3.4 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePoluarea luminoasă: Lumina în exces poate crește riscul anumitor boli

Poluarea luminoasă: Lumina în exces poate crește riscul anumitor boli

Astăzi majoritatea oamenilor care trăiesc în zonele urbane nu pot observa cerul înstelat din cauza poluării luminoase, aceasta fiind o problemă care afectează până la 80% din populația globului.

Deși lumina artificială pe timp de noapte este considerată de majoritatea a fi inofensivă sau chiar benefică, poluarea luminoasă are consecințe nefaste din mai multe puncte de vedere: ecologice, biologice și chiar din punctul de vedere al sănătății.

Ce este poluarea luminoasă

Poluarea luminoasă se referă la excesul de lumină artificială, în special în zonele urbane, care perturbă mediul natural și afectează atât oamenii, cât și ecosistemele. Aceasta include iluminarea stradală excesivă, reclamele luminoase sau clădirile puternic luminate.

Poluarea luminoasă și Alzheimer

Într-un studiu publicat recent în Frontiers in Neuroscience s-a arătat că expunerea excesivă la poluarea luminoasă pe timp de noapte poate crește riscul de a dezvolta boala Alzheimer.

Oamenii de știință au descoperit că la persoanele sub 65 de ani poluarea luminoasă a avut o corelație mai puternică cu prevalența bolii Alzheimer decât orice alt factor de risc studiat. Lotul de pacienți pe care s-a realizat cercetarea este format din personae ce locuiesc în Statele Unite ale Americii, dar posibil ca aceste rezultate să poate fi extrapolate și pentru persoanele ce locuiesc în alte zone de pe glob ce au parte de poluare luminoasă nocturnă excesivă.

Studiul a analizat date referitoare la intensitatea luminoasă din timpul nopții pentru o perioadă de șase ani și s-au descoperit diferențe statistice între statele care nu erau intens poluate luminos și cele care au fost cele mai luminoase noaptea.

Cu toate acestea, este prea devreme pentru a spune cu certitudine că poluarea luminoasă poate contribui la creșterea riscului de a dezvolta demență, fiind necesare studii mai ample. Totuși, la momentul actual se știe că dezvoltarea unor obiceiuri sănătoase legate de somn este asociată cu beneficii extinse pentru sănătate.

Acest studiu recent prezintă limitări și confirmă că sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina pe deplin dacă poluarea luminoasă este un factor de risc pentru boala Alzheimer.

CITEȘTE ȘI: Ministrul Sănătății este de acord cu instalarea de camere video în secțiile ATI

Stinsul luminii și diabetul

În ultimii ani, cercetările au arătat că expunerea la lumină puternică pe timp de noapte are potențialul de a afecta negativ sănătatea oamenilor.

Dintre acestea, numeroase studii au găsit o posibilă legătură între expunerea la lumina pe timp de noapte și riscul de diabet.

Cercetătorii de la Flinders University din Australia au confirmat o posibilă corelație între expunerea la lumină puternică pe timp de noapte și un risc mai crescut de a dezvolta diabet de tip 2.

Oamenii de știință cred că evitarea luminii puternice pe timp de noapte poate fi o modalitate ieftină și ușoară de a întârzia sau preveni dezvoltarea diabetului de tip 2. Lumina este considerată a fi un factor de mediu ușor modificabil și nu trebuie neglijat impactul acesteia asupra sănătății umane.

Valentina Ghimpău

Sănătate de la Dr. Farmacist primar,

Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS