11.7 C
Craiova
marți, 17 septembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCinci semne că poți avea apnee în somn

Cinci semne că poți avea apnee în somn

Apneea în somn este o afecțiune periculoasă, care se manifestă prin oprirea respirației cel puțin zece secunde. Foarte mulți oameni prezintă această tulburare a somnului fără să știe, însă există niște semne care ar trebui să ne dea de gândit.

Sforăitul este cel mai adesea legat de această afecțiune. Pentru un diagnostic pentru sindromul de apnee în somn ar trebui să fie identificate 15 opriri ale respirației pe parcursul unei ore de somn. Însă sunt și alte semne, nu atât de evidente,dar pot indica prezența acestei afecțiuni periculoase.

Apneea a fost asociată cu un volum mai mic al creierului, cu leziuni ale căilor de comunicare ale materiei albe din creier și chiar cu un risc de trei ori mai mare de a muri din orice cauză, scrie CNN.

Atunci când nu e tratată, apneea obstructivă în somn expune persoanele afectate la un risc mai mare de hipertensiune arterială, boli de inimă, diabet de tip 2, depresie și chiar moarte prematură, potrivit Academiei Americane de Medicină a Somnului.

Multe persoane nu sunt conștiente de sforăit, care poate rămâne nediagnosticat ani de zile. Este esențial să informăm partenerii sau persoanele cu care trăim despre această problemă pentru a-i încuraja să caute ajutor specializat.

Cine este predispus la apnee în somn

Cel mai adesea, sindromul de apnee în somn apare la persoanele de vârstă mijlocie și la vârstnici. Potrivit unui articol al rețelei de sănătate privată Regina Maria, cei mai mulți pacienți sunt bărbați, fumători și suferă de hipertensiune arterială. .

Potrivit pneumologului Dr.Raj Dasgupta, această afecțiune este „diagnosticată greșit la femei față de bărbați, deoarece femeile nu prezintă sforăitul clasic, eroic, pe care îl prezintă adesea bărbații”.

Specialistul în somn ne spune care sunt cele cinci semne ciudate ale apneei obstructive de somn la care ar trebui să fim atenți.

Transpirații nocturne

Deși există mai multe motive pentru care oamenii pot transpira noaptea, de exemplu dacă este prea cald în cameră sau din cauza unor alte boli și tratamente, cercetările arată că aproximativ 30% dintre persoanele cu apnee obstructivă în somn au raportat transpirații nocturne, potrivit Dr. Dasgupta.

„Pentru că organismul tău nu primește suficient oxigen, cazi în acest mod de „luptă sau fugi”, care declanșează transpirațiile nocturne. Cercetarea a arătat că persoanele cu apnee care au avut transpirații nocturne au fost, de asemenea, mai susceptibile de a avea niveluri foarte scăzute de oxigen pe lângă faptul că au apnee obstructivă în somn”, a explicat speccialistul în somn.

Treziri frecvente

Un alt semn care ne-ar putea trimite cu gândul la această afecțiune este trezirea de cel puțin două ori pe noapte pentru a merge la baie, potrivit expertului.

Multe persoane se trezesc noaptea pentru a urina, iar acest lucru poate fi cauzat de excesul de alcool, diabet, edeme, hipertensiune arterială, anumite medicamente, sarcină, probleme de prostată și chiar de consumul prea mare de lichide înainte de culcare, potrivit Cleveland Clinic.

Însă, trezirea de cel puțin două ori pe noapte pentru a urina, care se numește nocturie, este mai degrabă un semn de apnee.

„Un studiu a constatat că aproximativ 50% dintre pacienții cu apnee în somn aveau nicturie și au observat că tratamentul pentru tulburarea de somn a redus numărul de treziri”, a spus pneumologul Dr. Raj Dasgupta.

Doctorul atrage atenția că în chestionarele de screening privind apneea de somn, acest semn nu este luat adesea în calcul.

Scrâșnirea dinților

Bruxismul, caracterizat de scrâşnirea, frecarea sau încleştarea dinţilor poate reprezenta un alt semn de apnee obstructivă în somn.

„Cu siguranță, anxietatea și alți factori pot provoca bruxism, dar o cauză comună este apneea obstructivă a somnului. Există o teorie care explică de ce: căile respiratorii se blochează, astfel încât mușchii din gură și maxilar se mișcă pentru a încerca să elibereze căile respiratorii blocate. Acest lucru nu a fost dovedit, dar este o ipoteză interesantă.”, a precizat pneumologul de la Universitatea din California de Sud.

Dureri de cap matinale

Cercetările arată o legătură între a avea apneea obstructivă în somn și a te trezi cu dureri de cap.

„Acestea apar de obicei zilnic sau în majoritatea zilelor săptămânii și pot dura câteva ore după trezirea de dimineață. Cauza durerilor de cap nu este bine stabilită și poate fi multifactorială”, explică pneumologul.

Deși durerile de cap cauzate de apneea obstructivă în somn nu par să ducă la greață sau la o sensibilitate crescută la lumină și sunet, acestea sunt caracterizate de o senzație de apăsare pe ambele părți ale frunții care durează aproximativ 30 de minute, potrivit unui studiu din iunie 2015.

Depresie, oboseală și insomnie

Problmele de sănătate mintală, ceață cerebrală sau alte probleme legate de somn pot fi tot semne ale apneei obstructive de somn.

Trezirile frecvente și greutatea de a adormi pot sugera că suferim de insomnie, însă acestea ar putea fi cauzate și de apneea în somn.

Pentru stabilirea diagnosticului pot fi făcute următoarele investigații: Endoscopia flexibilă, ce evidențiază patologia nazală, faringiană și laringiană sau Polisomnografia, care evaluează diverși parametrii pe parcursul somnului, potrivit unei clinici medicale private din țara noastră. De obicei, pacienții cu apnee merg la medic când se confruntă cu simptome precum somnolența pe parcursul zilei, episoade de apnee, durere de cap matinală, respirație pe gura, creștere în greutate, iritabilitate, depresie, insomnie sau disfuncții sexuale.

CITEȘTE ȘI: Calcule incorecte şi litere de lege schimbate la Primărie. Demolarea Pieţei Vechi nu a trecut, de fapt, de votul consilierilor

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS