8.4 C
Craiova
duminică, 15 septembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateStudiu: Fumatul în timpul sarcinii, chiar și ocazional, are consecințe grave asupra fătului

Studiu: Fumatul în timpul sarcinii, chiar și ocazional, are consecințe grave asupra fătului

Fumatul în timpul sarcinii, fie el și ocazional, are consecințe grave asupra fătului, după cum arată un nou studiu de specialitate, dat publicității în Journal of Epidemiology&Community Health. Cercetătorii au dezvăluit care sunt aceste consecințe, precizând că apar chiar dacă mama renunță la acest obicei pe parcursul sarcinii.

În cadrul noului studiu au fost analizate peste 12 milioane de familii, în contextul în care specialiștii estimează că la nivel mondial, 1,7% dintre femeile însărcinate fumează, ratele fiind mai mari în Europa și în America – de 8,1%; respectiv de 5,9%.

Chiar și 1-2 țigări pe zi pot duce la probleme grave de sănătate

Cercetătorii au atras atenția că fumatul chiar și a una sau două țigări pe zi înainte sau în timpul sarcinii poate duce la probleme grave de sănătate pentru nou-născuți, potrivit euronews.com. Oamenii de știință au explicat că fumatul în timpul sarcinii poate afecta negativ sănătatea nou-născutului, crescând riscul de naștere prematură, greutate mică la naștere, probleme de creștere și deces.

În cadrul studiului, care a fost publicat în Journal of Epidemiology & Community Health, cercetătorii au analizat relația dintre fumat și complicațiile majore de sănătate neonatală, cum ar fi nevoia de ventilație asistată imediat după naștere, internarea în unitatea de terapie intensivă neonatală (NICU) cu ventilație, sepsis, convulsii sau disfuncții neurologice. În general, aproximativ 9,5% dintre bebeluși s-au confruntat cu aceste probleme. Însă cercetătorii au constatat că era cu 27% mai probabil ca aceștia să aibă mai multe dintre aceste complicații dacă mama lor fuma înainte de sarcină și cu 31% mai probabil dacă fuma în orice moment în timpul sarcinii.

Noul studiu indică faptul că și fumatul ocazional este nesigur

Deși cercetătorii știu de mult timp că fumatul în timpul sarcinii este dăunător fătului, noul studiu indică faptul că și fumatul ocazional este nesigur, inclusiv în lunile de dinaintea sarcinii. „Orice fel de fumat în timpul sarcinii are un impact asupra rezultatelor copilului”, a declarat pentru Euronews Health Caitlin Notley, care conduce grupul de cercetare a dependenței la Universitatea East Anglia din Anglia. Ea nu a fost implicată în studiu.

Conform studiului, rezultatele neonatale au fost mai slabe în rândul celor care au fumat mai târziu în timpul sarcinii, dar femeile care au încetat să fumeze în timpul sarcinii au fost în continuare expuse unui risc mai mare de rezultate neonatale slabe în comparație cu cele care nu au fumat deloc.

Este necesară renunțarea completă la fumat pentru a proteja sănătatea nou-născuților

Riscurile au fost, de asemenea, mai mari pentru fumătorii înrăiți. Conform studiului, copiii femeilor care fumau 20 sau mai multe țigări pe zi erau cu 29% mai predispuși să fie internați la terapie intensivă. Cu toate acestea, cele care fumau doar una sau două țigări pe zi prezentau totuși un risc cu 13% mai mare de internare la terapie intensivă neonatală. „Este destul de clar că reducerea, în special în timpul sarcinii, nu este suficientă”, a declarat Notley, subliniind necesitatea renunțării complete la fumat pentru a proteja sănătatea nou-născuților.

Metabolismul nicotinei se accelerează în timpul sarcinii

Femeilor însărcinate le poate fi mai greu să renunțe la fumat, deoarece metabolismul nicotinei se accelerează în timpul sarcinii, ceea ce înseamnă că organismul o absoarbe mai repede, a mai explicat Caitlin Notley. Ea a spus că femeile însărcinate care încearcă să renunțe la fumat pot încerca terapii de înlocuire a nicotinei, cum ar fi guma cu nicotină, și să opteze pentru o doză mai mare dacă încă sunt tentate să fumeze. De asemenea, ele pot încerca să înlocuiască țigările tradiționale cu țigări electronice, care pot conține nicotină, dar nu tutun. Cercetările sunt mixte cu privire la efectele vapatului asupra rezultatelor sarcinii.

Citește şi: Circulaţia este restricţionată pe sensul spre Ploieşti al autostrăzii A3

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS