Tu câte lucruri știi despre pielea ta? Pielea umană este un organ fascinant și complex, având mai multe funcții esențiale pentru sănătatea și supraviețuirea noastră.
Pielea este cel mai mare organ, fiind urmată de ficat. Pielea cântărește în jur de 16% din greutatea corporală a unei persoane, potrivit doc.ro..
Pleoapele au stratul cel mai subțire de piele
Nu toată pielea are aceeași grosime. Pleoapele, spre exemplu, au stratul cel mai subțire de piele, acestea nedepășind 0,05 milimetri. Palmele și tălpile, pe de altă parte, se pot mândri cu cea mai groasă piele, care are în jur de 1,5 milimetri.
Este alcătuită din trei straturi
Pielea este alcătuită din următoarele straturi: epidermul, dermul și hipodermul. Hipodermul este stratul din interior și este alcătuit numai din grăsime și colagen. Dermul este stratul de la mijloc, dintre hipoderm și epiderm și este responsabil pentru 90% din grosimea pielii. Epidermul este stratul superficial al pielii și funcționează precum o barieră care protejează organismul de mediul exterior.
Pielea ajută corpul să își regleze temperatura
Atunci când corpul este supraîncălzit, vasele de sânge de la nivelul pielii se dilată pentru a facilita eliberarea căldurii din corp. De asemenea, atunci când este frig afară, vasele de sânge de la nivelul pielii se contractă pentru a menține căldura.
Modul în care dormi are un impact direct asupra pielii
Dacă obișnuiești să dormi cu fața scufundată în pernă, ai un risc mai mare să faci riduri premature din cauza acestui obicei. Înlocuiește fața de pernă cu una din mătase sau satin pentru a preveni ridurile.
Celulele de colagen nu se regenerează și nu permit dermului să se vindece
Dacă leziunile de la nivelul epidermului se vindecă în întregime și nu lăsă semne pe piele, atunci când este vorba despre leziuni la nivelul dermului, acestea se transformă în cicatrice. Chiar dacă, în mod normal, celulele pielii mor și sunt înlocuite de altele, celulele de colagen nu se regenerează și nu permit dermului să se vindece.
La nivelul pielii se regăsesc două tipuri glande
În piele se află glandele sebacee, dar și glandele sudoripare. Glanda sebacee, pe de o parte, are rolul de a secreta sebum, adică grăsime, care are funcții emoliente, apărând pielea de substanțele dăunătoare și împiedicând deshidratarea acesteia. Glandele sudoripare, pe de altă parte, secretă transpirație, astfel încât să regleze temperatura corpului și să mențină pielea hidratată. Prin sudoare, organismul elimină apă și diverse săruri.
În jur de 30.000 – 40.000 de celule de la nivelul pielii mor în fiecare minut al vieții. Bineînțeles, atunci când folosești produse de exfoliere a pielii aceste cifre cresc.
Acneea, cea mai răspândită afecțiune dermatologică
Se pare că 85% din populația lumii are, la un moment dat, probleme cu acneea, aceasta fiind cea mai răspândită afecțiune dermatologică.
Cancerul de piele, cea mai gravă afecțiune a pielii
Melanomul este tipul de cancer de piele cel mai periculos întrucât poate fi fatal. De aceea este foarte important să îți monitorizezi pielea lunar pentru a sesiza orice formațiune nouă care apare la nivel cutanat. Imediat ce observi o aluniță care ți se pare suspectă ori o rană care nu s-a vindecat într-o perioadă de 4 săptămâni, este necesar să apelezi de urgență la medicul dermatolog. Orice afecțiune dermatologică depistată timpuriu devine mult mai ușor de tratat decât dacă este descoperită mai târziu.
Ce funcții are pielea?
Pielea acționează ca o barieră împotriva microorganismelor, radiațiilor UV și substanțelor chimice nocive.
Glandele sudoripare și vasele de sânge din piele contribuie la menținerea temperaturii corpului prin transpirație și vasodilatație sau vasoconstricție.
Pielea este dotată cu numeroase terminații nervoase care ne permit să simțim durerea, atingerea, presiunea și temperatura.
Sub acțiunea radiațiilor UV, pielea produce vitamina D, esențială pentru sănătatea oaselor.