4.2 C
Craiova
miercuri, 8 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateCe sunt și ce riscuri au suplimentele alimentare?

Ce sunt și ce riscuri au suplimentele alimentare?

Suplimentele alimentare pot fi vitamine, minerale, dar și diferite produse din plante care se consideră că promovează o viață sănătoasă prin intermediul unui regim dietetic echilibrat. Suplimentele alimentare includ aminoacizi, acizi grași, enzime, probiotice, plante, plante botanice și extracte de animale.

Multe sunt sigure și oferă beneficii semnificative pentru sănătate. Există însă şi unele care prezintă riscuri pentru sănătate, mai ales dacă sunt administrate în exces sau în combinații cu alte suplimente sau medicamente.
Profesioniștii din domeniul sănătății recomandă adesea suplimente alimentare pentru persoanele care au anumite afecțiuni de sănătate, sunt expuse riscului de a dezvolta anumite afecțiuni sau au o lipsă de nutrienți în dieta lor.

Care sunt beneficiile?

În mod normal, majoritatea oamenilor ar trebui să poată obține toți nutrienții de care au nevoie urmând o dietă echilibrată. Cu toate acestea, suplimentele pot oferi nutrienți în plus atunci când dieta este una săracă în aceste substanțe sau în anumite afecțiuni, cum ar fi cancerul, diabetul sau diareea cronică.
Uneori, un profesionist din domeniul sănătății poate recomanda administrarea unui supliment alimentar cu fier în caz de anemie cu deficit de fier sau calciu dacă există risc de osteoporoză.

Dar riscurile?

Suplimentele alimentare pot duce la efecte secundare. Riscul de efecte secundare crește la administrarea mai multor suplimente împreună sau dacă dozele sunt ridicate.
Posibilele efecte secundare ale suplimentelor alimentare sunt caracterizate de stări de greaţă, vărsături, durere de cap, constipaţie sau somnolență excesivă.
Suplimentele pot avea, de asemenea, complicații și riscuri pe termen lung, cum ar fi: afectarea ficatului sau a altor organe, anomalii ale dezvoltării fetale, risc crescut de sângerare, eficacitatea redusă a chimioterapiei sau afectarea sistemului nervos
În plus, unele suplimente pot interacționa cu medicamentele prescrise.

CITEŞTE ŞI: Nefrolog pediatru: Netratate la timp, bolile de rinichi ale copiilor pot duce la boală renală cronică

Atenție la medicamente!

Unele efecte secundare sunt specifice anumitor suplimente sau combinației dintre anumite suplimente și medicamente.
Vitamina K poate face ca medicamentele anticoagulante (ce subțiază sângele) să fie mai puțin eficiente.
Sunătoarea poate accelera descompunerea multor medicamente, inclusiv antidepresivele și pilulele contraceptive, reducând astfel eficacitatea acestora.
Vitamina B6 (piridoxina), atunci când este utilizată timp de un an sau mai mult în doze mari, poate provoca leziuni severe ale nervilor. Vitamina B6 poate reduce, de asemenea, eficacitatea anumitor medicamente utilizate pentru tratarea epilepsiei și bolii Parkinson.
Suplimentele de fier și calciu pot reduce eficacitatea anumitor clase de antibiotice cu până la 40%.

Reglementări mai puține

În România, suplimentele alimentare nu sunt reglementate la fel de strict ca și medicamentele clasice. Producătorii suplimentelor alimentare nu trebuie să demonstreze că sunt sigure sau eficiente și nici nu intră sub jurisdicția Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din Romania.
Pe lista suplimentelor alimentare uzual contaminate sau potențial dăunătoare comercializate ca suplimente alimentare sunt produsele care sunt destinate pierderii în greutate, preparatele „naturale” pentru ameliorarea funcției sexuale și suplimentele pentru creșterea masei musculare.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Dr. Farmacist primar,
Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS