0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMetale grele descoperite în tampoane

Metale grele descoperite în tampoane

Tampoanele sunt produse utilizate zilnic în perioada menstruală de către sute de milioane de femei de pe întreg globul. Acestea reprezintă o alegere populară datorită beneficiilor oferite, iar studiile arată că o femeie folosește între 11 și 15.000 de tampoane sau absorbante de-a lungul vieții. Prin urmare, este normal să ne întrebăm cât de sigură pe termen scurt și lung este utilizarea tampoanelor având în vedere cele mai recente cercetări. 

Metale grele – inclusiv în tampoane organice

Recent, un studiu a descoperit urme de 16 metale grele, inclusiv plumb, arsen și cadmiu în tampoane de la 14 mărci disponibile în SUA, Regatul Unit și Grecia. Cercetătorii au descoperit cantități foarte mici de plumb în aceste tampoane, deși pentru plumb nu există un prag de siguranță la care acest metal greu să nu fie considerat toxic. 

Interesant este că metale grele s-au găsit atât în tampoanele organice, cât și în cele non-organice. Tampoanele organice conțineau niveluri mai mari de arsen, în timp ce tampoanele non-organice aveau niveluri mai mari de plumb, a constatat studiul.

Cu toate acestea, acel studiu nu a putut determina dacă metalele grele ar putea ajunge din tampoane în organism, făcând astfel necunoscut orice impact potențial asupra sănătății. Cercetările urmează să fie continuate, mai ales că țesutul vaginal este mai permeabil decât alte zone ale corpului, adică substanțele care intră în contact cu mucoasa vaginală pot fi absorbite mai ușor în sânge decât prin piele, de exemplu.

Dar cum ajung metalele grele în tampoane?

Majoritatea tampoanelor sunt fabricate din bumbac sau dintr-un amestec de bumbac și raion, o fibră semisintetică. Arsenul este un element natural care se găsește în sol, apă și aer, în timp ce plumbul și alte metale grele sunt o parte naturală a scoarței Pământului – astfel încât plantele de bumbac pot absorbi cu ușurință metalele pe măsură ce se dezvoltă.

O alte posibilă cale de contaminare se datorează efectiv procesului de producție în fabrică prin intrarea în contact cu diferite instalații sau materiale.

Cercetările anterioare au descoperit că tampoanele și alte produse menstruale pot conține substanțe chimice, cum ar fi substanțe perfluoroalchilice și polifluoroalchilice (PFAS), plastifianți și compuși organici volatili, emiși sub formă de gaz sau parfumuri de la multe produse de consum. S-a demonstrat că toate aceste grupe chimice perturbă sistemul endocrin al organismului, care reglează dezvoltarea sexuală, metabolismul, nivelul zahărului din sânge, somnul și multe altele.

Concluzie

La momentul actual nu există niciun motiv pentru ca oamenii să se teamă să folosească tampoane. Faptul că se cunoaște că există posibilitatea apariției substanțelor nocive în tampoane trebuie să ducă la o conștientizare a problemei și o monitorizare a studiilor ce urmează să fie finalizate de către cercetători care vor clarifica dacă într-adevăr aceste contaminări sunt nocive sau nu. 

Valentina Ghimpău

Sănătate de la Dr. Farmacist primar,

Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS