16.2 C
Craiova
miercuri, 18 septembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDiabeticii au risc dublu de a dezvolta astm

Diabeticii au risc dublu de a dezvolta astm

Oamenii de știință au descoperit o legătură între astm și diabet. Un nou studiu, prezentat în cadrul reuniunii anuale a Asociației Europeană pentru Studiul Diabetului (EASD2024), a constatat că indivizii cu diabet zaharat de tip 2 sunt de două ori mai susceptibili de a dezvolta astm.

Mecanismele care leagă cele două afecțiuni „rămân neclare”, au declarat cercetătorii, și au sugerat că ar trebui luate în considerare măsuri preventive, cum ar fi depistarea pacienților cu astm pentru prediabet.

Relaţia funcţionează şi invers

Un grup de cercetători din Taiwan a revizuit literatura existentă pe această temă, cu o meta-analiză cuprinzând 17 milioane de persoane din 14 studii efectuate în Marea Britanie, Finlanda, Danemarca, Statele Unite, Coreea, Singapore, China și Israel.
Echipa a descoperit că diabeticii de tip 2 sunt cu 83% mai predispuși să dezvolte astm, comparativ cu cei fără diabet.
Relația funcționează și invers – persoanele cu astm sunt cu 28% mai predispuse să dezvolte diabet de tip 2, potrivit cercetătorilor, care au indicat că severitatea astmului unei persoane a fost, de asemenea, legată de un risc mai mare de diabet.

HTA şi dislipidemia, riscuri suplimentare

O analiză suplimentară a arătat că afecțiuni precum hipertensiunea arterială și dislipidemia – niveluri anormale de grăsimi în sânge – sunt asociate cu un risc crescut atât de astm, cât și de diabet zaharat de tip 2.
„Strategiile de prevenție ar trebui luate în considerare pentru a reduce riscul de diabet zaharat de tip 2 la persoanele cu astm”, a spus Nguyen în comunicatul reuniunii.

„De exemplu, depistarea și abordarea cu promptitudine a prediabetului la pacienții cu astm înainte ca acesta să se transforme în diabet zaharat de tip 2 sau gestionarea cu atenție a utilizării corticosteroizilor sistemici, care nu numai că pot provoca hiperglicemie temporară, dar sunt, de asemenea, legate de un risc crescut de diabet de tip 2”.
Ratele globale ale astmului și diabetului de tip 2, ambele fiind probleme de sănătate comune, sunt în creștere, a precizat dr. Nguyen. El a subliniat că studiile viitoare ar trebui să examineze potențialele legături dintre astm și diabetul zaharat de tip 2.

Severitatea astmului, direct proporţională cu riscul de diabet

Rezultatele au arătat, de asemenea, că, cu cât astmul unei persoane este mai sever, cu atât riscul de diabet de tip 2 este mai mare, raportează cercetătorii.
Rezultatele sugerează că astmul și diabetul ar putea avea unele dintre aceleași cauze de bază sau ar putea avea alți factori în comun, au declarat cercetătorii.
Aceste afecțiuni au un impact negativ asupra calității vieții unui individ și se așteaptă să creeze o povară medicală și economică din ce în ce mai mare. Cu toate acestea, dovezile care leagă cele două și mecanismele din spatele acestei conexiuni rămân neclare, subliniind necesitatea unei cercetări cuprinzătoare a acestei asocieri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS