21.2 C
Craiova
joi, 12 septembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDe ce sunt importante controalele regulate de sănătate

De ce sunt importante controalele regulate de sănătate

Controalele regulate de sănătate pot identifica semne timpurii ale problemelor de sănătate. Depistarea în stadii incipiente a afecțiunilor de sănătate crește șansele de vindecare prin administrarea unui tratament eficient.
Mai mulți factori, cum ar fi vârsta, sănătatea, antecedentele familiale și alegerile privind personale stilul de viață influențează cât de des este nevoie de să mergem la controalele periodice.

De ce sunt importante controalele regulate de sănătate

Este o idee bună să mergem periodic la medicul de familie, chiar dacă ne simțim sănătoși. Motivele pentru care să facem acest lucru sunt multiple, de la monitorizarea problemelor de sănătate pe care deja le cunoaștem, la evaluarea riscului de afecțiuni viitoare la ale căror prime semne să fim atenți, până la recomandări personalizate pentru fiecare în parte pentru un stil de viață sănătos. Medicul este cel care decide cât de des trebuie făcute controalele periodice de sănătate.
Controalele de sănătate permit prevenirea sau tratarea bolii înainte ca boala să progreseze. Acest lucru este deosebit de important în cazul bolilor asimptomatice, deci care nu prezintă simptome de care ne putem da singuri seama și este nevoie de un profesionist din domeniul sănătății pentru a le putea identifica.

Monitorizarea glicemiei

Testele de glicemie sunt utilizate pentru a determina nivelul glucozei din sânge la momentul recoltării analizei și depistarea și monitorizarea diabetului. În schimb, testul HbA1c (hemoglobină glicată) indică nivelul mediu de zahăr din sânge din ultimele 2-3 luni și nu necesită să fiți nemâncați înainte de a face testul. Este adesea folosit ca test de diagnostic pentru diabet și pentru a monitoriza controlul diabetului. Poate fi folosit și pentru a evalua orice risc de complicații care ar putea apărea.

Colesterolul la control

Pentru a oferi cel mai precis profil al lipidelor din sânge și rezultate, medicul dumneavoastră vă va instrui să nu mâncați sau să beți nimic timp de aproximativ 12 ore înainte de testare.
Colesterol măsoară cantitatea totală de colesterol din sânge. Dacă se constată că nivelurile sunt mai mari de 200 mg/dl, acest lucru poate duce îngustarea și blocarea vaselor de sânge, care este un factor de risc major pentru bolile de inimă. Trigliceridele ridicate pot contribui și ele la afectarea arterelor și chiar la pancreatită.
HDL-colesterol este cunoscut și sub denumirea de colesterol bun deoarece ajută la transportul excesului de colesterol departe de pereții arterelor înspre ficat pentru eliminare. Nivelurile bune de HDL-colesterol ajută la reducerea riscului de boli cardiace ischemice.
LDL-colesterolul, cunoscut și sub denumirea de colesterol rău crește riscul de boli vasculare periferice în organe precum inima și creierul atunci când sunt prezente niveluri ridicate.

Cum stăm cu ficatul?

Există o serie de testări din sânge care evaluează funcția hepatică, arătând gradul de sănătate al ficatului. Alanina aminotransferaza (ALT) și Aspartataminotransferaza (AST) sunt două din cele mai uzuale analize utilizate pentru a determina sănătatea ficatului.

ALT este un tip de enzimă ce se gasește în principal în ficat si în ordine descrescătoare a concentrației în rinichi, miocard, muschi scheletici și pancreas.

Spre deosebire de ALT care se găsește în principal la nivelul ficatului, AST este întâlnită în mai multe țesuturi și prin urmare este un indicator mai puțin specific al funcției hepatice. 

Fosfataza alcalină (ALP) ALP este o proteină enzimatică care se găsește în tot organismul, dar se găsește mai ales în ficat, oase, rinichi și sistemul digestiv. Dacă prezentați semne de tulburări hepatice sau osoase, testul nivelului ALP se face de obicei cu teste ALT și AST pentru a evalua funcția hepatică.
Albumina este o proteină produsă de ficat și este o componentă importantă a sângelui, iar analizarea albuminei ajută la evaluarea funcției hepatice.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Dr. Farmacist primar,
Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS