anterior”, au mai scris autorii studiului.

CITEŞTE ŞI: Ce artişti a ochit Primăria Craiova pentru Revelion 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS