19 C
Craiova
sâmbătă, 14 septembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAfecțiuni medicale cu care te poți confrunta la începutul sezonului de toamnă

Afecțiuni medicale cu care te poți confrunta la începutul sezonului de toamnă

Sănătatea organismului poate fi afectată, la începutul sezonului rece, din cauza fluctuațiilor de temperatură, a umidității sau presiunii din atmosferă. Pentru multe dintre persoanele care au un sistem imunitar slăbit, vremea rece favorizează apariția mai multor boli de toamnă.

Multe persoane se confruntă, începând cu luna septembrie, cu diferite afecțiuni de toamnă din cauza expunerii crescute la germeni, potrivit digi24.ro. Expunerea la germeni este principalul factor care declanșează îmbolnăvirile dese din timpul sezonului rece. În timpul temperaturilor scăzute, mai mulți oameni pot petrece un timp îndelungat în interior, într-un spațiu comun, acolo unde aerul circulă mai puțin, iar din această cauză virusul se poate transmite mai ușor în rândul oamenilor.

Bolile frecvente care pot apărea în sezonul rece sunt:

Răceala comună apare cel mai des în sezonul rece

Este afecțiunea care apare cel mai des în sezonul rece în rândul oamenilor de toate vârstele, deoarece se transmite atât pe calea aerului, cât și prin contactul cu anumite persoane sau obiecte care sunt deja infectate. Virusul se poate prelua de o persoană infectată prin particule mici de apă eliberate prin strănut sau tuse. O răceala comună se poate recunoaște după următoarele simptome: infecție la nivelul nasului și sinusurilor, secreții mucoase transparente sau care își schimbă culoarea după 2,3 zile, strănut și nas înfundat, dar și tuse, durere în gât, lăcrimarea ochilor sau dureri moderate de cap.

Gripa sezonieră, o afecțiune respiratorie

Gripa este o afecțiune respiratorie care poate fi provocată de trei tipuri de virusuri (A,B, C). Epidemiile sezoniere sunt provocate adesea de virusurile gripale A și B, în timp ce tipul C de gripă este cel mai slab patogen. Afecțiunea se transmite ușor și într-un timp scurt, către o persoană nouă, prin picăturile de salivă din strănut sau tuse ale persoanei infectate. Persoana sănătoasă care se află într-o încăpere deja contaminată, va inspira aerul care conține particule infectate și astfel virusul va ajunge în mucoasa nazală și orală, în tractul respirator și ulterior se multiplică. Cele mai importante simptome ale gripei sunt: durerile musculare, de cap, dureri în gât, frisoane, febră, vărsături (în special în rândul copiilor), stare de oboseală excesivă.

Sinuzita, este o inflamație ori o infectare a mucoasei nazale

Sinuzita este o inflamație ori o infectare a mucoasei nazale care protejează mai multe cavități osoase pline cu aer, numite sinusuri paranazale (cavitatea nazală). Apare deseori în sezonul rece, când se schimbă presiunea atmosferică, dar și când bacteriile și fungii se pot instala mai ușor la nivelul sinusurilor.   Sinuzita se poate manifesta prin simptome precum: secreții nazale, durere de cap, dureri localizate la nivelul sinusurilor, în special în zona frontală. Există mai multe tipuri de sinuzită și fiecare afecțiune se clasifică în funcție de mai multe criterii, printre care durata (sinuzita poate dura între 2 săptămâni și 3 luni, dacă sunt complicații), nivelul de complicație, sau episoadele multiple.

Bronșita, o inflamație a căilor respiratorii, bronhiilor și bronșiolelor

Bronșita este o inflamație a căilor respiratorii, bronhiilor și bronșiolelor (canalele mici prin care circulă aerul de la trahee la plămâni), asociată cu mucozități în exces și tuse. Cauzele bronșitei pot fi bacterii, viruși , particule care să irite tuburile bronșice, sistem imunitar scăzut sau expunerea la agenți iritanți. Bronșita se poate manifesta prin simptome precum: tuse productivă, dificultăți în respirație, disconfort la nivelul pieptului, respirație șuierătoare, febră, frisoane, stări de oboseală.

Pneumonia, o inflamație acută a plămânilor cauzată de o infecție

Pneumonia este o inflamație acută a plămânilor cauzată de o infecție, dar poate apărea și din cauza altor microoroganisme precum bacterii, viruși, fungi, ori alți factori patogeni specifici care țin de organismul pacientului. Penumonia apare atunci când plămânii sunt expuși în mod constant într-un mediu extern cu agenți patogeni și se dezvoltă în organism atunci când căile aeriene sunt infectate. Infecția pulmonară se poate dezvolta, rareori, și atunci când agenții patogeni ajung în plămâni prin fluxul sanguin.

Afecțiuni reumatice

La început de toamnă, printre afecțiunile reumatice care se manifestă des amintim: osteoartrita, artrita reumatoidă, sclerodermia, guta, artrita infecțioasă. Afecțiunile pot prezenta simptome precum: înroșirea și încălzirea zonei respective, inflamarea zonei și apariția durerii musculare. În cazul apariției simptomelor este obligatorie vizita la medic, pentru investigații specifice.

Citește şi: INSP: 27 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile şi trei decese, din 3 iunie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS