22.6 C
Craiova
vineri, 13 septembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePrimul vaccin pentru tratarea cancerului pulmonar, testat în 7 țări

Primul vaccin pentru tratarea cancerului pulmonar, testat în 7 țări

Au fost lansate primele studii la om, la nivel mondial, cu un vaccin conceput pentru a distruge cea mai frecventă formă de cancer pulmonar și pentru a-l împiedica să revină. Vaccinul va fi testat în mai multe centre din șapte țări.

Medicii au început testarea pe pacienți a primului vaccin din lume împotriva cancerului pulmonar pe bază de ARN mesager (ARNm), experții salutând potențialul său „revoluționar” de a salva mii de vieți.

Cancerul pulmonar, principala cauză de deces prin cancer la nivel mondial

Cancerul pulmonar este principala cauză de deces prin cancer în lume, fiind responsabil pentru aproximativ 1,8 milioane de decese în fiecare an.

Ratele de supraviețuire în cazul celor cu forme avansate ale bolii, atunci când tumorile s-au răspândit, sunt deosebit de scăzute.

În prezent, experții testează un vaccin care instruiește organismul să vâneze și să ucidă celulele canceroase și apoi le împiedică să revină.

Cunoscut sub numele de BNT116 și dezvoltat de producătorul german BioNTech, vaccinul este conceput pentru a trata cancerul pulmonar fără celule mici (NSCLC), cea mai frecventă formă a bolii.

A fost lansat studiul clinic de fază 1

Studiul clinic de fază 1, primul studiu pe oameni cu BNT116, a fost lansat în 34 de centre de cercetare din șapte țări: Marea Britanie, Statele Unite, Germania, Ungaria, Polonia, Spania și Turcia.

Marea Britanie are șase centre, situate în Anglia și Țara Galilor, iar primul pacient britanic a primit marți doza inițială de vaccin.

În total, aproximativ 130 de pacienți – de la stadii incipiente, înainte de operație sau radioterapie, până la stadii avansate ale bolii sau cancer recurent – vor fi înscriși pentru a primi vaccinul împreună cu imunoterapia.

Serul utilizează ARNm, similar vaccinurilor Covid-19, și funcționează prin prezentarea sistemului imunitar cu markeri tumorali din NSCLC pentru a stimula organismul să lupte împotriva celulelor canceroase care exprimă acești markeri.

Scopul este de a întări răspunsul imun al unei persoane la cancer, lăsând în același timp celulele sănătoase neatinse, spre deosebire de chimioterapie.

„Intrăm acum în această nouă eră foarte interesantă a studiilor clinice de imunoterapie pe bază de ARNm pentru a investiga tratamentul cancerului pulmonar”, a declarat profesorul Siow Ming Lee, medic oncolog la spitalul universitar din Londra (UCLH), care conduce studiul în Regatul Unit.

Potrivit specialiștilor, vaccinul este simplu de administrat și poate selecta antigene specifice în celula canceroasă pe care le poate apoi viza.

„Această tehnologie este următoarea mare fază a tratamentului cancerului”, spune dr. Lee.

Un nou început în tratamentul cancerului

„Sperăm că adăugarea acestui tratament suplimentar va opri revenirea cancerului, deoarece de multe ori pentru pacienții cu cancer pulmonar, chiar și după operație și radiații, acesta revine”, a precizat medicul oncolog, dr. Lee.

„Sunt în cercetarea cancerului pulmonar de 40 de ani. Când am început în anii 1990, nimeni nu credea că chimioterapia funcționează. Acum știm că aproximativ 20-30% [dintre pacienți] rămân în viață cu stadiul 4 cu imunoterapie și acum vrem să îmbunătățim ratele de supraviețuire. Deci, sperăm că acest vaccin ARNm, parte a imunoterapiei, ar putea oferi un impuls suplimentar. Sperăm să trecem la faza 2, faza 3 și apoi să sperăm că va deveni standard de îngrijire la nivel mondial și va salva o mulțime de pacienți cu cancer pulmonar”, a mai adăugat medicul.

În cadrul acestui program, pacienții care îndeplinesc criteriile de eligibilitate vor avea acces la studii clinice pentru aceste vaccinuri despre care experții spun că reprezintă un nou început în tratamentul cancerului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS